Канон святому блаженному мученику Алексию Елнатскому

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Колесницегони́теля фарао́ня погрузи́, чудотворя́й иногда́ Моисе́йский же́зл, крестообра́зно порази́в и раздели́в мо́ре, Изра́иля же беглеца́, пешехо́дца спасе́, пе́снь Бо́гови воспева́юща.

Сло́ве Бо́жий и А́гнче Непоро́чный, да́руй ми́ сло́во, во е́же восхвали́ти уго́дника Твоего́, и́же предлежи́т зде́ те́лом, ду́хом же А́нгелом сликовству́ет при́сно.

О Го́споде помо́щник на́м бу́ди, блаже́нне, изыма́я на́с скорбе́й и боле́зней, собла́знов же, нестрое́ний и бе́д, жела́ния серде́ц на́ших во благи́х исполня́я.

Еги́петския котлы́ благоде́нствия презре́в и ми́ру кичли́вому посмея́вся, Алекси́е му́дре, ре́ки му́тных во́д жите́йских неврежде́нно преше́л еси́, Бо́гу побе́дную пе́снь воспева́я.

Богоро́дичен: Тли́тель у́бо дре́вле и братоуби́йца яви́ся Ка́ин, пре́жде от Бо́га прокля́ся. Что́ же сотворю́ а́з, вседе́рзый, ду́шу свою́ лю́те погуби́вый! Но да́ждь ми́, Влады́чице, пре́жде конца́ покая́ние.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Небе́снаго кру́га Верхотво́рче, Го́споди, и Це́ркве Зижди́телю, Ты́ мене́ утверди́ в любви́ Твое́й, жела́ний кра́ю, ве́рных утвержде́ние, Еди́не Человеколю́бче.

Наготу́ и хла́д терпя́, и стра́х мучи́телей любо́вию превозмога́я, судьбы́ Бо́жия лю́дем предвозвести́л еси́, блаже́нне, и пу́ть пра́вый показа́л еси́.

От младе́нства смиренному́дрие стяжа́в, любо́вию Бо́жиею обогати́лся еси́, умо́м же горе́ вознося́ся, лице́ Госпо́дне чи́сте зре́л еси́.

Ча́да твоя́ есмы́, свя́тче Бо́жий, не оста́ви на́с си́рых, оба́че на по́мощь к на́м притецы́ и научи́ доброде́тельми Го́спода сла́вити.

Богоро́дичен: Кре́пость ве́дый Ма́терния Твоея́ моли́твы к Сы́ну и Того́ мно́гое благоутро́бие, к Тебе́ приступа́ю, Пречи́стая, стра́хом одержи́мь и любо́вию понужда́емь.

Седа́лен, гла́с 6:

Моли́теся Бо́гу, непреста́нно призыва́л еси́, свя́те, моли́теся, и убо́йтеся гне́ва Его́. Те́мже не облени́мся, правосла́внии, да не иску́сим па́ки долготерпе́ния Бо́жия, но воззове́м те́плою ве́рою и неле́ностною моли́твою: согреши́хом, беззако́нновахом, непра́вдовахом, Го́споди, не оста́ви на́с, во уны́нии су́щих, но спаси́ на́с, Алекси́я пра́веднаго мольба́ми.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

То́чию изы́де сла́ва по́двиг твои́х, блаже́нне, врази́ Госпо́дни воста́ша погуби́ти тя́, ду́ха бо Христо́ва в тебе́ не терпя́ху и зло́бою зело́ распаля́хуся.

Иоа́нна, возлю́бленнаго ученика́ Спа́сова, слы́шав, глаго́люща, а́ще кто́ лю́бит ми́р, не́сть любве́ О́тчи в не́м: ми́р и ле́сть его́ возненави́дел еси́, яре́м Христо́в возло́жь на ся́, ра́дуяся.

Сро́дство и име́ние Христа́ ра́ди оста́вил еси́, свя́те Алекси́е, и теле́сная одея́ния презре́л еси́. Да́ждь и на́м сицево́е небреже́ние о преходя́щих и су́етных.

Богоро́дичен: Ада́м у́бо преступи́ еди́ну за́поведь и изгна́нию подпаде́: ка́ко же воспла́чу а́з прегреше́ний мои́х бе́здну? Оба́че к Тебе́, о Ма́ти Бо́жия, моли́твы простира́ю: моли́, Всечи́стая, Сы́на Твоего́ и Бо́га, поми́ловатися души́ мое́й.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: У́тренююще, вопие́м Ти́, Го́споди, спаси́ ны́: Ты́ бо еси́ Бо́г на́ш, ра́зве Тебе́, ино́го не ве́мы.

Земле́ный и пе́рстный име́ю у́м, блаже́нне, просвети́ мя́ к Небе́сным и ве́чным, тебе́ бо стяжа́х те́пла моли́твенника.

Осмея́ние и руга́ние пи́ща тебе́ бы́сть, блаже́нне, питие́ же сла́дкое богомы́слие и смиренному́дрие, глаго́л же проро́ческий я́ко оде́жда вмени́ся.

Вла́сть беззако́нную и богобо́рную облича́я, лю́ди поуча́л еси́ име́ния тле́нная и непостоя́нная презира́ти, Небе́сная же сокро́вища доброде́телей стяжа́ти.

Богоро́дичен: Иса́ву поревнова́в лю́тому во чревобе́сии, ду́шу и те́ло оскверни́в невоздержа́нием и нечистото́ю, к Тебе́, о Де́во, прибега́ю, заступи́ мя́ и изба́ви ве́чных му́к.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Ри́зу мне́ пода́ждь све́тлу, одея́йся све́том, я́ко ри́зою, Многоми́лостиве Христе́ Бо́же на́ш.

Чу́ден в терпе́нии и во упова́нии не посра́млен, Еди́наго Царя́ Христа́ во́ин бы́л еси́, блаже́нне, малоду́шныя утвержда́я во испове́дании дерзнове́ннем.

Ри́з совле́клся еси́, свя́те Алекси́е, взыва́я: довле́ет ми́ ри́за Креще́ния, и наготу́ и хла́д превозмо́гл еси́, побежда́я естества́ чи́н.

Уста́ непреста́нно движа́ в моли́тве, без нея́же ника́коже возмо́жет челове́к понести́ ни еди́ныя тяготы́ Христа́ ра́ди, венце́м на Небесе́х увя́злся еси́, блаже́нне.

Богоро́дичен: Сокруша́ема мно́жеством прегреше́ний и во отча́янии су́ща, не оста́ви мя́, Влады́чице, но возведи́ кре́пкою руко́ю Твое́ю.

Конда́к, гла́с 6:

Христо́вою любо́вию распала́емь, не убоя́лся еси́ веще́ственнаго огня́, терпе́нием твои́м врага́ посрами́в, се́рдце мучи́телево уязви́л еси́ кро́ткими твои́ми глаго́лы, провеща́я гне́в Бо́жий, пра́ведно гряду́щий на́нь, и о проще́нии все́х, блаже́нне, моля́ся. Те́мже тебе́ припа́даем и те́пле вопие́м: не премолчи́ за ны́ ко Го́споду.

И́кос:

Пропове́дует ве́сь Елна́тская труды́ и по́двиги твоя́, богому́дре Алекси́е, е́же ко Го́споду раче́ние те́плое, о лю́дех боле́знование серде́чное, моле́ние непреста́нное, сле́з исто́чницы, ри́з совлече́ние, и пи́щи лише́ние, и вся́каго мирска́го пристра́стия отложе́ние, еще́ же руга́ния и безче́стия от злы́х челове́к, в темни́це заключе́ние и ну́ждную сме́рть. Но вся́ сия́ претерпе́л еси́ ра́дуяся, Си́мона блаже́ннаго стопа́м после́дуя, с ни́мже ны́не в дому́ О́тчем водворя́ешися, Алекси́е, уго́дниче Христо́в. Те́мже тебе́ припа́даем и те́пле вопие́м: не премолчи́ за ны́ ко Го́споду.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: О́троцы евре́йстии в пещи́ попра́ша пла́мень дерзнове́нно, и на ро́су о́гнь преложи́ша, вопию́ще: благослове́н еси́, Го́споди Бо́же, во ве́ки.

Суету́, я́ко пра́х, от ногу́ твое́ю оттря́сл еси́, ника́коже то́й порабо́тився, вла́сть су́етную и неве́сту земну́ю отри́нув, чи́сте ду́шу твою́ Христо́ви предста́вил еси́.

Разуме́ние писа́ний и кни́жныя му́дрости де́лом показу́я, да́ра проро́чествия сподо́бился еси́ и, сие́ гада́тельно лю́дем известву́я, до конца́ в по́двизе непоколеби́мь пребы́л еси́.

Пре́жде юро́дства по́двигом затво́ра кре́пко подвиза́яся и пра́вило ве́ры непосты́дное явля́я, Бо́гу твоему́ ра́бство не премени́л еси́ на свобо́ду су́етную сыно́в ве́ка сего́.

Богоро́дичен: Омрачи́хся окая́нный мно́жеством безме́рных зо́л, измени́хся душе́вным о́ком и умо́м, погуби́х пе́рвую добро́ту и чу́жд бы́х сыновства́ Влады́чня. Ты́ же, Пречи́стая Де́во, све́та Твоего́ заря́ми просвети́ мя́.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Богоглаго́ливии о́троцы в пещи́, со огне́м пла́мень попира́юще, поя́ху: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Воззови́ о на́с ко Го́споду гла́сом кре́пким, блаже́нне Алекси́е, я́коже Моисе́й о лю́дех свои́х в пусты́ни, да изба́вимся от вла́сти лю́таго мироде́ржца.

И́мже о́бразом жела́ет еле́нь на исто́чники водны́я, си́це и ты́, всегда́ подвиза́яся, жела́л еси́ еди́наго на потре́бу, вся́ за́поведи в ми́ре соблюда́я и се́рдце моли́твою при́сно согрева́я.

А́ще и отше́л еси́ во оби́тели Небе́сныя, оба́че земна́я обита́лища, чту́щая тя́, не оста́вил еси́, те́мже благода́рне ублажа́ешися ве́рных гла́сы.

Любве́ стяжа́ния, смиренному́дрия взыска́ния и ве́ры ве́лия сподо́би на́с, по́двиги жития́ твоего́ чту́щих, Алекси́е блаже́нне.

Богоро́дичен: Егда́ ду́х мо́й и́мать с пло́тию разлучи́тися, Влады́чице, тогда́ не пре́зри мене́, обе́ты попра́вшаго, но изба́ви ди́вно ко́зней лю́таго мироде́ржца и губи́теля.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Устраши́ся вся́к слу́х неизрече́нна Бо́жия снизхожде́ния, я́ко Вы́шний во́лею сни́де да́же и до пло́ти, от Деви́ческаго чре́ва бы́в Челове́к. Те́мже Пречи́стую Богоро́дицу, ве́рнии, велича́ем.

Кто́ не удиви́тся терпе́нию твоему́, блаже́нне? Ты́ бо, грехо́внаго ра́бства отрица́яся и разреши́тися пло́ти жела́я, раскале́нныя пли́нфы небре́гл еси́.

Сла́вою Боже́ственною облиста́емь, предста́тельствуеши к Бо́гу за чту́щия тя́, Алекси́е блаже́нне, те́мже мо́лим тя́: моли́твою твое́ю напа́сти отжени́ и кова́рство духо́в зло́бы разори́.

И ра́ны врачу́еши, и моли́твы слы́шиши, и на по́мощь к на́м, призыва́ющим тя́, ско́ро прибега́еши, бла́же, засту́пниче ве́рный.

Богоро́дичен: Е́зеро о́гненное угото́вах себе́ житие́м блу́дным и скве́рным, Влады́чице, со́вестное жже́ние пре́жде гее́нны нестерпи́мо ми́ е́сть, те́мже молю́ся: не оста́ви раба́ Твоего́, пра́веднаго Алекси́я мольба́ми.

Свети́лен:

Све́т Христо́в осия́ тя́, Алекси́е чу́дне, совле́клся бо еси́ ве́тхаго челове́ка и яви́лся еси́ но́в, ду́хом горя́. И ны́не в ли́це новому́ченик предстои́ши Святе́й Тро́ице и зе́млю на́шу просвеща́еши чудесы́.