Каноны святому преподобному Паисию Галичскому, архимандриту

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Мо́ря чермну́ю пучи́ну невла́жными стопа́ми дре́вний пешеше́ствовав Изра́иль, крестообра́зныма Моисе́овыма рука́ма Амали́кову си́лу в пусты́ни победи́л е́сть.

А́гнче Бо́жий, взе́мляй грехи́ всего́ ми́ра, возми́ от мене́, недосто́йнаго раба́ Твоего́, бре́мя тя́жкое грехо́вное и да́руй ми́ све́т, да возмогу́, све́том Твои́м просве́щся, воспе́ти Твоему́ уго́днику, преподо́бному Паи́сию.

Боже́ственный гла́с во свяще́нном Ева́нгелии егда́ услы́шав, преподо́бне Паи́сие, повелева́ющ вся́ тле́нная ми́ра сего́ оста́вити и Христу́ после́довати, тогда́ ре́вностию Боже́ственною разже́гся, вся́ кра́сная ми́ра нивочто́же вмени́в, еди́наго то́чию Христа́ возлюби́л еси́.

Возжеле́л еси́, блаже́нне, вы́ну со Христо́м бесе́довати, и сего́ ра́ди уклони́лся еси́ мирски́я суеты́, и в ти́хое приста́нище дости́гл еси́ и́ночествующих оби́тели, и, ве́тхаго челове́ка отложи́в, в но́ваго обле́клся еси́, да пе́рвое оте́чество Небе́сное, из него́же преступле́нии спадо́хом, насле́дствуеши.

Богоро́дичен: Госпоже́, Де́во Богоро́дице, при́зри на мое́ недосто́инство и умоли́ Сы́на Своего́ и Бо́га моего́, да Твоего́ ра́ди моле́ния, да́руй ми́ сло́во во отверзе́ние у́ст мои́х, на похвалу́ уго́дника Твоего́ преподо́бнаго Паи́сия.

И́н, гла́с 8.

Ирмо́с: Колесницегони́теля фарао́ня погрузи́ чудотворя́й иногда́ Моисе́йский же́зл, крестообра́зно порази́в и раздели́в мо́ре, Изра́иля же беглеца́, пешехо́дца спасе́, пе́снь Бо́гови воспева́юща.

Тро́ице Свята́я, Единосу́щная и Неразде́льная, О́тче, и Сы́не, и Ду́ше Святы́й, приими́ мою́ гре́шную мольбу́, приноси́мую Тебе́ от скве́рных и недосто́йных у́ст мои́х, и да́руй ми́ по́мысл бла́г твори́ти во́лю Твою́ моли́тв ра́ди уго́дника Твоего́, преподо́бнаго Паи́сия.

Руко́ю мое́ю недосто́йною и любо́вию серде́чною приноси́мое тебе́ мое́ ны́не ма́лое моле́ние приими́, блаже́нне о́тче Паи́сие, и ру́ку мне́ да́ждь по́мощи, да не потопи́т мене́ бу́ря грехо́вная, и приведи́ мя́ к ти́хому приста́нищу покая́ния твои́ми моли́твами.

Богоро́дичен: Две́ре Благода́тная, отве́рзшая ве́рным две́ри Небе́сныя, покая́ния две́ри светоза́рный отве́рзи ми́, Влады́чице, и вра́т сме́ртных свободи́, да не прииду́ в зе́млю пла́ча, да не ви́жду ме́ста тьмы́, да не свя́зан бу́ду рука́ма и нога́ма и изве́ржен вне́ черто́га Христо́ва, оде́жду нетле́ния оскверне́ну име́я греха́ми всестра́стный.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Весели́тся о Тебе́ Це́рковь Твоя́, Христе́, зову́щи: Ты́ моя́ кре́пость, Го́споди, и прибе́жище, и утвержде́ние.

До́м Пресвяты́я Тро́ицы себе́ соде́лал еси́, преподо́бне, посто́м и моли́твою, слеза́ми и всено́щным стоя́нием, на земли́ лега́нием и вся́кими благи́ми де́лы ду́шу свою́ украси́в, я́ко пала́ту, в жили́ще все́х Царя́, Христа́ Бо́га.

Еди́ному Влады́це Христу́ на земли́ рабо́тал, еси́, блаже́нне Паи́сие, вся́ дни́ живота́ твоего́ нело́жно и сего́ ра́ди возме́здие от Него́ восприя́л еси́, е́же на Небесе́х жи́тельствовати со А́нгелы вку́пе и со святы́ми.

Богоро́дичен: Зо́л мои́х пучи́ну изсуши́, Богоро́дице Де́во, милосе́рдия ро́ждши пучи́ну и Изба́вителя и Го́спода, и плени́цы зо́л мои́х разруши́ пре́жде кончи́ны, да воспою́ пе́снь Сы́ну Твоему́ и Бо́гу: не́сть свя́т па́че Тебе́, Го́споди.

И́н.

Ирмо́с: Утверди́ся се́рдце мое́ во Го́споде, вознесе́ся ро́г мо́й в Бо́зе мое́м, разшири́шася на враги́ моя́ уста́ моя́, возвесели́хся о спасе́нии Твое́м.

Ско́рбных наведе́ния обурева́ют смире́нную мою́ ду́шу и напа́стей о́блацы мое́ покрыва́ют се́рдце, но ты́, преподо́бне о́тче, предстоя́ све́ту Трисо́лнечнаго Божества́, моли́ся Небе́сному Влады́це, да возсия́ет мне́ све́т ра́достный.

Твоему́ о́бразу предстоя́, молю́ся, преподо́бне о́тче, и, к ра́це твои́х моще́й припа́дая со слеза́ми от се́рдца призыва́ю тя́: при́зри на мя́ ми́лостивым свои́м о́ком, и клеветы́ наве́тник, и поноше́ние челове́ческое отъими́ от мене́, и, нестерпи́мую мою́ печа́ль преложи́в, ра́дость ско́рую пода́ждь ми́.

Богоро́дичен: А́ще и оскверне́н по́мыслы и окаля́н мно́гими паде́ньми а́з, окая́нный, оба́че, наде́явся на Твое́ благоутро́бие, Ма́ти Бо́жия, молю́ Тя́: Ты́, Еди́на Нескве́рная, уще́дри и спаси́ мя́, блу́днаго, хода́тайством Свои́м.

Седа́лен, гла́с 4.

Страстно́е покори́л еси́ плотско́е мудрова́ние и го́ршая порабо́тив лу́чшему, о́тче Паи́сие пресла́вне, сокруши́л еси́ бесо́вския ко́зни посто́м и возсия́л еси́ в ми́ре, я́ко луча́ со́лнечная, сия́нии твои́х доброде́телей, сего́ ра́ди тя́ воспева́ем.

Богоро́дичен: Стена́ непобеди́мая на́м, христиа́ном, еси́, Богоро́дице Де́во, к Тебе́ бо прибега́юще, невреди́ми пребыва́ем и, па́ки согреша́юще, и́мамы Тя́ Моли́твенницу. Те́м, благодаря́ще, вопие́м Ти́: ра́дуйся, Благода́тная, Госпо́дь с Тобо́ю.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Вознесе́на Тя́ ви́девши Це́рковь на Кресте́, Со́лнце Пра́ведное, ста́ в чи́не свое́м, досто́йно взыва́ющи: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Име́я во уме́ свое́м сме́ртный ча́с, и неумы́тное суди́ще, и му́ки гре́шников, вы́ну от о́чию свое́ю сле́зы излива́я и моли́твы возсыла́я к Бо́гу, преподо́бне, да изба́вит ду́ши гре́шных ве́чнаго муче́ния и сподо́бит и́х Ца́рствия Своего́.

Кто́ не удиви́тся твоему́, преподо́бне, смире́нию, или́ кто́ не похва́лит свято́е твое́ на земли́ пребыва́ние, ужаса́ется ми́ у́м, ка́ко с пло́тию безпло́тным а́нгельским си́лам уподо́бился еси́; с ни́ми же ны́не предстоя́ Пресвяте́й Тро́ице, моли́ о на́с непреста́нно.

Богоро́дичен: Ми́лости Твое́й сподо́би мя́, И́же Бо́га ми́лостиваго ро́ждши, Благослове́нная Влады́чице, и, в ча́с су́дный предста́вши, изба́ви та́мошняго осужде́ния.

И́н.

Ирмо́с: Ты́ моя́ кре́пость, Го́споди, Ты́ моя́ и си́ла, Ты́ мо́й Бо́г, Ты́ мое́ ра́дование, не оста́вль не́дра О́тча и на́шу нищету́ посети́в. Те́м с проро́ком Авваку́мом зову́ Ти́: си́ле Твое́й сла́ва, Человеколю́бче.

Ны́не наде́яся прибего́х к ра́це твое́й честне́й, о преподо́бне, пред не́юже, коле́на своя́ преклоня́я, пла́чу, и стеню́, и боле́зненно зову́ ти́: да́ждь ми́ по́мощь, рабу́ твоему́ смире́нному и окая́нному, твоего́ заступле́ния и́щущему те́пле.

Ненави́дящии мя́ всу́е стре́лы, и мечи́, и ро́в угото́виша, и и́щут всеокая́ннаго моего́ те́ла исто́ргнути и низвести́ в зе́млю жела́ют, но ты́, преподо́бне, моле́бно ру́це свои́ ко Христу́ просте́рше, от си́х ловле́ния изба́ви и спаси́ мя́.

Богоро́дичен: Кре́пким гла́сом испове́даю Тя́, Влады́чице, И́стинную Богоро́дицу, и не умолчу́ вопи́ти ясне́йши вели́чия Твоя́, а́ще бы не Ты́ всегда́ предстоя́ла, о мне́ моля́щи Сы́на Твоего́ и Бо́га моего́, кто́ бы от толи́кия бу́ри и лю́тых бе́д изба́вил мя́.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Ты́, Го́споди, мо́й Све́т, в ми́р прише́л еси́, Све́т Святы́й, обраща́яй из мра́чна неве́дения ве́рою воспева́ющия Тя́.

Небе́снаго Влады́ки Христа́ во́ин изря́ден бы́л еси́, преподо́бне Паи́сие, и сего́ ра́ди па́стыря слове́сным овца́м во оби́тели Пречи́стыя Свое́й Богома́тере тебе́ поста́ви, ты́ же, прему́дре, наказу́я и́х до́бре, чи́сты ко Христу́ приве́л еси́.

Ору́жие кре́пко на диа́вола кре́ст Госпо́день стяжа́в, му́жественно ополчи́лся еси́ проти́ву всего́ во́инства его́ и, неусы́пно бдя́ о ста́де свое́м, с проро́ком Иса́ией вопия́л еси́: от но́щи у́тренюет ду́х мо́й к Тебе́, Го́споди Бо́же мо́й.

Богоро́дичен: Ро́су Твоего́ благоутро́бия пода́ждь ми́, Пренепоро́чная Чи́стая, грехо́вным зно́ем та́ющему, и печа́ль Сама́ устужа́ющи ми́, и ра́дость Боже́ственную подаю́щи.

И́н.

Ирмо́с: Вску́ю мя́ отри́нул еси́ от лица́ Твоего́, Све́те Незаходи́мый, и покры́ла мя́ е́сть чужда́я тьма́, окая́ннаго, но обрати́ мя́ и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

А́ще и досто́ин е́смь прия́ти му́ки, преступи́в за́поведи Творца́ моего́ и Бо́га, но на щедро́ты Его́ наде́яся, прибего́х к тебе́, преподо́бне о́тче, ты́, у́бо предстоя́ Престо́лу Его́ с ли́ки А́нгел и Арха́нгел и со все́ми святы́ми, моли́ о мне́, непотре́бнем и скве́рнем, да избу́ду зде́шняго и та́мошняго осужде́ния.

Утеше́ние в ско́рбех свои́х ве́м тя́, преподо́бне, и неду́гов мои́х врача́ тя́ зна́ю всесоверше́нна и сего́ ра́ди к ра́це моще́й твои́х прибего́х, моля́ся, да мя́ не пре́зриши окая́ннаго, тре́бующаго твоея́ по́мощи.

Богоро́дичен: Где́ про́чее обря́щу заступле́ние? Ка́мо прибе́гну, где́ же и спасу́ся? Ку́ю те́плую возъи́мам Помо́щницу, скорбьми́ жите́йскими и бу́рями, увы́ мне́, коле́блему? На Тя́ еди́ну упова́ю, и дерза́ю, и хвалю́ся, и притека́ю к покро́ву Твоему́, Де́во, спаси́ мя́.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Пожру́ Ти́ со гла́сом хвале́ния, Го́споди, Це́рковь вопие́т Ти́, от бесо́вския кро́ве очи́щшися ра́ди ми́лости от ре́бр Твои́х исте́кшею Кро́вию.

Сле́зныя пото́ки, я́ко многово́дныя ре́ки, от о́чию твое́ю истеко́ша, преподо́бне, и́хже ра́ди блаже́нства от Христа́ сподо́бился еси́, и, я́ко ре́чными быстрина́ми, во гра́д Царя́ Небе́снаго, в Го́рний Иерусали́м доплы́л еси́.

Твоя́ мо́щи, преподо́бне Паи́сие, а́ще и земли́ по преставле́нии твое́м преда́шася, оба́че нетле́нием и чудесы́ Христо́с просла́вил е́сть, источа́ют бо чудесы́ и неду́жным подаю́т исцеле́ние, призыва́ющим тя́ с ве́рою.

Богоро́дичен: Фарисе́я, вознесе́ннаго умо́м, превзыдо́х, возноша́емь при́сно, и про́пастем соедине́н, но Ты́, Пречи́стая, умоли́ Сы́на Твоего́ и Бо́га, уще́дрити мя́ безме́рными прегреше́ньми смири́вшагося лю́те и изба́ви о́гненнаго муче́ния.

И́н.

Ирмо́с: Моли́тву пролию́ ко Го́споду и Тому́ возвещу́ печа́ли моя́, я́ко зо́л душа́ моя́ испо́лнися и живо́т мо́й а́ду прибли́жися, и молю́ся, я́ко Ио́на: от тли́, Бо́же, возведи́ мя́.

А́ще и не́смь дово́лен исчи́слити твоя́ благодея́ния, я́же на мне́ бы́вшая, о преподо́бне, но, наде́явся на твое́ беззло́бие, с любо́вию тя́ чту́, и с ве́рою покланя́юся ра́це моще́й твои́х, и все́м пропове́дую твое́, е́же ко мне́ благодея́ние.

Ки́й да́р благодаре́ния принесу́ тебе́, или́ ки́има устна́ма воспою́ тя́, о́тче преподо́бне? Ка́ко ли изреку́т уста́ моя́ твою́ ко мне́, убо́гу и стра́нну, ми́лость и благодея́ние, и́хже в ско́рби мое́й наслади́хся твои́м посеще́нием?

Богоро́дичен: Ра́дость Тебе́, Чи́стая, яви́, с Небесе́ прише́д, Гаврии́л Арха́нгел, егда́ благовести́ ре́к: Бо́г изы́дет пло́тию из Тебе́, Де́во Пречи́стая, и а́з ны́не арха́нгельский гла́с приношу́ Ти́, вопия́: ра́дуйся, Благода́тная; ра́дуйся, все́х ра́досте; ра́дуйся, христиа́ном непобеди́мое в беда́х храни́лище и ско́рое от бе́д избавле́ние, ра́дости испо́лни мя́, мно́ю жела́нныя.

Конда́к, гла́с 3:

Возсия́, Го́споди, гра́ду Твоему́ Га́личу, я́ко светоза́рное со́лнце, уго́дник Тво́й Паи́сий, ра́достно вселе́нную озаря́я свои́ми чудесы́, и приходя́щих с ве́рою ко гро́бу его́ свято́му; та́ко моли́твами Пречи́стыя Богоро́дицы от бе́д все́х на́с изба́ви, и упраздни́ ва́рварская шата́ния, я́ко мы́, лю́дие Твои́, Го́споди, и гра́д на́ш и страна́ вельми́ Тобо́ю хва́лится, и спаса́ется моли́твами преподо́бнаго Паи́сия.

И́кос:

А́нгела во пло́ти су́ща тя́ зна́ем, о́тче преподо́бне, и сего́ ра́ди призыва́ем тя́: предста́ни на́м ско́ро в по́мощь и изба́ви на́с от вся́каго зла́, да тобо́ю спа́сшеся, всегда́ вопие́м ти́: ра́дуйся, от утро́бы ма́терния освяще́нный; ра́дуйся, све́том богове́дения просвеще́нный. Ра́дуйся, я́ко ми́ра сего́ красоту́ нивочто́же вмени́вый; ра́дуйся, я́ко а́нгельское житие́ возлюби́вый. Ра́дуйся, я́ко собра́л еси́ и́нок мно́жество; ра́дуйся, я́ко научи́л еси́ име́ти кре́пкое му́жество. Ра́дуйся, я́ко уче́нием твои́м мно́зи получи́ша спасе́ние; ра́дуйся, я́ко тобо́ю получи́ша о́бщее Небе́сное селе́ние. Ра́дуйся, я́ко чи́сте зри́ши Святу́ю Тро́ицу; ра́дуйся, я́ко всегда́ о на́с мо́лиши Пресвяту́ю Богоро́дицу. Ра́дуйся, я́ко вся́ проше́ния на́ша исполня́ются; ра́дуйся, Паи́сие преподо́бне.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: В пещи́ авраа́мстии о́троцы перси́дстей, любо́вию благоче́стия па́че, не́жели пла́менем опаля́еми, взыва́ху: благослове́н еси́ в хра́ме сла́вы Твоея́, Го́споди.

Христо́ву Престо́лу предстоя́, преподо́бне, не преста́й моли́тися о ста́де свое́м и о все́х, с ве́рою притека́ющих к ра́це моще́й твои́х, да моли́твами твои́ми полу́чим спасе́ние и от вся́ких бе́д и скорбе́й избавле́ние.

О́тче преподо́бне Паи́сие, твои́х ра́ди чуде́с, быва́ющих у ра́ки твоея́ честны́я, повсю́ду и́мя твое́ сла́вится и не́сть, и́же бы кто́, призва́в тя́ на по́мощь, не услы́шан бы́л. Сего́ ра́ди просла́вльшему тя́ Христу́ вопие́м: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.

Богоро́дичен: Чи́стая Де́во Богоро́дице, Ты́ еси́ ко́рень де́вства и неувяда́емый цве́т чистоты́, моли́ Сы́на Своего́ и Бо́га пода́ти на́м грехо́в оставле́ние и житию́ исправле́ние.

И́н.

Ирмо́с: Бо́жия снизхожде́ния о́гнь устыде́ся в Вавило́не иногда́. Сего́ ра́ди о́троцы в пещи́, ра́дованною ного́ю, я́ко во цве́тнице, лику́юще, поя́ху: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

И́щущи ду́шу мою́ погуби́ти, а́ки пси́ безсту́днии, обступи́ша мя́ и ра́ны соде́яша мне́, и не́сть в челове́цех помога́ющаго, к тебе́ еди́ному прибега́ю и на тя́ наде́юся, о́тче преподо́бне, ты́ мя́ от си́х ла́яния изба́ви и ско́рую по́мощь пода́ждь, молю́ся ти́.

Льва́ люте́йши рыка́ют врази́ мои́, и и́щут ду́шу мою́ изъя́ти от скве́рнаго моего́ те́ла, и растерза́ти мя́ лю́те в две́ растерза́нии, но ты́, преподо́бне, победи́вый льва́ о́наго, началозло́бнаго диа́вола и си́х сокруши́ востаю́щих на мя́, молю́тися.

Богоро́дичен: К кому́ прибе́гну ино́му, Чи́стая, где́ притеку́, про́чее, и спасу́ся? Ка́мо иду́? Ко́еже обря́щу прибе́жище? Ко́е те́плое заступле́ние? На Тя́ Еди́ну упова́ю, и о Тебе́ Еди́ной хвалю́ся, и на Тя́ дерза́я, прибего́х.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Изба́вителю все́х, Всеси́льне, посреде́ пла́мене благоче́ствовавшия, снизше́д, ороси́л еси́ и научи́л еси́ пе́ти: вся́ дела́, благослови́те, по́йте Го́спода.

Ше́ствовал еси́, преподо́бне, у́зкий и приско́рбный пу́ть, в тле́ннем телеси́ живу́ще, и сего́ ра́ди дости́гл еси́ широ́каго и простра́ннаго оте́чества Небе́снаго, и со А́нгелы Влады́чню Престо́лу предстоя́, помина́й на́с, чту́щих любо́вию святу́ю па́мять твою́.

Ще́драго и Человеколюби́ваго Бо́га моли́ о мне́ вы́ну, преподо́бне Паи́сие, и́бо постиго́ша мя́ ра́ны тя́жкия и неду́ги разли́чныя смуща́ют мя́. Си́х мя́ твои́ми моли́твами ско́ро изба́ви и пе́ти сотвори́: вся́ дела́, Го́спода по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Богоро́дичен: Ю́же дре́вле провозвести́ проро́ческий собо́р – ру́чку и же́зл, и скрижа́ль, и несеко́мую го́ру, – Мари́ю Богоотрокови́цу, ве́рно восхва́лим дне́сь, с Гаврии́лом зову́ще: ра́дуйся, Обра́дованная.

И́н.

Ирмо́с: Седмери́цею пе́щь халде́йский мучи́тель Богочести́вым неи́стовно разжже́, си́лою же лу́чшею спасе́ны, сия́ ви́дев, Творцу́ и Изба́вителю вопия́ше: о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.

О благоутро́бия Твоего́, Христе́, о неизрече́ннаго Твоего́ смотре́ния, реши́ши бо безме́рныя печа́ли и напа́сти, призыва́ющим Тя́ в ну́жде и обстоя́нии; те́мже и а́з, гре́шный, молю́ Тя́: печа́ль мою́ на ра́дость преложи́ моли́тв ра́ди уго́дника Твоего́, преподо́бнаго Паи́сия.

Да постыдя́тся врази́ Твои́, ви́девше Твою́ на мне́ ми́лость, и да разуме́ют Твою́, е́же по мне́, сопроти́в и́х борю́щую си́лу, моли́тв ра́ди уго́дника Твоего́, преподо́бнаго Паи́сия, и да загради́тся вся́к язы́к, лука́вым поуча́яйся на мя́, устны́ же льсти́выя и уста́ непра́ведно глаго́лющая да умолча́т во ве́ки.

Богоро́дичен: Ада́ма от у́з а́дских свободи́ла еси́ рождество́м Твои́м, Богоро́дице Де́во, и ве́сь ро́д челове́ч изведе́ из тьмы́ и се́ни сме́ртныя, те́мже и а́з молю́ Тя́: свободи́ мя́ от у́з, и печа́ли, вы́ну мя́ одержа́щия, и ра́дость ско́рую пода́ждь мне́ моли́твами Свои́ми.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Ка́мень нерукосе́чный от несеко́мыя го́ры, Тебе́, Де́во, краеуго́льный отсече́ся, Христо́с, совокупи́вый разстоя́щаяся естества́. Те́м, веселя́щеся, Тя́, Богоро́дице, велича́ем.

О коли́ка туга́ одержи́т мя́ от стреля́ний бесо́вских, и я́звы терпе́ти ми́ не́сть мо́щно, пла́стыря приложи́ти не́сть врача́, но Ты́ ми́, Бо́же, приложи́ пла́стырь и еле́й милосе́рдия Твоего́ изле́й на мя́, моли́тв ра́ди Твоего́ уго́дника, преподо́бнаго Паи́сия.

Богоро́дичен: Пси́ лю́тии нападо́ша на мя́, окая́ннаго, и, уя́звеннаго греха́ми, е́ле жи́ва оста́виша; но Ты́, Ми́лостивая, ро́ждшая Врача́ ду́ш и теле́с на́ших, стру́пы грехо́в мои́х исцели́, молю́тися.

И́н.

Ирмо́с: Вои́стинну Богоро́дицу, Тя́ испове́дуем, спасе́ннии Тобо́ю, Де́во Чи́стая, с Безпло́тными ли́ки Тя́ велича́юще.

Твою́ ми́лость, на мя́ излия́нную, ка́ко изрещи́ по досто́инству возмогу́, или́ ки́я пе́сни похва́льныя принесу́ ти́, недоуме́юся? Но то́чию благода́рно вопию́ ти́: ра́дуйся, Паи́сие преподо́бне, немощству́ющих по́моще и оскорбля́емых ра́досте.

Объя́ша мя́ иногда́ боле́зни сме́ртныя, бе́ды а́довы обыдо́ша мя́, и, не́мощен на одре́ лежа́в, призва́х тя́ в по́мощь, преподо́бне, ты́ же ми́лостивно услы́ша моле́ние мое́ и в не́мощи мое́й дарова́ ми́ утеше́ние.

Богоро́дичен: Тя́ пе́сньми немо́лчными ублажа́ем, Де́во, я́ко от Тро́ицы Еди́наго родила́ еси́, Богоро́дице, и но́сиши на Боже́ственную руку́ Пребога́тое Сло́во, непреме́нно и неизме́нно.