Канон собору Ростово-Ярославских святых

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Пое́м пе́снь побе́дную Еди́ному Бо́гу, сотво́ршему пресла́вная: дре́вле бо фарао́на со всево́инством в мо́ри погрузи́.

Лю́дие христоимени́тии земли́ Ру́сския, спра́зднуйте с на́ми торжество́ церко́вное, па́мять подража́телей Спа́су: святи́телей, преподо́бных и пра́ведных, и́хже просла́ви Бо́г в Росто́ве и Яросла́вле и все́й о́бласти и́х, ре́вности же по Бо́зе те́х подража́ти и мы́ да потщи́мся вси́.

Апо́стольская про́поведь дости́же и сто́гн твои́х, Вели́кий Росто́ве, и озари́ тя́ све́том Христо́вым, и отгна́ оте́ческаго идолослуже́ния безу́мие во все́х конце́х земли́ твоея́ мно́гим по́двигом иера́рхов и ины́х святы́х твои́х, и́же, Христу́ предстоя́ще, мо́лятся о Це́ркви, ю́же утверди́ша.

Вели́каго Росто́ва первопа́стырь, от ю́га возсия́л еси́ в стране́ на́шей се́верней, я́ко свети́ло небе́сное, Лео́нтие чу́дне, архиере́ю сла́вне, запечатле́в кро́вию твое́ю свиде́тельство Сло́ва Бо́жия, ны́не, соприча́стниче апо́столов, моли́ся о па́стве твое́й и о седя́щих на престо́ле Твое́м прее́мницех.

Богоро́дичен: Лику́ют А́нгели Небе́снии, ви́дяще, Ма́ти ро́да христиа́нскаго, Пречи́стая Богоро́дице, о́браз Тво́й, сия́ющий на То́лге луча́ми благода́ти, его́же святи́тель Росто́ва Три́фон прие́мь, даде́ Яросла́влю я́ко утеше́ние в ско́рбех и ну́ждах и благослове́ние Небе́сное все́м преде́лом его́.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Вы́шний Спа́се си́л, коле́блемую ду́шу мою́ утверди́ в во́ли Твое́й, да и а́з сла́влю Твое́ со Безпло́тными Боже́ственное благоле́пие.

Ю́ныя уцелому́дрил еси́, ста́рыя обнови́л еси́ Креще́ния вода́ми, и в земли́ Росто́встей поклоне́ние тва́ри упраздни́ся во дни́ твоя́, святи́телю Иса́ие, моли́ся о чту́щих тя́ благоче́стно, и да ве́рно Христу́ ста́до твое́ пребу́дет.

Житие́м непоро́чен, возсия́л еси́ благоче́стием твои́м, свя́те Игна́тие, и уве́девши па́ства твоя́, я́ко тако́в подоба́ше архиере́й, о́браз Христа́ нося́щ, внима́ше исходя́щим от у́ст твои́х глаго́лом жи́зни ве́чныя. В Небе́сных оби́телех моли́ся о лю́дех твои́х, да в любви́ Бо́жией пребу́дут.

Естество́м челове́к, оба́че, я́ко безпло́тен, пожи́л еси́ на земли́, святи́телю Иа́кове, сия́я све́том Христо́вым лю́дем Бо́жиим, оба́че доса́ду и укори́зну, и клевету́ претерпе́в, победи́л еси́ во искуше́нии, Влады́це у́бо на Небеси́ предстоя́ и на́шим ско́рбем спострада́ти моги́й, моли́ся о все́х на́с.

Богоро́дичен: Сия́ющи па́че со́лнца чистото́ю, Де́во Пресвята́я, в Не́йже побежда́ются уста́вы естества́, Херуви́мов и Серафи́мов превы́ше вознесе́на еси́ от земны́х, Богороди́тельнице, предстоя́щи всегда́ Сыно́внему Престо́лу, моля́щися не преста́й о ча́дех Твои́х, Влады́чице, во успе́нии Твое́м на́с не оставля́ющая.

Седа́лен, гла́с 7:

Любо́вь на́шу приими́те и почита́ние достодо́лжное, Бо́жий дру́зи, челове́цы Христо́вы, просия́вшии в земли́ Росто́встей и Яросла́встей, Ева́нгелие пропове́давшии сло́вом и жи́знию, святи́телие и преподо́бнии и вси́, в Це́ркви просла́вленнии, на́м, е́же бы́ти подо́бным ва́м, испроси́те Боже́ственную свы́ше по́мощь, ми́лость Спа́сову к согреша́ющим и все́м лю́дем ми́р и благослове́ние Вседержи́теля.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Небеса́ доброде́тель Твоя́ покры́ла е́сть, и земля́ испо́лнися сла́вы Твоея́, Христе́. Те́мже ве́рно вопие́м: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

А́гнцу Бо́жию, Христу́ Го́споду, послужи́ти хотя́, прия́л еси́, о́трок су́щ, о́браз а́нгельский от ру́к Богому́драго Се́ргия, твоего́ сро́дника, и, восходя́ от си́лы в си́лу ду́хом твои́м, святи́телю Фео́доре, Вели́кому Росто́ву бы́л еси́ архиепи́скоп и оте́ц, наста́ви на́с, Го́рняя му́дрствующе, жи́ти на земли́ ева́нгельски.

Всезлата́я уста́ Росси́йския земли́, свя́те Дими́трие, Росто́вския митропо́лии похвало́, му́дрый иера́рше и о́тче любвеоби́льне, возвеща́я ча́дом церко́вным Христа́, Распя́таго и Воскре́сшаго, Бо́жию Си́лу и Прему́дрость, Кро́вию Заве́та Его́ Но́ваго и Пречи́стым Его́ Те́лом приобща́л еси́ и́х жи́зни ве́чней и на́м прича́стником ея́ бы́ти испроси́ моли́твами твои́ми.

На́ш моли́твенниче неусы́пный, Живонача́льней Тро́ице предстоя́щий, наста́вниче и о́тче, Богоблаже́нне Се́ргие, всеросси́йский игу́мене, о Росто́ве твое́м, иде́же возгласи́л еси́ трикра́ты во чре́ве мате́рии, иде́же навы́кл еси́ от ле́т млады́х ду́шу и у́м тво́й к Бо́гу возноси́ти, моли́ся и о все́х на́с, любо́вию тя́ почита́ющих.

Богоро́дичен: О предочи́щенная Ду́хом Святы́м Де́во Пречи́стая, Бо́га Сло́ва вмести́лище, голуби́це нескве́рная, к Тебе́ воздвиза́ем ру́це на́ша, к Тебе́ возно́сим моли́твы гла́с, услы́ши на́с, недосто́йных ча́д Твои́х, Всеблага́я Ма́ти, и всепроще́ние испроси́ и ми́лость любо́вию Тя́ чту́щим и все́м лю́дем.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Просвеще́ние Твое́, Го́споди, низпосли́ на́м и от мглы́ прегреше́ний разреши́ ны́, Бла́же, Тво́й ми́р да́руяй.

Млеко́м ева́нгельския ве́ры напое́ни бы́сте измла́да, житие́м непоро́чно пред Бо́гом ходи́вшии, му́жественный Бори́се, чистоты́ и целому́дрия о́браз и прекра́сный зра́ком Василько́, ве́рности и кро́тости испо́лненный. Еди́н, пред бра́том-враго́м смири́выйся, не восхоте́ междоусо́бныя бра́ни, други́й же, супоста́ту не покори́выйся и за оте́чество ду́шу преда́вый, кровьми́ обоя́ украси́стеся, предстоя́ще Спа́су, моли́теся о земли́ ва́шей и лю́дех, ми́р пода́ти и́м и всему́ ми́ру.

Утверди́л еси́ се́рдце твое́ си́лою Вседержи́теля и победи́л еси́ ве́тхаго в себе́ челове́ка, Авраа́мие, о́тче на́ш, животворя́щим Кресто́м низложи́вый и́дольскую ле́сть в Росто́ве, с Петро́м царе́вичем, с затво́рником Ирина́рхом и с про́чими преподо́бными отцы́ сотвори́ о на́с моли́тву, да Бо́гови рабо́таем усе́рдно, земне́й суете́ не прилепля́ющеся.

Стра́сти душе́вныя исто́ргнувше, победи́ли есте́ не́мощи пло́ти и, си́лою Бо́жиею пожи́вше на земли́, я́ко безпло́тнии, в зра́це юро́дства, му́дрости Го́рней научи́ли есте́ челове́ки, ми́лостиве Иоа́нне и Иси́доре блаже́нне, моли́теся о на́с, да до́бру со́весть и́мамы во все́м и Ду́ха Свята́го дарова́ний досто́йни бу́дем.

Богоро́дичен: Ми́ру Ты́ Предста́тельница и христиа́н все́х Ма́ти! Пресвята́я Богоневе́сто, к заступле́нию Твоему́ притека́ют концы́ земли́, источа́еши бо все́м милосе́рдие, я́ко исто́чник живоно́сный и приснотеку́щий, ми́рови ми́р пода́ждь и все́м лю́дем спасе́ние испроси́, в Росто́ве Умиле́ния о́браз просла́вльшая.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Обурева́ему мне́, Ще́дре, бу́рею во́лн мои́х, молю́ся: воззови́ мя́ и спаси́, Го́споди, я́ко Ио́ну от зве́ря у́мнаго.

Испове́дует Яросла́вская Це́рковь вели́чие Бо́жия да́ра, его́же Всевы́шний Влады́ка да́рует на́шему гра́ду да́же до ны́не: ве́ра Христо́ва зде́ утверди́ся, и изоби́лие благода́ти подае́т неоску́дно все́м ве́рным Боже́ственный Ду́х, Ему́же моли́тву усе́рдно прино́сим: прииди́ и всели́ся в ны́, Бла́же, и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко Бла́г и Всеси́лен.

Ра́дуйтеся, лю́дие яросла́встии, Васи́лия и Константи́на, почита́юще и с ни́ми все́х во́ев, поги́бших на бра́ни за зе́млю родну́ю, не ту́гою серде́чною, но в ве́чней ра́дости Воскре́сшаго Спа́са и́х ве́дяще, мо́лимся те́м: благове́рнии Яросла́вля хода́таи, ча́да есмы́ с ва́ми наро́да еди́наго, предста́тельствуйте о на́с и за всю́ зе́млю Ру́сскую.

Еле́й до́брых де́л твои́х бы́сть пред Бо́гом, я́ко лампа́да чи́стая, огне́м святы́я ве́ры и Христо́вы любве́ горя́щая, преподо́бне Фео́доре, все́м лю́дем яви́лся еси́, я́ко чадолюби́вый оте́ц, сподо́бился еси́ соприча́стия пра́ведным во Ца́рствии Бо́жии, со ча́ды твои́ми Дави́дом и Константи́ном моли́ся о Яросла́вле и о все́х на́с.

Богоро́дичен: Недосто́йными устна́ми и се́рдцем поро́чным велича́ем Тя́, Чи́стая Де́во, Всепе́тая Ма́ти, и притека́ем ко изображе́нию лица́ Твоего́, я́ко дре́вле Изра́иль к киво́ту Заве́та, упова́юще на моли́твы Твоя́ к Сы́ну и Бо́гу, да пода́ст на́м проще́ние и ми́лость, да обнови́т си́лою свы́ше и утверди́т в на́с ве́рность Ему́, Тому́ бо Еди́ному согреша́ем, оба́че ино́го бо́га не ве́мы.

Конда́к, гла́с 4:

Но́ваго Заве́та Бо́га с челове́ки храни́телие, ева́нгельских за́поведей исполни́телие, в до́брых де́лех соверше́ннии, святи́телие му́дрии, преподо́бнии и пра́ведный Богоно́снии, зе́млю Росто́вскую и Яросла́вскую облагоуха́вшии моли́твами, имену́емии вси́ и неимену́емии, явле́ннии и сокрове́ннии, предстоя́ще Живонача́льней Тро́ице, не отступа́йте от на́с ду́хом и Боже́ственное милосе́рдие преклони́те к на́м, да с дерзнове́нием сла́ву в Вы́шних Бо́гу вси́ прино́сим, да пребу́дет на земли́ ми́р неруши́мый, любо́вь же и благоволе́ние посреде́ все́х челове́к.

И́кос:

Отца́ Небе́снаго ча́да досто́йная, во́лю Его́ святу́ю сотвори́сте на земли́, искуше́ния же вся́ победи́вше и лука́ваго посрами́вше, восприя́ли есте́ оставле́ние согреше́ний, жи́зни несконча́емей прича́стницы яви́стеся, кро́тости и любве́ су́щим на земли́ учи́телие, во сла́ве Просла́вльшаго ва́с предстоя́ще, моли́теся, да с дерзнове́нием сла́ву в Вы́шних Бо́гу вси́ прино́сим, да пребу́дет на земли́ ми́р неруши́мый, любо́вь же и благоволе́ние посреде́ все́х челове́к.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Не преда́ждь на́с до конца́ И́мене Твоего́ ра́ди, и не разори́ Заве́та Твоего́, и не отста́ви ми́лости Твоея́ от на́с, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших, препе́тый во ве́ки.

Дре́вний У́глич на бре́зе Во́лги красу́ется ве́рою и моли́твами подви́жник свои́х, соде́явших пра́вду и обетова́ние прие́мших от Вседержи́тельныя десни́цы Спа́са Христа́, сего́ же ли́ка свяще́ннаго я́ко преднача́льника почита́ем царе́вича Дими́трия, его́же, кровьми́ обагре́на, Госпо́дь со святы́ми, прия́т, вне́млет моли́твам его́ о все́х лю́дех.

А́нгельскому житию́ ревну́юще и Безпло́тным подо́бящеся, от ю́ности ше́ствовали есте́ те́сным путе́м, Богоно́сне Паи́сие и Кассиа́не подви́жниче, от Царегра́да к на́м в зе́млю прише́дый, да Го́рний Иерусали́м приобря́щеши, и Игна́тие, терпе́ния о́бразе, вку́пе предстоя́ще, моли́теся Святе́й Тро́ице проще́ние на́м дарова́ти и вся́ поле́зная к житию́ и благоче́стию.

Рома́на благове́рнаго, душе́ю чи́стаго, се́рдцем кро́ткаго, почита́ем во святы́х, позна́вшаго му́дрость Го́рнюю житие́м непоро́чным, и Анастаси́ю преподо́бную с се́страми, муче́ньми от земли́ восте́кших на Не́бо и предстоя́щих Престо́лу Влады́чню, о на́с моля́щихся и зде́ на земли́ соверши́ти до́брая и по сме́рти неосужде́нно предста́ти Христу́ Спа́су.

Богоро́дичен: Наде́жды ины́я не ве́мы, Преблагослове́нная и Пренепоро́чная Ма́ти Де́во, при Кресте́ Сы́на Твоего́ усынови́вшая ро́д христиа́нский, Тебе́ песносло́вят Небе́сныя си́лы и архиере́ев собо́ри, Тебе́ прино́сят гла́сы хвалы́ проро́ки со апо́столы, мы́ же Тебе́, я́ко ча́да немощны́я и гре́шныя, то́кмо моли́тву на́шу прино́сим: покры́й на́с от вся́каго зла́ честны́м Твои́м омофо́ром.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: В пла́мень снизше́дшаго песносло́вцем Сио́нским, зра́ком а́нгельским, о́троцы, превозноси́те Христа́ Бо́га на́шего во ве́ки.

Иису́са, Спа́са всея́ тва́ри, све́том незаходи́мым просвети́вшаго ми́р, сла́вят христиа́не Пересла́вля Зале́сскаго, утвержде́нии ве́рою церко́вною, и благода́ть Ду́ха Свята́го неоску́дно прие́млют, о ни́хже мо́лится преподо́бный Се́ргий, прия́вший освяще́ние во гра́де се́м, со ины́ми святы́ми, да поживу́т благоче́стно и сподо́бятся ве́чныя сла́вы.

Кре́пкий бы́л еси́ му́ж и му́дрый, благоче́стием стяжа́вый Ду́ха Свята́го, Алекса́ндре чу́дне, Пересла́вля Зале́сскаго порожде́ние, просла́влен еси́ во все́й земли́ на́шей, и почита́ем тя́ я́ко христиани́на вои́стинну, вои́теля до́бляго и миротво́рца, моли́ся об оте́чествии твое́м и наро́де, да пребу́дут во све́те Христо́ве и сла́ве пред все́ми язы́ки.

Обраще́ния ко Христу́ и возрожде́ния в покая́нии о́браз ви́дим тя́, о́тче Ники́то, глуби́ны греха́ отри́нув, бы́л еси́ терпе́ния сто́лп и победи́л еси́ стра́сти. С Дании́лом преподо́бным, ме́ртва себе́ бы́ти греху́ ми́ра вмени́вшим, и Андре́ем, нищету́ стяжа́вшим ко спасе́нию, моли́ся о все́х лю́дех, да, избе́гнувше греха́, досто́йно поживу́т на земли́.

Богоро́дичен: Де́во Всесвята́я, Пречи́стая Ма́ти, Ро́ждшая на земли́ Преве́чнаго Бо́га, я́ко соверше́ннаго Челове́ка, ве́лие дерзнове́ние к Нему́ иму́щая, о гре́шных лю́дех моли́ся, е́же противоста́ти и́м греху́, е́же пребы́ти в любви́ и ве́ре, е́же бли́жним служи́ти, а не себе́ угожда́ти.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Сотвори́ держа́ву мы́шцею Свое́ю, низложи́ бо си́льныя со престо́л и вознесе́ смире́нныя Бо́г Изра́илев. В ни́хже посети́ на́с Восто́к с высоты́ и напра́вил ны́ е́сть на пу́ть ми́ра.

Исхода́тайствуйте все́м, почита́ющим ва́с, спасе́ние и вся́ потре́бная к жи́зни вре́менней, Генна́дие преблаже́нне, Любимогра́ду предста́телю, и Сильве́стре преподо́бне, Обно́рския брега́ освяти́вый подвиго́в твои́х мно́жеством, моли́твы бо ва́ша, я́ко фимиа́м кади́льный, восхо́дят к Престо́лу А́гнца Христа́.

Му́ченики безкро́вныя имену́ем преподо́бныя отцы́ на́ша, и́же в боре́ниих и по́двизех мно́гих победи́ша не́мощи пло́ти и гре́х, возвы́сившеся же доброде́тельми, бы́ша наста́вницы и учи́телие лю́дем Бо́жиим. Сего́ ра́ди ублажа́ем ва́с, Игна́тие Ло́мский и Адриа́не с Севастиа́ном, все́льшихся в де́брех лесны́х Пошехо́нских, дерзнове́ние иму́ще, моли́теся о все́х на́с.

Па́мять ва́ша свяще́нна е́сть на́м, дру́зи Бо́жии, Ду́ха Свята́го сосу́ди, подви́жницы ве́ры и благоче́стия, ева́нгельский любве́ исполни́телие, святи́телие, преподо́бнии и пра́веднии, подвиза́вшиися в Росто́ве и Яросла́вле, и во все́й о́бласти и́х, просла́вленнии и непросла́вленнии, ве́домии и неве́домии, вси́ вку́пе, Спа́су предстоя́ще, моли́теся о почита́ющих ва́с любо́вию, да подража́телие ва́м яви́мся.

Богоро́дичен: Росси́йская страна́ до́мом Твои́м имену́ется, Ма́ти Бо́жия, Преблагослове́нная Неве́сто Неневе́стная, Росто́ва и Яросла́вля зе́мли не оста́вила еси́ заступле́нием, мно́жеством бо чу́дных ико́н Твои́х подае́ши ми́лости и слы́шиши все́х, к Тебе́ прибега́ющих, призыва́ющих Тя́ в ну́ждах и посеще́ниих Бо́жиих, и простира́еши благода́ть утеше́ния гре́шным ко исправле́нию, не отступи́ от на́с, Пречи́стая Де́во.

Свети́лен, гла́с 1:

Илия́ и Моисе́й предстоя́ху Тебе́ на Фаво́ре, егда́ показа́л еси́ в челове́честей пло́ти Твое́й сия́ние сла́вы Твоего́ Божества́, Спа́се на́ш, ны́не же предстоя́т Тебе́ ли́ки святы́х, све́том невече́рним Твои́м озаре́нныя, и́же сохрани́ша в житии́ но́вый Тво́й Заве́т с челове́ки, та́мо вку́пе со все́ми святи́и Росто́вския и Яросла́вския земли́ моли́твы творя́т, да возсия́ет и на́м, гре́шным, денни́ца спасе́ния.

Сла́ва, и ны́не: Не оста́ви на́с, си́рых, таи́нственнаго дне́ Спа́сова Свята́я Зарни́це, Благосе́рдая Засту́пнице всего́ ми́ра, Ро́ждшая Бо́га во пло́ти спасе́ния на́шего ра́ди, предстоя́щи во све́те Его́ непристу́пнем, моли́ся о Це́ркви Его́, моли́ся о все́х на́с, да озари́т на́с свы́ше благода́тным сия́нием, да возсия́ет в сердца́х челове́ческих денни́ца спасе́ния.