Акафист священномученику Власию, епископу Севастийскому

Для корректного отображения содержимого страницы необходимо включить JavaScript или воспользоваться браузером с поддержкой JavaScript.

Память: 24 февраля (11 февраля ст. ст.)

Кондак 1

Избранный угодниче Христов, скорый предстателю и теплый о нас к Богу молитвенниче, священномучениче Власие, призывающих тя во всяких молениях услышати обещавый, яко имеяй дерзновение ко Господу, не престай моляся о чтущих святую память твою, хвалебная пения о тебе Богу приносящих и с любовию тебе зовущих: Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Икос 1

Ангела хранителя пастве твоей даде тя Господь и Бог наш: зряще во благочестии процветшее кроткое и безпорочное твое житие, людие севастийстии потщашася, да будеши во епископа им поставлен. И воистину стадо Христово добре упасл еси. Мы же, видяще о тебе таковое Божие благоволение, взываем сице:

Радуйся, истинный и добрый пастырю стада Христова.

Радуйся, за любовь Христову душу свою положивый.

Радуйся, любви Христовой образ нам в себе явивый.

Радуйся, како пасти стадо Христово служением своим пастырям показавый.

Радуйся, овцы словесныя како жити, житием научивый.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 2

Видя на христиан гонение лютое от безбожнаго мучителя Диоклетиана, яко мнози благочестивии людие, страха ради мук и темниц, от града бежавше, в лесах и горах, в вертепах и пропастех земных скрывахуся. Ты же, блаженне Власие, не имея воли Господни на подвиг мученический прежде времени себе вдаяти, таковым людем споследовал еси и в горе пустынней вселися, житие твое тамо в постничестве и безмолвии с молитвою непрестанною провождал еси, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разумев, яко человек образ Божий есть и к Первообразу должен себе управити, богомудре Власие, ум и сердце к небесным вперив, в богомыслии и благочестии преуспеваше, и тако сокровищем нетленным обогатися. Темже ангела суща на земли тя почитающе, звании ублажаем сими: Радуйся, на земли, яко на небеси поживый. Радуйся, ангеле земный, хранителю пастве твоей бывый. Радуйся, словесных овец твоих учением Божественных словес питавый. Радуйся, дарования небесная от Господа приемый. Радуйся, врачу телесный, во врача душ от Господа возращенный. Радуйся, и по кончине твоей всякая исцеления обильно всем источаяй. Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 3

Силою Божиею влекомый, к Евстратию мученику, в темнице томимому, нощию пришел еси, святителю Христов Власие, и пад ниц, в дивнем подвизе исповедания Христова его укреплял еси. Видя же его терпение твердое и мужество, прославил дивнаго во святых Своих Бога, поя Ему: Аллилуиа.

Икос 3

Имамы тя сосуд благодати, исполненный многих дарований Христовых, яко и звери лютии исцеление от тебе получают, мы же неоскудных милостей и чудес тобою от Господа сподобляеми, священномучениче Власие, исплетше венец похвалы, благодарно вопием ти:

Радуйся, благодатный дарований небесных носителю.

Радуйся, скотов земных кормителю и целителю.

Радуйся, пастырю добрый, даров Христовых раздаятелю.

Радуйся, паствы твоей истинный наставниче и питателю.

Радуйся, яко звери лютии молитве твоей внимают.

Радуйся, яко притекающии к тебе людие в бедах избавление обретают.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 4

Буря житейских гонений от злочестиваго мучителя, юже воздвиже на тя, мучениче Христов Власие, во еже поколебати святую веру твою, ничимже возмогла есть смутити тя, егда посланнии приидоша к тебе, в пещере обитающу, безумное веление того исполнити. Ты же нерадив о муках и временней почести, волю же Господню узрев, страдальческим мужеством вооружился еси, в радости поя Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Слышавше, яко знамения многая и чудеса деются о имени прославляемаго от тебе Христа Бога нашего, и яко мнози от еллин вероваша в Него, егда шествовал еси, богоносе Власие, на страдания твоя, жена некая приступльше паде ниц к ногама твоима, со слезами моляше тя помощи сыну ея, ибо кость ста в гортани его и бысть яко мертв. Ты же, добрый пастырю, с верою воззвал еси Спасителю всех, да исцелеет отрок ея, и тако моляся, просил еси Господа: аще от человек или скотов кая-либо беда имать кому быти, и той помянет имя твое, помощи всякому, да прославится Имя Его Пресвятое. И виде жена, яко исцеле отрок ея, прослави Бога, хвалу тебе воздая. С неюже и мы усердно вопием ти:

Радуйся, крепкою верою твоею и чудесы ко Христу неверныя обративый.

Радуйся, на страдания за Христа доблестно шествовавый.

Радуйся, в призывании святаго имени Христова твердую любовь и несомненную надежду в себе показавый.

Радуйся, силою молитвы твоея отроку исцеление от Господа даровавый.

Радуйся, не точию человеком, но и скотом врачевание подававый.

Радуйся, и нас во всяких бедах и нуждах дерзновенно призывати тебе подвигнувый.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 5

Боготечную звезду, во мраце неверия яко в нощи сияющую и просвещающую души всех, хотящих спастися, видев тя, Агриколай игемон, не восхоте разумети, на страдания за Христа предаде тя и палицами много и немилосердно бити повеле. Ты же, священномучениче Власие, ярость мучителя усрамляя, воспевал еси Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видя мучитель непреложную веру твою, за нюже муки всякия терпети готов был еси, страстотерпче Христов Власие, паче же смутися словесы твоими, зане рекл еси: «Твори, еже хощеши, да никако отвратиши мене от исповедания Божия», - в темницу повеле всадити тя. Мы же, дивящеся таковому твердому твоея веры Христовы исповеданию, от всея души воспеваем ти таковая:

Радуйся, исповедниче Божий избранный.

Радуйся мучениче Христов прославленный.

Радуйся, нечестие игемона на судищи посрамивый.

Радуйся, уловлению его льстивому внимати себе отвративый.

Радуйся, ризу твою священную кровми страданий твоих украсивый.

Радуйся, исповедания Христова образ нам в себе явивый.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 6

Проповедует тя, блаженне Власие, Церковь Христова, яко истинна добра пастыря, по отшествии твоем в жизнь вечную не оставляющаго верныя, но якоже обещался еси, во всяких прошениях присно нас предваряюща и соблюдающа во всяких скорбех, бедах и нуждах всех, благодарно зовущих о тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси, блаженне Власие, яко финикс процветший в меру возраста совершения Христова, от Негоже прием небесныя дарования, купно с лики святых во славе на небеси ныне пребываеши и нас молитвами твоими во дворы Господни вселитися готовиши, прилежно вопиющих ти таковая:

Радуйся, яко пред престолом Царя Небеснаго в веселии вечнем ныне пребываеши.

Радуйся, яко с лики Ангел и святых Творцу всех славу воспеваеши.

Радуйся, пред Всевышним ходатаю наш усердный.

Радуйся, наших к Нему молитв возносителю прилежный.

Радуйся, от бед защитниче наш небесный. Радуйся, попечителю наш верный.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 7

Хотяще почтити тя, страстотерпче Христов Власие, вдовица некая нища яство уготова, в темницу тебе принесе, и падши к ногама твоима, моляше, да бы ял еси. Ты же, отче святый, благословив вдовицу, заповедал еси ей, глаголя: «Жено, твори такожде память мою, и ничтоже оскудеет в дому твоем, и аще ин кто подобен ти будет и память мою сотворит, даров Божиих исполнится и благословен будет во вся дни живота своего». И виде жена последи, яко благослови ю Бог довольством многим, поведаша всюду яже глаголал еси к ней, поющи Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Новыя муки, горшия первых, ищуще вселукавый мучитель, егда из темницы паки на судище возва тя, славне мучениче, хотя бо испытати, принесеши ли жертву богом, или хощеши зле погибнути. Нечестия сия ты отринул еси и силою Божественною укрепился еси: темже ни биения, ни раны, ниже на древе повешание и строгание телесе твоего, имиже мучим был еси, никакоже возмогоша победити славное твое терпение. Ты же рекл еси мучителю: «Бози, иже небеси и земли не сотвориша, да погибнут. Не боюся твоих временных мук, ибо взираю на будущия благая, любящим Бога уготованная». Сего ради тебе, доблестному воину Христову, воспеваем таковая:

Радуйся, многими ранами и страшными муками за Христа страдавый.

Радуйся, повешение на древе и орудии железными строгание Егоже ради терпевый.

Радуйся, богоборства неверных обличителю.

Радуйся, веры Христовой защитниче и хранителю.

Радуйся, немощную нищету идолов суетных показавый.

Радуйся, веру в жизнь вечную и блага будущия исповедавый.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 8

Странен и недомыслим образ страдания твоего мучителю показася, нечестиваго бо того веления тебе небрегшу, подверже тя, священномучениче Власие, мучениям тяжким. Жены же благочестивыя, страдания твоя видевше, не убояшася, но кровь твою страдальческую с земли собирающе, исповедницы Христовы себе являху, Богу же воспеваху: Аллилуиа.

Икос 8

Всем сердцем и всею душею Христа возлюбил еси, к Немуже богомудрыя жены, яко пастырь добрый, твоим подвигом страдальческим привлекл еси. Темже, блаженне Власие, похваляюще страдания твоя, с любовию зовем тебе:

Радуйся, страдальче Христов предивный.

Радуйся, честным страданием твоим мучителя удививый.

Радуйся, сострадавшия тебе жены на исповедание Христа подвигнувый.

Радуйся, светильницы света Христова тех соделавый.

Радуйся, будущих ради благ, страдания твоя ни во чтоже вменивый.

Радуйся, твердым веры исповеданием истинно веровати нас научивый.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 9

Всякия лести безбожныя отвергше, тебе же, блаженне Власие, последоваша жены богомудрыя, идольскую прелесть посрамити тщащеся, боги дати им игемона просиша, яко бы жертвы жрети тем хотяху, и ко езеру устремишася. Воины же, стрегущии их, мняху, яко прежде омовение по обычаю хотят совершити; они же кумиры тыя во глубину езера ввергоша и тако боги их поругаша, Богу же Истинному воспеша: Аллилуиа.

Икос 9

Витийство многовещанных пений, имиже достойно воспети тя дерзаем, не довлеет ти, прехвальне Власие: никая бо земная похвала славе небесней равна быти может. Ты же, предстояй ныне во славе Христовой, призри на нас, тебе молящихся и с любовию зовущих:

Радуйся, всем сердцем и душею Христа возлюбивый и себе всецело Ему предавый.

Радуйся, земная вся презревый и небесная селения унаследовавый.

Радуйся, во славу Божию на земли поживый и небесною славою увенчанный.

Радуйся, венец мученический от Христа приемый и к сонму святых мучеников сопричтенный.

Радуйся, на небесех от Ангел и святых проставляемый.

Радуйся, на земли от чтущих святую память твою хвалимый и воспеваемый.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 10

Спасти хотя души своя последствующия тебе жены, богоблаженне Власие, егда на место мучения приведени быша, молитву о них прияти о тебе Бога молиша, зане на путь истины привел еси их, темже убо на усечение мечем честныя главы своя предаша и к мучеником Христовым тако приобщишася, на небесех с лики святых поюще: Аллилуиа.

Икос 10

Стена мучеником, слава христианом, столп и утверждение веры и благочестия был еси, священномучениче Власие. Буди и нам грешным, к тебе прибегающим, управитель изряден, веры хранитель, в скорбех и болезнех утешитель и целитель, в бедах и в напастех избавитель и покровитель и во всяких нуждах усердный предстатель, сицевое пение тебе приносящим и с любовию зовущим:

Радуйся, яко тобою вера Христова прославляется.

Радуйся, яко тебе ради неверие посрамляется.

Радуйся, яко тебе ради благочестие укрепляется.

Радуйся, яко тобою богохульницы смиряются.

Радуйся, яко мы, грешнии, упование на тебе возлагаем.

Радуйся, яко мы, недостойнии, спасение тобою от Бога получаем.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 11

Песнь хвалебную приносим ти, священномучениче Власие, о мужестве твоем и вере крепкой, юже явил еси, Христа исповедуя, егда виде мучитель твой, яко ни во чтоже вменяеши ни лести его лукавыя, ни мучения тяжкия, имиже от Христа отвратити тя желаше, вопроси тебе: «Аще во езеро ввергну тя, помилует ли тя Христос твой?» Емуже, достохвальне отче, не обинуяся рекл еси: «Аз чту Бога Истиннаго Живаго и во веки спасен буду, и на водах узриши силу Бога моего». И егда во езеро ввержен был еси, назнаменовав воду крестом, яко по суху шел еси. Посем же кончину мученическую за Христа, во главу усечен мечем быв, приял еси, хвалу Богу воспевая: Аллилуиа.

Икос 11

Светодатель Христос Господь, видя душу твою, чистотою блистающуюся, не даде тебе быти под спудом, священномучениче Власие, но постави тя на свещнице архиерейства. Сего ради, не токмо в житии, но и по смерти светел светильник Христов показался еси, яко великий пастырь добре упасл еси паству твою, юже попеченьми своими и при кончине не оставил еси, не о себе точию, но о всем мире, наипаче же о тех, иже восхотят память твою сотворити, молитву усердную Богу принесл еси и блаженный глас Владыки Христа: «Вся прошения твоя исполню», - услышати сподобился еси. Темже молися о нас ко Господу, да просветит нас светом Своего Богоразумия и избавит от церковных нестроений, ересей и расколов и благочестие утвердит в нас, поющих тебе таковая:

Радуйся, светильниче света Христова.

Радуйся, украсителю церковный.

Радуйся, архиерею, Богом избранный.

Радуйся, хранителю веры Православныя.

Радуйся, вражды церковныя упразднителю.

Радуйся, спасения нашего управителю.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 12

Благодать Божия, яже в тебе, священномучениче Власие, прежде усечения главы твоея, честное лице твое светом Христовым озари, послежде от гроба твоего многоразличныя исцеления источи, к похвалению тебе всех понуждая, Богу же научая пети: Аллилуиа.

Икос 12

Поем твоя дивныя подвиги и страдания, священномучениче Власие, имиже память твою светло украсил еси. Темже, благодаряще Бога, дивнаго во святых Своих, хвалебныя пения воспеваем тебе таковая:

Радуйся, Церкви Христовы богоизбранный светильниче.

Радуйся, веры Православныя преславный поборниче.

Радуйся, светило великое, нечестия мрак разгоняющее.

Радуйся, столпе церковный, благочестие утверждающий.

Радуйся, пастырей Церкви преславное украшение.

Радуйся, благочестием твоим верныя возвеселяяй.

Радуйся, молитвенниче наш, скорый помощниче, священномучениче Власие.

Кондак 13

О многострадальный и всехвальный отче, священномучениче Власие, нынешнее наше приими приношение и избави нас от всяких болезней душевных и телесных, защити нас от враг видимых и невидимых и от всякаго мучения сохрани нас теплым твоим ходатайством пред престолом Всевышняго, да с тобою воспеваем Богу: Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитва

О многострадальный отче, великий угодниче Божий, священномучениче Власие. Услыши нас,грешных,к тебе прибегающих и тепле тебе молящихся. Буря многих зол, бед и скорбей обдержит нас, болезни душевныя и телесныя и всякиянаваждения вражия обуревают нас. Мы же нерадим о спасении нашем, ниже достойны есмы по грехом нашим у Господа помощи просити. Но ты, добрый пастырю, велие дерзновение имеяй у Милостиваго Бога, якоже иногда ведомый на мучения твоя, вдовицы слезящия, приникшия к тебе, не отринул еси, ину бо от напасти зверя свободил еси, иныя же отроку исцеление у Господа испросил еси, такожде и ныне призри на чада твоя,в час сей к тебе притекшия, утешения и помощи просящия. Ты убо Господа умолил еси:аще кая болезнь или беда имут кому быти и той помянет имя твое – помощи всякому в прославление Его Пресвятаго Имени. Не отрини нас, молящихся тебе, но якоже обещался еси, во благо сотвори всякое прошение наше, по милости Всеблагаго Бога, Емуже честь и слава во веки веков. Аминь.

Житие священномученика Власия, епископа Севастийского

С юных лет св. Вла­сий был кро­ток и бла­го­че­стив. Граж­дане се­ва­стий­ские, це­ня та­кие его ка­че­ства, вы­бра­ли его в епи­ско­пы, ка­ко­вое зва­ние он но­сил с ве­ли­кой че­стью. Но вот на­ста­ло же­сто­кое го­не­ние Дио­кли­ти­а­на. Па­мя­туя о сво­их обя­зан­но­стях, Вла­сий уте­шал страж­ду­щих и го­ни­мых, по­се­щал тем­ни­цы, но сам он не от­да­вал се­бя доб­ро­воль­но му­чи­те­лям, зная, что жизнь его нуж­на па­со­мым.

Ко­гда хри­сти­ане ушли из го­ро­да, он так­же уда­лил­ся и по­се­лил­ся в од­ной пе­ще­ре. Здесь он скры­вал­ся и во все го­не­ние Ли­ки­ния, про­во­дя дни в мо­лит­ве и по­сте; здесь же и был най­ден язы­че­ски­ми во­и­на­ми, ко­то­рые при­ве­ли его к пра­ви­те­лю. По­след­ний спер­ва лас­ко­во уго­ва­ри­вал Вла­сия при­не­сти жерт­ву идо­лам, но, ви­дя твер­дость хри­сти­ан­ско­го епи­ско­па, ве­лел бить его нещад­но пал­ка­ми и за­тем за­клю­чил в тем­ни­цу. Ко­гда об этом узна­ла од­на бла­го­че­сти­вая вдо­ва, то она за­ко­ло­ла сво­е­го един­ствен­но­го по­ро­сен­ка, сва­ри­ла его, взя­ла пло­дов и ово­щей и по­нес­ла эту пи­щу свя­то­му в тем­ни­цу. По­бла­го­да­рив и бла­го­сло­вив ее за ее доб­ро­ту, св. Вла­сий ска­зал: «Вся­кий год со­вер­шай так в па­мять мою, и не оску­де­ет в до­ме тво­ем ни­что из необ­хо­ди­мо­го».

Меж­ду тем му­чи­тель сно­ва по­звал Вла­сия на суд. Но ни бес­че­ло­веч­ные му­че­ния, ни прось­бы – ни­что не мог­ло по­ко­ле­бать св. Вла­сия. Твер­дость его ве­ры так по­ра­зи­ла быв­ших при этом се­ме­рых хри­сти­а­нок, что они от­кры­то ис­по­ве­да­ли се­бя ве­ру­ю­щи­ми во Хри­ста и бы­ли бес­че­ло­веч­но умерщ­вле­ны.

Свя­той Вла­сий был по­сле му­че­ний обез­глав­лен.

См. так­же: "Жи­тие и стра­да­ние свя­то­го свя­щен­но­му­че­ни­ка Вла­сия, епи­ско­па Се­ва­стий­ско­го, и дру­гих, по­стра­дав­ших с ним" в из­ло­же­нии свт. Ди­мит­рия Ро­стов­ско­го.