Акафист святой блаженной Матроне Анемнясевской
Память: 29 (16) июля
Не утвержден для общецерковного использования.
Избра́нную уго́дницу Христо́ву, в земли́ ряза́нстей просия́вшую, и преизря́дную моли́твенницу о душа́х на́ших пе́сньми восхва́лим, блаже́нную Матро́ну: ты́ бо в терпе́нии мно́зе житие́ твое́ претекла́ еси́, и страда́нием украси́вшися, уго́дна Бо́гу яви́лася еси́. Те́мже у́бо стяжа́вши дерзнове́ние ко Го́споду, Того́ моли́ изба́вити ны́ от вся́каго зла́, с любо́вию чту́щих па́мять твою́ и пою́щих ти́:
А́нгельски пожи́вши, блаже́нная Матро́но, телесе́ страда́нием ду́шу твою́ убели́ла еси́ и небе́сныя ра́дости прича́стница бы́ти сподо́билася еси́. И ны́не, пребыва́ющи во Ца́рствии Небе́снем вку́пе с ли́ки а́нгел и все́х святы́х, непреста́нно мо́лишися за ны́, со умиле́нием пою́щих ти́ такова́я:
Ви́дяще, я́ко боле́знию изде́тска избра́ тя Госпо́дь, Того́ бо си́ла в не́мощи соверша́ется, ра́дуемся таково́му о тебе́ Бо́жию смотре́нию, вопию́ще Ему́: Аллилу́иа.
Разуме́юще Бо́жие изволе́ние, от ю́ности Го́споду вручи́ла еси́ себе́, и взе́мши сво́й кре́ст боле́зней теле́сных, я́ко от руку́ Сама́го Христа́, чрез все́ житие́ твое́ невозвра́тно Тому́ после́довала еси́. Мы́ же Го́спода, избра́вшаго тя́, прославля́юще, ра́достно вопие́м ти́:
Бу́рю укори́зн и поруга́ний от роди́телю твое́ю непреста́нно с младе́нчества претерпева́юще, на Бо́га еди́наго упова́ла еси́, ве́ровавши словесе́м Его́: я́ко а́ще же и ма́ть забу́дет дитя́ свое́, но А́з не забу́ду тебе́, с наде́ждою вопия́ла еси́ Тому́: Аллилу́иа.
Иму́щи от седми́ ле́т о́чи сле́пе, сле́зы мно́ги пролила́ еси́, от ма́тере бие́ния терпя́щи, и се́, яви́ся ти́ Сама́ Пречи́стая, егда́ же ма́тери сие́ рекла́ еси́, та́ па́ки всу́е зле́ бия́ше тя́, оба́че три́щи Богоро́дица явля́шеся, оста́вивши тебе́ рукописа́ние уте́шительное. Тебе́ же отто́ле в разслабле́нии лежа́щей и не озло́бленней, со слеза́ми прино́сим такова́я:
Си́ла Бо́жия укрепля́ше тя́, егда́ в боле́зни страда́льчествующи, я́ко зла́то в горни́ле о́гненнем, ду́шу твою́ очи́стила еси́, и в го́рний Иерусали́м устреми́лася еси́, у́м и се́рдце отреши́вши от всего́ земна́го и привре́меннаго, и на вся́ком ме́сте, иде́же превита́ла еси́, поя́ше пе́снь Бо́гу: Аллилу́иа.
Ви́дев не́кий челове́к тя́ к одру́ боле́зни пригвожде́нную и разуме́я в простоте́ се́рдца своего́, я́ко Бо́гу уго́дна еси́, прии́де к тебе́ в не́мощи свое́й, дабы́ от ру́к твои́х получи́ти исцеле́ние. Мы́ же, ви́дяще соверше́ние проси́маго, Бо́га прославля́юще похва́льная прино́сим ти́:
Звезда́ многосве́тлая яви́лася еси́, преди́вная ма́ти Матро́но, я́ко свети́льник неугаса́яй, путеводя́щи челове́ков по мо́рю жите́йскому, людски́я стра́сти в ду́се кро́тости облича́ла еси́ и подава́ла еси́ все́м исцеле́ния не то́кмо теле́сная, но и душе́вная, увещава́ющи це́рковь Бо́жию посеща́ти и за вся́ Бо́га сла́вити, с любо́вию пою́ще Ему́: Аллилу́иа.
Слы́шавше лю́дие бли́жнии и да́льнии о чудесе́х тобо́ю твори́мых, притека́ху к тебе́, я́ко к купе́ли силоа́мстей, в боле́знех и ско́рбех, беда́х и ну́ждах, и никто́же от тебе́ без утеше́ния оти́де. Ты́ же, ма́ти Матро́но, помога́ющи все́м, назида́ла еси́ наипа́че Бо́га благодари́ти. И мы́, прославля́юще твое́ смире́ние, пое́м ти́ такова́я:
Ди́вно и стра́нно е́сть слы́шати, ма́ти Матро́но, ка́ко не иму́щи науче́ния кни́жнаго, лю́дем приходя́щим поуче́ния от Свяще́ннаго Писа́ния глаго́лала еси́. Наставля́ющи пребыва́ти и́х в за́поведех Госпо́дних, жития́ святы́х во о́браз и́м полага́ла еси́, подвиза́ющи все́х зва́ти Бо́гу: Аллилу́иа.
Возлюби́вши оби́тель Диве́евскую, зело́ почита́ла еси́ блаже́нную Мари́ю, та́мо пребыва́ющую, и с не́ю су́щи во обще́нии духо́внем, моли́тву вку́пе твори́ла еси́. И та́ко мно́гия неду́жныя и стра́ждущия от ду́х нечи́стых ва́шими моли́твами исцеля́юще, на пу́ть покая́ния наставля́ли есте́. Мы́ же Бо́га, ди́внаго во святы́х свои́х, восхваля́юще, прино́сим ти́ такова́я:
И́ноческий чи́н превы́ше всего́ земна́го поставля́вшая, се́рдцем свои́м скорбе́ла еси́ я́ко не возмо́жно е́сть тебе́ во святе́й оби́тели пребыва́ти. Мы́ же Го́споду, да́вшему ти́ по́прище ино́е преити́, си́речь в мирсте́м чи́не лю́дем послужи́ти, благода́рственно воспои́м: Аллилу́иа.
Иму́щи о́гнь любве́ ко Го́споду в се́рдце свое́м, по́двигу преподо́бных отце́в поревнова́ла еси́ блаже́нная, непреста́нно умерщвля́ющи пло́ть свою́ хла́дом, бде́нием и поще́нием. Мы́ же, немощни́и, ублажа́юще тя́, зове́м тебе́ си́це:
Но́вое и лю́тое гоне́ние на Це́рковь Бо́жию вла́сть предержа́щии воздвиго́ша, дыша́ще преще́нием и уби́йством. Ты́ же, Матро́но, в пра́вой ве́ре все́х укрепля́ющи, увещава́ла еси́ вся́ претерпе́ти и ве́ру храни́ти, со упова́нием взыва́юще к Бо́гу: Аллилу́иа.
Хотя́ща списа́ти житие́ твое́, блаже́нная Матро́но, приидо́ста к тебе́ два́ ве́рных му́жа, ты́ же ничесо́же о себе́ глаго́лала еси́, оба́че узре́вши духо́вныма очи́ма, я́ко от Го́спода му́ченический вене́ц обе́ма угото́ван е́сть, моли́лася еси́, прося́щи и́ма у Го́спода терпе́ния и по́мощи, во е́же кре́ст понести́. Сего́ ра́ди, тайнозре́нию твоему́ дивя́щеся, прино́сим ти́ такова́я:
Внегда́ собла́зны мно́зи Це́рковь Ру́сскую обурева́ху, ты́, Матро́но, ревни́тельница су́щи ве́ры правосла́вныя, ча́да Бо́жия в смяте́нии пребыва́ющая увещава́ла еси́ душепа́губных раско́лов уклоня́тися, да чи́стым се́рдцем всегда́ взыва́ют Бо́гу побе́дную пе́снь: Аллилу́иа.
Все́ житие́ твое́, достоблаже́нная ма́ти Матро́но, преиспо́лнено пропове́дания ве́ры, наде́жды и любве́, я́же к Бо́гу и бли́жним. Ты́ бо стра́ждущи по во́ли Бо́жией, я́ко ве́рну Зижди́телю, ду́шу твою́ предала́ еси́ во благотворе́ние. Сего́ ра́ди приими́ от на́с приноси́мое ти́ ны́не песнопе́ние:
Не мо́жет гра́д укры́тися верху́ го́ры стоя́, та́ко и ты́, богому́драя Матро́но, я́ко свеща́ на све́щнице све́том любве́ своея́ вся́ осиява́ла еси́, да ви́дящии до́брая дела́ твоя́ прославля́ют Бо́га Отца́, и́же на Небесе́х, воспева́юще Ему́: Аллилу́иа.
Лю́дие неразу́мнии, грехо́м уя́звленнии и не хотя́щии к Бо́гу обрати́тися, да исцели́т и́х, возскрежета́ша на тя́, блаже́нная Матро́но, и злосове́тие сотвори́вше, изгна́ша тя́ из ве́си своея́. Челове́к же тяжкосе́рдый, и́же изнесе́ тя, в наказа́ние злострада́я, ка́яся, и́здше, зане́ Бо́г поруга́емь не быва́ет. Мы́ же, ви́дяще вся́ бы́вшая, в стра́се Бо́жием взыва́ем ти́:
Не устраши́лася еси́, уго́днице Бо́жия, у́з темни́чных, и́бо ра́достию почита́ла еси́ за Христа́ страда́ния прия́ти, те́мже у́бо в тя́жких неду́зех пребыва́ющи, не́мощию свое́ю си́льных ми́ра сего́ посрами́ла еси́. Сего́ ра́ди велегла́сно воспои́м Бо́гу победи́вшему ми́р: Аллилу́иа.
А́ще и не до сме́рти пострада́ла еси́, блаже́нная Матро́но, но испове́дничеством ве́ры украси́вшися, вене́ц сла́вы от Бо́га прия́ла еси́. Ны́не же с лико́м новому́чеников и испове́дников ру́сских соувенча́нно пребыва́еши и за ча́да Бо́жия те́пле предста́тельствуеши. Мы́ же, кре́постию ду́ха твоего́ утвержда́емии, воспева́ем ти́ такова́я:
Уготовля́ющися в ми́р ино́й отыти́, рекла́ еси́ зна́емей свое́й, я́ко Марда́рия ны́не нарече́на еси́, ли́шше же ничесо́же глаго́лющи, но вся́ устреми́лася еси́ горе́, от всего́ жите́йскаго отреши́вшеся, и то́кмо к Бо́гу у́м сво́й возводя́щи, я́ко к наде́жде непрело́жней, с упова́нием на ми́лость его́ вопия́ла еси́ Ему́: Аллилу́иа.
Пою́ще по Бо́зе подви́жническое твое́ житие́, достохва́льная ма́ти Матро́но, не ве́мы, где́ погребе́на еси́, но и́стинно ве́мы, я́ко блаже́ннаго упокое́ния в Бо́зе сподо́бльшаяся, в Ца́рстве Его́ пребыва́еши и все́м призыва́ющим тя́ по́мощь ско́рую подае́ши. Мы́ же Бо́га, просла́вльшаго тя́, благодаря́ще, пе́ние серде́чное прино́сим ти́:
О свята́я блаже́нная ма́ти Матро́но, зря́ще твое́ ско́рбное житие́, со умиле́нием серде́чным мо́лим тя́: приими́ ны́не от на́с, немощны́х, ма́лое сие́ моле́ние, с любо́вию тебе́ приноси́мое, огради́ ны́ моли́твами твои́ми от вся́кия ско́рби, беды́ и ну́жды, да предста́тельством твои́м изба́вимся ве́чныя му́ки, да сподо́бит и на́с Госпо́дь ку́пно с тобо́ю и все́ми святы́ми во ве́ки в Вы́шних пе́ти Ему́ пе́снь трегу́бую: Аллилу́иа.
Этот конда́к читается трижды, затем и́кос 1-й и конда́к 1-й.
А́нгельски пожи́вши, блаже́нная Матро́но, телесе́ страда́нием ду́шу твою́ убели́ла еси́ и небе́сныя ра́дости прича́стница бы́ти сподо́билася еси́. И ны́не, пребыва́ющи во Ца́рствии Небе́снем вку́пе с ли́ки а́нгел и все́х святы́х, непреста́нно мо́лишися за ны́, со умиле́нием пою́щих ти́ такова́я:
Избра́нную уго́дницу Христо́ву, в земли́ ряза́нстей просия́вшую, и преизря́дную моли́твенницу о душа́х на́ших пе́сньми восхва́лим, блаже́нную Матро́ну: ты́ бо в терпе́нии мно́зе житие́ твое́ претекла́ еси́, и страда́нием украси́вшися, уго́дна Бо́гу яви́лася еси́. Те́мже у́бо стяжа́вши дерзнове́ние ко Го́споду, Того́ моли́ изба́вити ны́ от вся́каго зла́, с любо́вию чту́щих па́мять твою́ и пою́щих ти́:
О пресла́вная и достоблаже́нная ма́ти Матро́но, житие́ твое́ ско́рби испо́лнено бе́, но взира́юще на смире́ние твое́ мо́лим тя́, уго́днице Бо́жия, умоли́ всеще́драго Бо́га, да низпо́слет на́м, недосто́йным, ми́лость Свою́, па́че же утверди́т и укрепи́т ны́ в несе́нии креста́ на́шего, да отве́ржемся себе́ и по́йдем по пути́ спасе́ния за Христо́м, смири́вше вы́я своя́ под кре́пкую ру́ку Бо́жию, принима́юще вся́, я́же от руки́ Его́: ве́мы, я́ко Госпо́дь еди́н мо́жет и па́дших возста́вити, и заблу́ждших возврати́ти, и соблазни́вшихся испра́вити, и гре́шников пра́ведники соде́лати. Огради́ на́с, ма́ти Матро́но, моли́твами твои́ми от се́ти лука́ваго, да не прельще́ннии и́м возврати́мся вспя́ть. Еще́ мо́лим тя́, я́ко иму́щую ве́лие дерзнове́ние ко Го́споду, проле́й те́плую моли́тву за ны́, неду́жныя и уны́лыя, и испроси́ у Го́спода коему́ждо благопотре́бная, да пода́ст Госпо́дь и на́м, я́коже тебе́, терпе́ние и благоду́шие в беда́х и ско́рбных обстоя́ниих, да поживе́м по во́ли Его́ во вся́ дни́ живота́ на́шего, зане́ вои́стину ве́мы, я́ко ве́сть Оте́ц на́ш Небе́сный, и́хже тре́буем, пре́жде проше́ния на́шего. О, блаже́нная ма́ти Матро́но, многоимени́тому со́нму новому́чеников ру́сских причте́нная, с ни́ми моли́ Го́спода на́шего и Спа́са Иису́са Христа́, да сохрани́т Це́рковь Правосла́вную от собла́знов, ересе́й и раско́лов, да огради́т Госпо́дь страну́ на́шу от все́х наве́тов ви́димых и неви́димых вра́г и изы́мет ю́ из пучи́ны безбо́жия: ве́мы, я́ко живе́м ны́не то́кмо ра́ди кро́ве му́чеников излия́нныя, да́рует же и на́м Госпо́дь ничесо́же боя́тися, ве́рным же бы́ти Ему́ да́же до сме́рти, и я́ко мучениколю́бцем со му́ченики возра́доватися во Ца́рствии Небе́снем. Е́й, ма́ти Матро́но, испроси́ на́м у Человеколю́бца Го́спода вре́мя покая́ния, да не исто́ргнет ны́ а́ки пле́велы пре́жде жа́твы, да не во зле́ поги́бнем, но да очи́стит ны́ от вся́кия скве́рны пло́ти и ду́ха, во е́же яви́тися на́м в де́нь су́дный нескве́рным и непоро́чным пред лице́м Его́, да чи́стым се́рдцем, я́ко и́стинная ча́да Бо́жия, ра́достне воззове́м к Нему́: не отри́ни ны́ Го́споди, и приими́ во Ца́рствие Твое́, иде́же Ты́ ца́рствуеши со Отце́м и Святы́м Ду́хом во ве́ки веко́в. Ами́нь.
О блаже́нная ма́ти Матро́но, к твоему́ предста́тельству прибега́ем и тебе́ сле́зно мо́лим, я́ко иму́щую ве́лие дерзнове́ние ко Го́споду, проле́й те́плую моли́тву о рабе́х твои́х, в ско́рби душе́вней пребыва́ющих и по́мощи от тебе́ прося́щих. И́стинно бо сло́во Госпо́дне: проси́те и да́стся ва́м, и па́ки: я́ко а́ще два́ от ва́с совеща́ета на земли́ о вся́кой ве́щи, ея́же а́ще про́сита, бу́дет и́ма от Отца́ Моего́, и́же на Небесе́х. Услы́ши у́бо воздыха́ния на́ша и донеси́ я́ ко Престо́лу Влады́чню, иде́же ты́ предстои́ши, ве́мы, я́ко мно́го мо́жет пред Бо́гом моли́тва пра́ведника. Да не до конца́ забу́дет на́с Госпо́дь, но при́зрит с высоты́ Небе́сныя на ско́рбь рабо́в Свои́х и пло́д чре́ва на поле́зное да́рует. Вои́стинну, Бо́г иде́же хо́щет побежда́ется естества́ чи́н, твори́т бо ели́ка хо́щет: я́ко сотвори́ Госпо́дь Авраа́му и Са́рре, Заха́рии и Елисаве́те, Иоаки́му и А́нне, с ни́миже моли́, та́ко да сотвори́т Госпо́дь Бо́г и на́м по ми́лости Свое́й и неизрече́нному человеколю́бию. Бу́ди И́мя Госпо́дне благослове́нно от ны́не и до ве́ка. Ами́нь.