Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Умягчение злых сердец» («Семистрельная»)

Припев: Пресвята́я Госпоже́ Богоро́дице, услы́ши моли́тву ра́б Твои́х, моля́щихся Тебе́.

Для корректного отображения содержимого страницы необходимо включить JavaScript или воспользоваться браузером с поддержкой JavaScript.

Память: 03 июня (21 мая ст. ст.); 26 августа (13 августа ст. ст.)

Глас 4.

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся, све́тло торжеству́я, и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.

Го́споди Бо́же мо́й, да́руй ми́ язы́к и отве́рзи мне́ устне́ к похвале́нию Ма́ти Твоея́, и Ея́ о́бразу пе́снь принести́ кра́сную, си́це вопию́ще: умягчи́ злы́х сердца́, Влады́чице.

Спасе́ние мое́ и прибе́жище еси́, Влады́чице, покро́в дарова́ла еси́ Свое́ю честно́ю ико́ною, е́й же предстоя́т вси́ лю́дие, прося́ще по́мощи, и Тебе́ вопие́м: умягчи́ злы́х челове́к сердца́, Влады́чице. Мари́е, Пречи́стая Де́во Богоро́дице, посли́ ми благода́ть воспе́ти Тя́ и Твое́й ико́не честне́й поклоня́тися, вопию́ще: умягчи́ злы́х сердца́, Влады́чице.

Клеветы́ и наве́ты упраздни́ и от вся́кия зло́бы спаси́, бу́ди, Влады́чице, заступле́ние, Свое́ю чу́дною ико́ною соблюди́ вопию́щих: умягчи́ злы́х сердца́, Влады́чице.

Тя́ Бо́г показа́ на́м Засту́пницу и в ско́рбех Помо́щницу и дарова́ на́м Твою́ честну́ю ико́ну на прославле́ние все́м и на исцеле́ние вопию́щим: умягчи́ злы́х сердца́, Влады́чице, сыно́в.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, живы́й и незави́стный исто́чниче, ли́к себе́ совоку́пльшия духо́вно утверди́, в Боже́ственней Твое́й сла́ве венце́в сла́вы сподо́би.

Ра́дуйся, непосты́дная Храни́тельнице; ра́дуйся, Богоро́дице, и́же и мы́ ра́дуемся о Твое́й чу́дней ико́не, кра́сящеся, вопие́м: ра́дуйся, умягче́ние злы́х серде́ц, Богоро́дице.

Вои́стинну честна́я ико́на дарова́ся христоимени́тым лю́дем на прогна́ние духо́в нечи́стых и на здра́вие все́м, тре́бующим по́мощи от не́я, вопию́щим: ра́дуйся, умягче́ние злы́х серде́ц, Богоро́дице.

О́блак светоза́рный показа́ся Твоя́ честна́я ико́на, па́че со́лнца сия́юща и все́м лучу́ простира́юща, от боле́зней и скорбе́й избавля́юща и злы́х отрева́юща, те́мже вси́ зове́м е́й: ра́дуйся, умягче́ние злы́х серде́ц, Влады́чице.

Я́ко да Твои́ми моли́твами избавля́емся, Богоро́дице Де́во, спаси́, славосло́вим Предста́тельницу, и Твое́й честне́й ико́не покланя́емся, и мо́лим Тя́ по Бо́зе, я́ко Ма́терь Бо́жию: вопию́щих умягчи́ злы́х сердца́, Богоро́дице.

Спаси́ от бе́д рабы́ Твоя́, Богоро́дице, я́ко вси́ по Бо́зе к Тебе́ прибега́ем, я́ко неруши́мей стене́ и предста́тельству.

Тропа́рь, гла́с 2:

Моле́ние те́плое и стена́ необори́мая, ми́лости исто́чниче, ми́рови прибе́жище, приле́жно вопие́м Ти́: Богоро́дице Влады́чице, предвари́ и от бе́д изба́ви на́с, Еди́на вско́ре предста́тельствующая.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Неизсле́дный Бо́жий сове́т, е́же от Де́вы воплоще́ния Тебе́, Вы́шняго, проро́к Авваку́м усмотря́я, зовя́ше: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди,

Непосты́дную предста́тельницу на́м дарова́, ико́ну Ма́тери Своея́, и́же Ея́ зря́ще, весели́мся и уми́льно зове́м: помози́, Влады́чице, все́м, и от все́х злы́х спаси́, и Ца́рствию Небе́сному сподо́би.

Тобо́ю вси́ спаса́емся и от нахожде́ний диа́вольских свобожда́емся. Тя́ Бо́г показа́ на́м Засту́пницу и Твою́ честну́ю ико́ну на́м дарова́, Е́й же вопие́м: Влады́чице, помози́, и от все́х злы́х челове́к спаси́, и Ца́рствию сподо́би.

Не умолчи́м, Влады́чице, чудеса́ Твоя́, я́ко Свое́ю честно́ю ико́ною все́х спаса́еши и стра́ждущих от без избавля́еши, неду́жным цельбы́ подае́ши, и на́с от все́х злы́х спаси́ и Ца́рствию Небе́сному сподо́би.

Пе́ние от недосто́йных ра́б приими́, Ма́ти Христа́ Бо́га, и не отри́ни мене́ от Своего́ Пречи́стаго Лица́, но спаси́ от злы́х все́х и Ца́рствию Небе́сному сподо́би.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты́ бо, Неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га и родила́ еси́ безле́тнаго Сы́на, все́м воспева́ющим Тя́ ми́р подава́ющая.

Удивля́юся умо́м, ужаса́юся душе́ю и ве́сь трепе́щу, но наде́юся на ми́лость благоутро́бия Твоего́, Чи́стая, и вопию́ от се́рдца: я́ко Бо́га ро́ждшая еси́, Того́ моли́ от злы́х спасти́ ду́шу мою́.

Прииди́те, вси́ ве́рнии, воспое́м Пречи́стую Де́ву Мари́ю и честно́му Ея́ о́бразу поклони́мся, вопию́ще от се́рдца: ра́дуйся, Гаврии́лово благове́щение; ра́дуйся, Царя́ Христа́ восприе́мши, и на руку́ Свое́ю держа́, я́ко со́лнце. Того́ моли́, Чи́стая, от злы́х спасти́ ду́шу мою́.

Ублажи́м Ма́терь Бо́жию Боже́ственными пе́сньми, иде́же сла́вится Пречестно́е и́мя, ту́ бесо́вская кре́пость разруша́ется, не мо́гут терпе́ти си́лы Ея́, отбега́ют. Мы́ же о Не́й весели́мся и вопие́м Е́й: моли́ Сы́на Своего́ от злы́х ду́шу мою́ изба́вити.

К Преблагослове́нней Де́ве Богоро́дице, лю́дие вси́, припаде́м и моли́тву принесе́м, да умо́лит Сы́на Своего́, Христа́ Бо́га на́шего, от злы́х спасти́ся все́м.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Боже́ственное сие́ и всечестно́е соверша́юще пра́зднество, Богому́дрии, Богома́тере, прииди́те, рука́ми воспле́щим, от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.

Боже́ственный Твоея́ ико́ны свято́е явле́ние, я́ко со́лнце, возсия́ в сердца́х, луча́ всечестна́я просвеща́ет све́том Свои́м все́х, вопию́щих Е́й: ра́дуйся, Блага́я на́ша Предста́тельнице и ско́рая Помо́щнице, славосло́вящих Тя́, Пречи́стая, поми́луй все́х.

Правове́рно чту́щих Тя́, Цари́цу все́х Бо́га, и Твое́й чу́дней ико́не святе́й любе́зно покланя́емся, вопию́ще: о Бо́жия Ма́ти, спаси́ от клеветы́ злы́х челове́к, и изба́ви мя́ славосло́вящаго Тя́, и поми́луй.

Боже́ственней Твое́й ико́не покланя́емся, Богоро́дице Де́во, прося́ще от Тебе́ вели́кия ми́лости, да́руй рабо́м Свои́м, Еди́на Чи́стая, от вся́кия зло́бы изба́ви и славосло́вящих Тя́, Пречи́стую, поми́луй.

О Ма́ти Го́спода, моего́ Творца́, Ты́ родила́ еси́ все́х Царя́ Христа́, Того́ моли́, Чи́стая и Преблаже́нная, изба́вити ду́ши на́ша, славосло́вящих Тя́, Пречи́стую, поми́луй.

Конда́к, гла́с 6:

О́ко се́рдца моего́ смуща́ют, и злы́й сове́т разоря́ет мя́, си́х сокруши́, Де́во Чи́стая, и не пре́зри мое́ воздыха́ние, и супоста́ты на на́с умягчи́, Преблагослове́нная Влады́чице.

И́кос:

Ра́дуйся, Престо́ле огнеобра́зный Бо́жий; ра́дуйся, Отрокови́це, седа́лище Ца́рское, ло́же преиспе́щренное по́сланное, златопорфи́рный черто́же, ри́за цветолу́чная, украше́нный о́бразе, молниено́сное ору́жие, свети́льниче многосве́тлый, ра́дуйся, Богоро́дице, двенадесятосте́нный гра́де и две́рь златокова́нная; ра́дуйся, пала́то светообра́зная, позлаще́нная трапе́зо, Богоукраше́нная се́нь; ра́дуйся, Голуби́це Чи́стая; ра́дуйся, я́ко от злы́х челове́к спаса́еши, Преблагослове́нная Влады́чице.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии па́че Созда́вшаго, но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бо́г, благослове́н еси́.

Не и́мамы ины́я Засту́пницы, то́кмо Тебе́, Всенепоро́чная, да Тя́ вси́ я́ко Предста́тельницу воспева́ем, и уми́льно а́з зову́: Чи́стая, от все́х злы́х спаси́ мя́.

На моле́ние мое́ умилосе́рдися, и ра́дость вме́сто печа́ли да́руй, Влады́чице, и от клеветы́ злы́х изба́ви мя́, да вопию́ Ти́: от все́х злы́х спаси́ мя́.

Пречи́стыя и воспе́тыя Богома́тере ико́ны принесе́м пе́снь, похвала́ми вопие́м: моли́ся, Чи́стая, к ро́ждшемуся из Тебе́ Сы́ну и Бо́гу, от все́х злы́х спасти́ мя́.

Богозра́чная на земли́ па́че все́х родо́в яви́ся, Чи́стая Богоотрокови́це, спаси́ все́х, чту́щих де́нь пра́зднества Твоего́, Богоро́дице Де́во, от все́х злы́х спаси́ мя́.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: О́троки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ е́сть; тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю́ воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Отрокови́це Предо́брая, яви́ся луносия́тельная, Чи́стая, утро́ба Твоя́ породи́ Изба́вителя, Его́же моли́ сохрани́тися на́м от прило́га диа́вольскаго, Тя́ бо чту́щим, Засту́пницу, и Твое́й ико́не кла́няемся, вопию́ще со слеза́ми: Де́во Богоро́дице, чту́щих Тя́, Многопе́тую, во ве́ки сохрани́.

Взира́ю на Боже́ственный о́браз Тво́й, и чту́ Влады́чню Бо́жию Ма́терь, и взира́ю на подо́бие Пречи́стаго Ея́ лица́ зра́к, покланя́юся и вопию́: Де́во Богоро́дице, чту́щих Тя́, Многопе́тую, во ве́ки сохрани́.

Пала́то Сло́ва, одушевле́нная Це́рковь, Престо́ле огнеобра́зный, раю́ слове́сный, мы́сленный виногра́д, гре́зн нося́ще, Христа́, на руку́, Чи́стая, приклони́ у́хо Твое́ и услы́ши моли́тву раба́ Твоего́, Де́во Богоро́дице: чту́щих Тя́, Многопе́тую, во ве́ки сохрани́.

Тебе́ от се́рдца возложи́х пе́снь, спаси́, Де́во Чи́стая, и моли́ся о ми́ре, ве́си, я́ко на тя́ упова́ние с Бо́гом возлага́ем и вопие́м: Де́во Богоро́дице, чту́щих Тя́, Всепе́тую, во ве́ки сохрани́.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Вся́к земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.

Вся́к во́зраст к похвале́нию да подви́жится Де́вы Богоро́дицы и честно́му Ея́ о́бразу вся́к да покло́нится, мы́ же, ве́рнии, воспое́м и́стинную Де́ву, Ма́терь Христо́ву, си́це реку́ще: о Де́во Богоро́дице, сокруши́ стре́лы вра́жия и умягчи́ злы́х сердца́, Тя́ бо вси́ по до́лгу велича́ем.

Вознеси́, Богороди́тельнице, ро́г благове́рных люде́й на́ших и пода́ждь на враги́ по́мощь, иноплеме́нных шата́ния низложи́, Богороди́тельнице Пречи́стая, невоева́ны вся́ гра́ды сохрани́ и соблюди́ и вся́ стра́ны христиа́нския сохрани́, в ни́х же и́мя Твое́ велича́ется и ве́рою от все́х сла́вится, да Тя́ вси́, Ма́терь Бо́жию, по до́лгу велича́ем.

Восхва́лит Тя́ Не́бо и земля́, вся́ оте́чествия язы́к, и вси́ рука́ми да воспле́щут Ма́тери Госпо́дни и о́бразу Ея́, А́нгелом гове́йному, да покло́нятся, с на́ми вопию́ще: сла́ва мно́жеству щедро́т Твои́х, Еди́на Человеколюби́вая, Тя́ вси́ по до́лгу велича́ем.

Па́дшим воста́ние и уныва́ющим ра́дование, заблу́ждшим Наста́вница, боля́щим посеще́ние и исцеле́ние, гре́шным спасе́ние, во бра́нех побе́да и все́м христиа́ном нело́жная Храни́тельница и умягче́ние злы́х серде́ц, Де́во Богоро́дице, те́мже Тя́ вси́ по до́лгу велича́ем.

Приими́ пе́снь исхо́дную, Ма́ти Жива́го Бо́га, и спаси́ все́х, ве́рно покланя́ющихся свято́му Твоему́ о́бразу и чудотво́рней ико́не и вопию́щих Тебе́, Богороди́тельнице: моли́ся, Пречи́стая, Сы́ну Своему́, поми́ловатися на́м от все́х злы́х.

На Се­ми­стрель­ной ико­не Пре­свя­тая Бо­го­ро­ди­ца изоб­ра­жа­ет­ся без Бо­гом­ла­ден­ца, скло­нив­шей Свою гла­ву к пра­во­му пле­чу и прон­зен­ной в грудь се­мью стре­ла­ми или ме­ча­ми, из ко­то­рых че­ты­ре на­хо­дят­ся с ле­вой сто­ро­ны, а три с пра­вой. Та­кое изоб­ра­же­ние Бо­жи­ей Ма­те­ри еще встре­ча­ет­ся на ико­не «Умяг­че­ние злых сер­дец», или «Си­мео­но­во про­ре­че­ние», на ко­то­рой толь­ко ме­чи рас­по­ло­же­ны не­сколь­ко ина­че: по три спра­ва и сле­ва, а седь­мой – сни­зу.

Са­мой Се­ми­стрель­ной ико­не не ме­нее 600 лет. Дол­гое вре­мя свя­той об­раз на­хо­дил­ся на по­во­ро­те лест­ни­цы ко­ло­коль­ни церк­ви в честь апо­сто­ла Иоан­на Бо­го­сло­ва (близ Во­лог­ды). Об­ра­щен­ную ли­ком вниз ико­ну при­ни­ма­ли за обык­но­вен­ную дос­ку, по ко­то­рой хо­ди­ли, по­ка не бы­ло ви­де­ния рас­слаб­лен­но­му в го­ро­де Кад­ни­ко­ве, что он по­лу­чит ис­це­ле­ние по­сле мо­лит­вы пред этой ико­ной. Пе­ред об­ре­тен­ной ико­ной от­слу­жи­ли мо­ле­бен, по­сле че­го боль­ной вы­здо­ро­вел. Осо­бен­но про­сла­ви­лась ико­на в 1830 го­ду во вре­мя сви­реп­ство­вав­шей в Во­лог­де хо­ле­ры.

Цер­ков­ная па­мять этой ико­не со­вер­ша­ет­ся 13 ав­гу­ста (вме­сте со «Страст­ной» ико­ной Бо­го­ро­ди­цы)