Акафист святителю Василию, епископу Рязанскому, чудотворцу
Одобрен Св. Синодом до 1892 года.
Память: 23 (10) июня, 16 (3) июля
Утвержден для общецерковного использования.
Избра́нному от Небе́снаго Пастыренача́льника и от Свята́го Ду́ха поста́вленному в па́стыря страны́ Ряза́нския и Му́ромския, просла́вльшемуся святы́м житие́м и чудесы́, похва́льная пе́ния прино́сим ти́, святи́телю Христо́в Васи́лие. Ты́ же, я́ко име́яй дерзнове́ние ко Го́споду, от вся́ких на́с зо́л и обстоя́ний свобожда́й, да с ра́достию и благодаре́нием всегда́ тебе́ зове́м:
А́нгелу Бо́жию подо́бен бы́л еси́, святи́телю Христо́в, све́тлостию ума́ твоего́, чистото́ю се́рдца и незло́бием, пожи́в на земли́, а́ки безпло́тен; сего́ ра́ди просла́ви тя́ Всевы́шний Госпо́дь нетле́нием честны́х моще́й твои́х и ди́вными чудесы́. Те́мже с любо́вию благогове́йно зове́м ти́:
Ви́дя благове́рный кня́зь Гео́ргий све́тлость ума́ твоего́ и свято́е житие́ твое́, избра́ тя, я́ко му́жа му́дра, пра́ведна и свя́та, во епи́скопа гра́да своего́ Му́рома, да просвети́ши неве́дущия Боже́ственныя и́стины, испра́виши беззако́нныя, уте́шиши скорбя́щия и научи́ши вся́ досто́йно пе́ти Бо́гу: Аллилу́иа.
Ра́зум просвеще́н кни́жным уче́нием и богомы́слием, па́че же благода́тию Бо́жиею озаре́н име́я, пресла́вне о́тче Васи́лие, восхоте́л еси́ тьму́ нече́стия и заблужде́ний в па́стве твое́й разгна́ти, просвети́ти же ю́ све́том и́стиннаго богове́дения и благоче́стия. Сего́ ра́ди, восхваля́юще тя́, глаго́лем:
Си́лою про́поведи твоея́, богому́дре святи́телю, благода́тию Бо́жиею споспешеству́емыя, ку́пно же о́бразом свята́го жития́ твоего́, мно́зи, омраче́ннии тьмо́ю неразу́мия и заблужде́ний, Боже́ственную и́стину уве́деша, мно́зи нечести́вии беззако́ния и развраще́ния оста́виша и на стези́ спасе́ния обрати́шася, в покая́нии и умиле́нии се́рдца пою́ще Бо́гу: Аллилу́иа.
Име́я непреста́нное попече́ние о разоре́нней от злочести́вых супоста́т па́стве Му́ромстей, я́ко му́дрый па́стырь и чадолюби́вый оте́ц, во благоустрое́нии сея́ неусы́пно труди́лся еси́, все́м духо́вным ча́дом твои́м потре́бную коему́ждо по́мощь подава́я. Те́мже досто́ин еси́ прославля́тися зва́нии си́ми:
Бу́рею иско́нныя зло́бы волну́емь всезло́бный диа́вол, не терпя́ непоро́чности жития́ твоего́ и благопоспе́шнаго па́стырскаго служе́ния, свя́те Васи́лие, воздви́же на тя́ бу́рю мяте́жа бу́иих и неи́стовых жи́телей гра́да Му́рома, и́же, лука́вым мечта́нием вра́жиим прельсти́вшеся, возмне́ша тя́, а́ки нецелому́дрена и неблагоче́стна; те́мже и восхоте́ша, во ослепле́нии свое́м, не то́чию изгна́ти тя́ из гра́да, но и умертви́ти. Ты́ же, архиере́ю Бо́жий, все́ упова́ние твое́ на Всеси́льнаго Го́спода и Пречи́стую Богоро́дицу возложи́в, воспева́л еси́ а́нгельскую пе́снь: Аллилу́иа.
Слы́шавше враждова́вшии на тя́ лю́дие гра́да Му́рома зело́ кро́ткия глаго́лы твоя́, святи́телю Христо́в, и́миже проси́л еси́ да́ти тебе́ ма́ло вре́мене до у́трия до тре́тияго часа́, укроти́ша я́рость свою́ и отыдо́ша в до́мы своя́; ты́ же, уго́дниче Бо́жий, по всено́щней сле́зней моли́тве твое́й к Бо́гу Спаси́телю и Пресвяте́й Богоро́дице во хра́ме святы́х страстоте́рпцев Бори́са и Гле́ба, прии́м на ру́ки твоя́ честну́ю ико́ну Богома́тере, отше́л еси́ к реце́ Оце́, хотя́й оста́вити гра́д Му́ром и по волна́м плы́ти. Воспомина́юще у́бо сие́ отше́ствие твое́, возглаша́ем ти́ сицева́я:
Боготе́чней звезде́ уподо́бился еси́, пресла́вне Васи́лие, егда́ по струя́м водны́м, проти́ву тече́ния ре́чнаго, на ма́нтии твое́й, а́ки на ле́гцей ладии́, со о́бразом Пречи́стыя Богома́тере, си́лою Бо́жиею веде́н бы́л еси́ из гра́да Му́рома ко гра́ду Ряза́ни, поя́ во умиле́нии се́рдца чудоде́ющему и благоде́ющему ти́ Бо́гу: Аллилу́иа.
Ви́девше тя́, о́тче Васи́лие, лю́дие гра́да Му́рома пречу́дне си́лою Бо́жиею по волна́м, а́ки безпло́тна носи́ма, уразуме́ша свое́ козньми́ вра́жиими прельще́ние, твою́ же чистоту́ и непоро́чность. Те́мже, в покая́нии и сокруше́нии се́рдца, возопи́ша всле́д тебе́: «Прости́ ны гре́шныя рабы́ твоя́, согреши́хом пред тобо́ю, о́тче святы́й, Влады́ко, не забу́ди на́с ра́б твои́х!» Мы́ же, дивя́щеся толи́кому благоволе́нию к тебе́ Бо́жию, в пресла́внем чудеси́ явле́нному, со благогове́нием вопие́м ти́:
Провозве́стник ди́внаго твоего́ по вода́м ше́ствия ко гра́ду Ряза́ни яви́ся устрое́нием Бо́жиим благогове́йный диа́кон гра́да того́, егда́, хотя́й нача́ти вече́рнее богослуже́ние, не можа́ше изрещи́ обы́чнаго возглаше́ния: «Благослови́, Влады́ко!» Но возопи́ велегла́сно: «Влады́ка гряде́т, срета́йте его́!» И а́бие ве́сь освяще́нный собо́р и лю́дие со кня́зем изыдо́ша с честны́ми ико́нами во сре́тение тебе́, святи́телю Бо́жий, и узре́вше тя́ преди́вне волна́ми ре́чными носи́ма, в ра́довании се́рдца, благоче́стно приве́тствоваша тя́ гряду́ща, чудоде́ющему же Бо́гу вопия́ху: Аллилу́иа.
Возсия́ све́т благода́ти и ми́лости Бо́жия, прише́дшу тебе́, прехва́льне о́тче, в преде́лы земли́ Ряза́нския, ю́же просвети́л еси́ све́том Боже́ственнаго уче́ния и непоро́чнаго жития́ твоего́. Сего́ ра́ди возглаша́ем ти́ сицева́я:
Хотя́ привести́ па́ству твою́ ряза́нскую ко и́стинному богопозна́нию и спасе́нию, еще́ же успоко́ити и укрепи́ти ю́, пре́жде разоре́ну бы́вшую от безбо́жных иноплеме́нников, подъя́л еси́ вели́кия труды́ и по́двиги, преблаги́й па́стырю, непреста́нно поуча́я, утеша́я и назида́я слове́сныя о́вцы твоя́, споспешеству́ющему же тебе́ и укрепля́ющему тя́ во труде́х Го́споду Бо́гу поя́: Аллилу́иа.
Но́вое ме́сто святи́тельских трудо́в твои́х, па́ки разоре́ну бы́вшу и коне́чне опустоше́ну гра́ду Ряза́ни от лю́тых ва́рвар и хра́мом Бо́жиим в не́м сожже́нным, указа́ тебе́ Благопромысли́тель Госпо́дь гра́д Пересла́вль-Ряза́нский, а́може чу́дне пресели́лся еси́ и бы́л еси́ пе́рвый архиере́й гра́ду сему́, иде́же вельми́ просла́ви тя́ Госпо́дь Бо́г, науча́я на́с взыва́ти тебе́:
Стра́нно бе́ и ди́вно твое́ да́льнее ше́ствие по вода́м из гра́да Му́рома во гра́д Ряза́нь, па́ки же стра́нно и пресла́вно бы́сть твое́ второ́е пла́вание проти́ву стремле́ния водна́го, егда́ преселя́лся еси́ из дре́вняго гра́да Ряза́ни во гра́д Пересла́вль-Ряза́нский по то́йжде реце́ Оце́, па́ки нося́ с собо́ю чу́дную ико́ну Богома́тере, я́ко непоколеби́мое огражде́ние и утвержде́ние но́вому гра́ду, Бо́гу же, Помо́щнику твоему́, поя́: Аллилу́иа.
Все́м бы́ти вся́ восхоте́в по о́бразу верхо́внаго от апо́столов, явля́л еси́, любвеоби́льне о́тче, духо́вным ча́дом твои́м благопотре́бную коему́ждо по́мощь, бы́в, я́коже И́ов, о́ко слепы́м, нога́ хромы́м, неусы́пно тружда́яся в науче́нии, утеше́нии и укрепле́нии па́ствы твоея́. Те́мже прославля́юще тя́ зове́м:
Возше́д на высоту́ богоподо́бныя свя́тости, сия́я све́том ве́ры пред челове́ки в до́брых де́лех, о́браз бы́л еси́ па́стве твое́й сло́вом, житие́м, уче́нием, ве́рою и чистото́ю, науча́я все́х разу́мно пе́ти Бо́гу: Аллилу́иа.
Вети́и многовеща́ннии не мо́гут по достоя́нию восхвали́ти тя́, богому́дре Васи́лие, и воспе́ти свя́тость жития́ твоего́ и моли́твенныя по́двиги, денноно́щныя труды́ и попече́ния, спасе́ния ра́ди пасо́мых подъя́тыя, непра́ведное и лю́тое озлобле́ние от бу́иих жи́телей гра́да Му́рома, кро́тость и незло́бие твое́, па́че же двукра́тное твое́ чу́дное по вода́м пла́вание. Мы́ же со удивле́нием благоче́стно зове́м ти́ сицева́я:
Спасти́ хотя́, просвети́ти же и уте́шити лю́ди страны́ Ряза́нския, Всеблаги́й Госпо́дь избра́ тя, пречу́дне святи́телю, во исполни́теля Его́ всеблаги́я во́ли и ве́лия ми́лости, да укрепи́ши немощны́я, уте́шиши печа́льныя, испра́виши поро́чныя, науча́я все́х благоче́стно пе́ти Бо́гу: Аллилу́иа.
Стена́ и утвержде́ние, оте́ц и засту́пник дре́вния па́ствы ряза́нския, прехва́льне Васи́лие, бы́л еси́. Бу́ди и на́м, но́вым ча́дом твои́м, щи́т и огражде́ние от вра́г ви́димых и неви́димых, помо́щник в беда́х и ско́рбех и искуше́ниих, да с любо́вию благода́рственно зове́м ти́:
Пе́ние смире́нное и усе́рдное приими́ от на́с, преблаже́нне о́тче Васи́лие, не отри́ни на́с гре́шных и недосто́йных, к по́мощи твое́й прибега́ющих, но услы́ши благосе́рдно моле́ния на́ша, да с ра́достию пое́м о тебе́ Бо́гу: Аллилу́иа.
Светоза́рная свеща́, све́тло горе́вшая и свети́вшая на трие́х высо́ких свети́льницех Бо́жия Це́ркве, во трие́х граде́х страны́ Ряза́нския, достосла́вне о́тче, бы́л еси́, блиста́я и озаря́я все́х све́том богове́дения и спасе́ния. Озари́ и на́с, свя́те, омраче́нных мгло́ю страсте́й и суему́дрия, да со умиле́нием тебе́ зове́м:
Благода́ть име́я от возлюби́вшаго тя́ Го́спода, свя́те Васи́лие, исполня́ти вся́ блага́я проше́ния на́ша, испроси́ богоприя́тными твои́ми моли́твами вся́ блага́я и поле́зная душа́м и телесе́м на́шим, па́че же оставле́ние согреше́ний на́ших, да со умиле́нием се́рдца благода́рно пое́м Бо́гу: Аллилу́иа.
Пою́ще твое́ равноа́нгельное свято́е житие́, многотру́дное и многопло́дное служе́ние твое́ Це́ркви Бо́жией, еще́ же ве́лия и ди́вная чудеса́, тебе́ ра́ди явле́нная возлюби́вшим тя́ Го́сподем, восхваля́ем тя́, уго́дниче Христо́в Васи́лие. Оба́че не могу́ще досто́йно изобрази́ти вели́чие и сла́ву твою́, со благогове́нием и ра́достию зове́м ти́:
О, пресла́вный о́тче на́ш Васи́лие, святи́телю Христо́в и чудотво́рче! Приими́ сие́ ма́лое моле́ние на́ше, и де́йственным твои́м пред Бо́гом хода́тайством изба́ви на́с от ко́зней вра́жиих и вся́каго зла́, да в ми́ре и покая́нии про́чее вре́мя жития́ на́шего сконча́ем и дости́гнем блаже́ннаго упокое́ния в ве́чных оби́телех, иде́же ку́пно с тобо́ю и все́ми святы́ми гла́сом ра́дования во ве́ки воспое́м Бо́гу: Аллилу́иа.
Этот конда́к читается трижды, затем и́кос 1-й и конда́к 1-й.
А́нгелу Бо́жию подо́бен бы́л еси́, святи́телю Христо́в, све́тлостию ума́ твоего́, чистото́ю се́рдца и незло́бием, пожи́в на земли́, а́ки безпло́тен; сего́ ра́ди просла́ви тя́ Всевы́шний Госпо́дь нетле́нием честны́х моще́й твои́х и ди́вными чудесы́. Те́мже с любо́вию благогове́йно зове́м ти́:
Избра́нному от Небе́снаго Пастыренача́льника и от Свята́го Ду́ха поста́вленному в па́стыря страны́ Ряза́нския и Му́ромския, просла́вльшемуся святы́м житие́м и чудесы́, похва́льная пе́ния прино́сим ти́, святи́телю Христо́в Васи́лие. Ты́ же, я́ко име́яй дерзнове́ние ко Го́споду, от вся́ких на́с зо́л и обстоя́ний свобожда́й, да с ра́достию и благодаре́нием всегда́ тебе́ зове́м:
Богоизбра́нне первосвяти́телю на́ш и уго́дниче Христо́в Васи́лие, свя́тостию жития́ твоего́, чу́дным по вода́м пла́ванием и нетле́нием моще́й твои́х препросла́вленне! Предстоя́ Престо́лу Вседержи́теля и име́я ве́лие к Нему́ дерзнове́ние, моли́ Его́, да проба́вит ми́лость Свою́ к на́м, гре́шным и недосто́йным рабо́м Свои́м, и да́рует наро́ду здра́вие, долгоде́нствие и во все́м благо́е поспеше́ние; па́стырем Це́ркве да пода́ст духо́вное трезве́ние и ре́вность о спасе́нии пасо́мых; градонача́льником и судия́м стра́х Бо́жий, правоту́ и безкоры́стие; во́ином терпе́ние, му́жество и на враги́ одоле́ние; супру́гом взаи́мную любо́вь, ве́рность, и единомы́слие; ку́плю де́ющим праводу́шие, земледе́льцем трудолю́бие и тре́звенность, си́рым призре́ние, боля́щим исцеле́ние, оби́димым заступле́ние, оклеветава́емым оправда́ние, и все́м лю́дем па́ствы твоея́ вся́ ко вре́менней и ве́чней жи́зни потре́бная. Па́че же моли́ Го́спода, моли́твенниче на́ш, да прости́т на́м вся́кое согреше́ние во́льное и нево́льное, и очи́стит от вся́кия скве́рны пло́ти и ду́ха; да изба́вит от ко́зней иско́ннаго врага́, ненави́стника и человекоуби́йцы, и сохрани́т от клеветы́ челове́ческия; да утверди́т во и́стинней спаси́тельней ве́ре и нелицеме́рнем благоче́стии; да соблюде́т от суему́дрия и душетле́нных уче́ний духо́в ле́стчих, де́йствующих в ве́це се́м в сыне́х противле́ния; да охрани́т сердца́ на́ша от прельще́ния кра́сными ми́ра сего́, и да научи́т огреба́тися от плотски́х по́хотей и страсте́й, го́рняя му́дрствовати, а не земна́я. Моли́, о́тче на́ш, Всесвята́го и Боже́ственнаго Ду́ха, да возсия́ет све́т благода́ти Его́ бра́тиям на́шим по пло́ти, во тьме́ лжеве́рия седя́щим, и да позна́ют Христа́, Бо́га и́стиннаго, еди́наго Спаси́теля все́х челове́к; да возсия́ет све́т се́й и блужда́ющим на распу́тиих раско́ла, да вразумя́тся и прии́дут во огра́ду Правосла́вныя Це́ркве, в не́йже еди́ней несомне́нно содева́ется ве́чное спасе́ние ве́рных. О, святи́телю Христо́в, моли́твенниче на́ш! Моли́ Христа́ Бо́га и Пречи́стую Ма́терь Его́, да упраздни́т вражды́ на́ша и нестрое́ния, соедини́т же вся́ ны́ богоподо́бною любо́вию, да в ми́ре и единомы́слии, жела́нием спасе́ния горя́ще, Го́сподеви рабо́тающе, дру́г дру́га тяготы́ нося́ще, до́брым по́двигом подвиза́емся, и тече́ние сконча́вше, дости́гнем в ти́хое приста́нище Небе́снаго Ца́рствия, и просла́вим неизрече́нное человеколю́бие и милосе́рдие Спаси́теля на́шего, Иису́са Христа́, Сы́на Бо́жия, со Безнача́льным Его́ Отце́м и Пресвяты́м Ду́хом во ве́ки веко́в. Ами́нь.