Акафист священномученикам, в Херсоне епископствовавшим

Акафист гражданским шрифтом (Москва. Синодальная типография, 1900 год.) составлен преосвященным Димитрием в первое управление Херсонскою епархиею. В честь сих священномучеников есть придел в Одесском кафедральном соборе и немало храмов в Таврической и Херсонской епархиях. На отпустах они поминаются во всех церквах Херсонской епархии наряду с равноапостольным Владимиром. В 1851 г. по указанию Преосвященнаго Иннокентия (Борисова) Херсонскою Консисториею сделано распоряжение о повсеместном в Херсонской епархии праздновании дня памяти (7 марта) Херсонских священномучеников по примеру дней праздничных: именно, чтобы накануне отправляемо было всенощное бдение, а самый день - литургия по уставу о храмовых главах.

Одобрен: решением Св. Синода 6 сентября 1897 года №3278

Для корректного отображения содержимого страницы необходимо включить JavaScript или воспользоваться браузером с поддержкой JavaScript.

Утвержден для общецерковного использования.

Икос 1

Ангели земнии и человецы небеснии, священномученицы седмочисленнии, Престолу Небеснаго Царя и Владыки вселенныя предстоящии, и нас, грешных, на земли сущих, наставляющии, услышите молитвы наша с похвалами, от всея души к вам возносимыя: Радуйтеся, заступницы наши и предстателие у Господа Бога предобрии; Радуйтеся, первозванному Апостолу Андрею ревностнии подражателие. Радуйтеся, по стопам его, освятившим область нашу, шедшии; Радуйтеся, и венцы мученическия, якоже он, стяжавшии. Радуйтеся, безбоязненнии веры Христовой проповедницы; Радуйтеся, мужественнии истиннаго учения исповедницы. Радуйтеся, за проповедание веры и жизни своей не пощадившии; Радуйтеся, души своя за имя Христово положившии. Радуйтеся, во глубины сатанинския дерзновенно прийти возревновавшии; Радуйтеся, мрак языческаго многобожия в земли нашей разсеявшии. Радуйтеся, от Солнца правды лучами вся концы ея озарившии; Радуйтеся, и ныне нам благодатным светом своим светящии. Радуйтеся, Священнии Отцы, за Христа кровь свою излиявшии!

Кондак 2

Видяще многобожное мучительство идолопоклонства в земли нашей, души человеческия, по Образу Божию бывшия, во образ демонский претворявшее, возревновали есте, отцы святии, о спасении люте погибавших, и вся красная мира отвергше, бодренно приидосте научити их единому истинному Богу пети: Аллилуиа!

Икос 2

Разум совершен стяжавше, идеже возсия мирови свет разума, наченше от Иерусалима, по слову Христову, изыдосте, богомудрии учителие наши, с вещанием и глаголами жизни вечныя во всю землю, да просветите во тьме и сени смертней седящих, и пети всех похвальныя песни вам научите: Радуйтеся, велицыи таинники благодатнаго учения небеснаго; Радуйтеся, сосуди избраннии, в нихже хранятся глаголы живота вечнаго. Радуйтеся, умы, светом евангельским просвещеннии; Радуйтеся, и сердца ваша истинным ведением исполнившии. Радуйтеся, совершеннии человецы Божии, на всякое дело благое уготованнии; Радуйтеся, великая дела Христовы в земли нашей богомудро совершившии. Радуйтеся, Святии Отцы Церкви Христовой, словом и делом сиявшии; Радуйтеся, столпи Божественныя Церкве и Православия непоколебимии. Радуйтеся, зверообразных мучителей ваших неустрашившиися; Радуйтеся, безчисленныя раны и поношения с терпением от них приявшии. Радуйтеся, яко души своя, не за други токмо, но и за враги своя положили есте; Радуйтеся, яко веру Христову в воздаяние мучителем своим даровали есте. Радуйтеся, Священнии Отцы, за Христа кровь свою излиявшии!

Кондак 3

Сила Вышняго осени вас, богомудрии святителие и мученицы Христовы, и благоплодное делание ваше во мраке идолослужения ходящим, яко село сладкое, озаренное Солнцем правды, показала есть, да вси хотящии на ниве, вами возделанной жати спасение, радостно воспевают Богу, Спасителю нашему: Аллилуиа!

Икос 3

Имуще в душах и сердцах своих святую ревность о славе Божией, двоица от седмочисленных святителей - Василий богомудрый и Ефрем славный - первее вкупе трудистася, возвещающе многобожником Единаго Истиннаго Бога; таже Ефрем многоплодный иде с проповедию Евангелия ко скифам, жившим по Дунаю, идеже, многи обратив ко Христу, усечен бысть мечем. Василий же, царское священие, возвещая учение Христово херсонитом и обличая заблуждения неверных, возбуди противу себе гнев неверных, верных же научи воспевати таковая: Радуйтеся, неустрашимии воини Христовы, враги Божии победившии; Радуйтеся, яко в броню правды одеявшеся, пребысте непобедими. Радуйтеся, обувшии нозе свои во благовествовании мира и вспять невозвратившиися; Радуйтеся, шлем спасения восприявшии и всех жаждущих спасения от него напоившии. Радуйтеся, глаголом Божиим, аки мечем духовным, плевелы лжи посекшии; Радуйтеся, яко вещания ваша, богомудрии, не осташася тщетными. Радуйтеся, святителие Божии - истиннии, душ своих за овцы словесныя не пощадившии; Радуйтеся, мученицы Божии, венцы нетленныя, уготованныя вам, приимшии. Радуйтеся, подвигом добрым подвизавшиися до скончания жительства вашего; Радуйтеся, и нам, грешным, образ подражания в себе явившии. Радуйтеся, научающии нас последовати вашей вере, терпению и страданию; Радуйтеся, явившиися в земли нашей, да засвидетельствуете Божественную истину кровию вашею. Радуйтеся, Священнии Отцы, за Христа кровь свою излиявшии!

Кондак 4

Бурю ярости гнева воздвигоша на блаженнаго Василия жители Херсонеса Таврическаго; претерпев же биения, мучения и изгнание из града их, святитель Божий водворися в пещере близ лежащей горы Парфенон, идеже радуяся, яко прият за Христа биения и раны, и , сетуя о мучителях, со слезами молися о обращении к Богу, да поют Ему: Аллилуиа!

Икос 4

Слышавше людие, изгнавшие просветителя своего из града, яко молитвами его воскресил есть Бог умершаго сына единаго от них некоего знаменита, объяти быша ужасом и радостию, исповедаша Бога истиннаго и введоша святаго Василия паки во град свой с велиею честию, нас же научиша воспевати угодником Божиим похвалы сицевыя: Радуйтеся, в терпении мнозем стяжавшии души ваша; Радуйтеся, яко претерпевающе до конца, и сами спасостеся и послушающих вас введосте во спасение. Радуйтеся, правду, мир и радость о Дусе Святе стяжавшии; Радуйтеся, милосердием и любовию к ближним свом исполненнии. Радуйтеся, нищету духовную, терпение скорбей и лишений богатно имевшии; Радуйтеся, яко незлобивии агнцы, Божественному Агнцу - Христу подражавшии. Радуйтеся, приемшии от Бога благодать скорби и болезни в радость претворяти; Радуйтеся, любовию вашею самых жестоких и зверонравных врагов в кротких агнцев обращавшии. Радуйтеся, плач пред Богом и умиление блаженное обретшии; Радуйтеся, кротостию и смирением Христу Спасителю уподобившиися. Радуйтеся, смирением своим высокая, нищетою же богатая явившии; Радуйтеся, дела ваша христоподражательная всем зрящим показавшии. Радуйтеся, Священнии Отцы, за Христа кровь свою излиявшии!

Кондак 5

Боготечной звезде яве уподобися богомудрый Василий, егда чудом воскрешения отрока озари град Херсонес и окрестная его, и тамо живших ко Христу приведе. Аще же по сем нечестивии, по наущению злых жидовин, извлекше его из дома, связанного влачиша по стогнам град, биша и мучиша: обаче святый, и под жестокими ударами их молися о них, и тако предаде душу свою Богови, с похвальною песнию: Аллилуиа!

Икос 5

Видяще мученическую кончину славнаго Ефрема и всехвальнаго Василия, пострадавших за проповедь Евангельскую в стране Тавроменийстей, святителие Христовы - Евгений божественный, Елпидий мудрый и Агафодор богомудрый, в опасении, да не разорится тамо дело святаго Василия злоумышлением жидовским, не убояшася из страны Геллеспонтския идти в землю нашу, продолжения ради благовестия Христова. Жителие Херсонеса с радостию прияша новых просветителей страны их, поучающе их с любовию взывати к ним: Радуйтеся, вернии слуги Христовы и искреннии друзи Божии; Радуйтеся, ревнителие Православия усерднии и идольскаго мракобесия искоренители премудрии. Радуйтеся, за истинную веру Христову живота своего не щадившии; Радуйтеся, любовию к Богу и ближним предивно воспламененнии. Радуйтеся, апостольское великое служение подвигами своими восполнявшии; Радуйтеся, стадо Христово, кровию Его искупленное, умножившии. Радуйтеся, радостно на смерть за Христово учение шедшии; Радуйтеся, бесовское гнездо безбоязненно силою Христова имени разорявшии. Радуйтеся, кумирницы демонския и мнимыя их чтилища нещадно сокрушавшии; Радуйтеся, самаго исконнаго врага Божия и человеческаго горце уязвлявшии. Радуйтеся, христиан правоверных сладостное утешение; Радуйтеся, ожесточенных гонителей веры Христовой грозное устрашение. Радуйтеся, Священнии Отцы, за Христа кровь свою излиявшии!

Кондак 6

Проповедницы богоноснии, подвигом добрым подвизавшиися, веру бодре соблюдшии и течение свое добре скончавшии, за страдания вами мужественно претерпенныя, соблюдеся вам от Подвигоположника Нашего - Господа Иисуса Христа - венец правды. Темже усердно поучающеся в ваших деяниих, с любовию поминаем вас - наставников наших, и тщащеся подражати вере вашей, смиренно вопием Богу: Аллилуиа!

Икос 6

Возсия свет веры Христовой в стране нашей, яко полудне, егда пяточисленнии святителие наши души своя положиша за свидетельство в ней истины Евангельской, возсия нам и новый светильник Божий от Сиона - Еферий священнейший, егда воцарися великий Константин, покровительством христианству стяжавый себе имя равноапостольнаго. Видевше же людие, яко новый святитель бе равночестен, пред ним возопиша к ним: Радуйтеся, святители Божии, Апостолом единонравнии; Радуйтеся, отцы наши богомудрии. Радуйтеся, учителие Церкви всечестнии; Радуйтеся, вселенским учителем сопрестольнии. Радуйтеся, свещенномученики преславнии; Радуйтеся, пастырие наши предобрии. Радуйтеся, милосерднии наши просветители; Радуйтеся, любвеобильнии наши наставницы. Радуйтеся, изгнание правды ради претерпевшии; Радуйтеся, раны, муки и болезни за спасение наше на себе понесшии. Радуйтеся, неверие и суеверие наше победившии; Радуйтеся, адскую силу и мрак греховный от нас отгнавшии. Радуйтеся, Священнии Отцы, за Христа кровь свою излиявшии!

Кондак 7

Хотяй мирно пасти овцы Церкви Херсонския и прав