Акафист святому преподобноисповеднику Геогрию (Лаврову), Даниловскому
Службу и акафист преподобноисповеднику Георгию Даниловскому совершают в Покровском храме Данилова монастыря г. Москвы каждое первое воскресенье месяца за исключением Великого поста и праздничных дней.
Память: 4 июля (21 июня)
Не утвержден для общецерковного использования.
Избра́нный от Подвигополо́жника Го́спода Иису́са но́вый страстоте́рпче и моли́твенниче пречу́дный, преподо́бне о́тче на́ш Гео́ргие, оби́тели Дани́ловой похвало́ и украше́ние, воспева́юще честны́я по́двиги и е́же за Христа́ страда́ния твоя́, хвале́бное пе́ние прино́сим ти́:
Ангелоподо́бную добро́ту души́ твоея́ прови́дев, все́й тва́ри Созда́тель моли́тву твою́ чи́стую прие́млет и та́инственно от моще́й Игу́мена земли́ Ру́сския Се́ргия пу́ть в О́птину пу́стынь тебе́ указу́ет, а́може все́ю душе́ю устреми́лся еси́, сего́ ра́ди восхваля́ем тя́ си́це:
Ви́дя тя́ настоя́тель о́трока еще́ ма́ла су́ща ника́коже восхоте́ тя́ во оби́тель прия́ти, оба́че моли́твою преподо́бнаго Амвро́сия и настоя́нием ма́тери умоле́н, премени́ изволе́ние о тебе́, да пое́ши со и́ноками Бо́гу: Аллилу́иа.
Ра́зум прозорли́в стяжева́я, прохожда́ше послуша́ния и́ноческия да во вся́ком де́ле испра́влен бу́деши, па́че же смире́нию и послуша́нию научи́шися. Да и мы́, ви́дяще от си́лы в си́лу восхожде́ние твое́, бре́мя су́етных попече́ний отве́ргнем и тебе́ вопие́м приле́жно:
Си́ла Вы́шняго укрепля́ше тя́, блаже́нне, егда́ усмотре́ тя́ Госпо́дь досто́йна чи́на А́нгельскаго, ты́ же, постриже́ние от настоя́теля, я́ко от Христа́, прие́м, полага́л еси́ на се́рдце глаго́лы жи́зни ве́чныя и к небеси́ мы́сленно устремля́лся еси́, иде́же А́нгели пою́т Бо́гу: Аллилу́иа.
Име́я Госпо́дь промышле́ние о спасе́нии вся́кой пло́ти, поста́ви тя́ настоя́телем в оби́тели Мещо́встей, я́ве те́м показу́я высо́кия доброде́тели твоя́, да и о бра́тии пече́шися и оби́тель благоле́пно устро́иши и слы́шиши от на́с такова́я:
Бу́рею безбо́жных гоне́ний вся́ Це́рковь Ру́сская потрясе́ся, твое́ же попече́ние не то́кмо о бра́тии, но и об окре́стных лю́дех бы́сть, егда́ тая́ся подава́л еси́ ко дворо́м мешцы́ с му́кою, подвиза́я все́х благода́рне пе́ти Бо́гу: Аллилу́иа.
Слы́шаще близлежа́щия ве́си, я́ко поруга́ние оби́тели Мещо́встей бы́сть и сама́го тя́ во у́зах су́ща и от наве́т злоко́зненных сме́рть прия́ти иму́ща, зело́ печа́ловахуся, оба́че не оста́ви тя́ Госпо́дь. Но посла́ ти́ во увере́ние о спасе́нии пре́жде почи́вших ма́терь твою́ и купца́, его́же в жи́знь ве́чную напу́тствовал еси́ и семью́ от разоре́ния изба́вил еси́. Те́м похва́льная прино́сим ти́:
Богото́чнаго исто́чника исцеле́ний яви́ тя́ Госпо́дь в темни́це, преподо́бне Гео́ргие, егда́ хи́трости враче́бней обучи́лся еси́, те́мже сугу́бое избавле́ние стра́ждущим приноша́ше, душе́вныя ра́ны ку́пно с теле́сными врачу́я, сего́ ра́ди во у́зах су́щии воспева́ху: Аллилу́иа.
Ви́дя тя́ Преосвяще́нный Кири́лл попечи́теля о душа́х изря́дна, благослови́ на по́двиг ста́рчества, ты́ же изволе́ние име́л еси́ со стра́ждущими в темни́це до конца́ пребы́ти, да и́м послу́жиши. Мы́ же, произволе́нию твоему́ дивя́щеся, вопие́м:
Пропове́дника тя́ благоче́стия и духовника́ изря́дна ви́дя Преосвяще́нный Фео́дор поруча́яся из темни́цы тя́ изволя́ет и в оби́тели Дани́ловой осо́бо устроя́ет, да та́мо служе́ние твое́ испо́лниши и пою́т вси́ моско́вскии лю́дие: Аллилу́иа.
Возсия́ во оби́тели Дани́ловой, я́ко свети́льник многосве́тлый, преподо́бный Гео́ргий во дни́ вели́ких сму́т и неве́рия, обыше́дших страну́ на́шу, пу́ть спасе́ния все́м показу́я и я́ко ко́кош под криле́ своя́ птенцы́ собира́я, да научи́ши и́х Бо́жия Бо́гови воздава́ти и ве́ру и́стинную блюсти́ несумне́нно, да и мы́ взыва́ем ны́не:
Хотя́ па́стве твое́й спасти́ся и в ра́зум соверше́нный приити́, все́м бы́л еси́ кла́дезь прему́дрости и милосе́рдия, да все́х приобря́щеши и ко Христу́ приведе́ши пою́щих: Аллилу́иа.
Но́вую воздви́г на тя́ напа́сть вра́г ро́да челове́ческаго, хотя́ разлучи́ти тя́ от па́ствы твоея́ и до конца́ погуби́ти, но ничто́же у́спе, не оставля́ху бо тя́ ча́да твоя́ на стране́ дале́че, па́че же тво́й моли́твенный покро́в познава́ху, не́сть бо лише́ния лю́бящим Го́спода, те́м и мы́ с ни́ми вопие́м:
Ди́вно и пречу́дно е́сть твое́ моли́твенное служе́ние на земли́ Каза́хской, непреста́нно бо слу́жбы соверша́л еси́ и ми́лость Бо́жию на лю́ди, и́хже да́л тебе́ е́сть Госпо́дь, привлека́л еси́, да пое́м вси́ Бо́гу: Аллилу́иа.
Ве́сь бы́л еси́ Бо́гу освяща́яся и е́же со Христо́м бы́ти па́че все́х вожделева́я, те́мже и лише́ния претерпева́я, стра́ха сме́ртнаго чу́жд бы́л еси́ и стра́нен на земли́, к Небе́сному Оте́честву устремля́шеся, те́мже приими́ от на́с такова́я:
Вся́кое челове́ческое мудрова́ние умолка́ет, егда́ утеше́ние Боже́ственное нахо́дит, та́ко не́сть на́м словеси́ рещи́ о све́те Фаво́рстем, вся́ небеса́ в пра́здник Преображе́ния осиява́ющем, то́кмо тебе́ и дще́ри твое́й духо́вней явле́нном, пою́щим: Аллилу́иа.
Вети́я многовеща́нныя а́ще и возмогли́ бы́ша исчи́слити лише́ния твоя́, оба́че не разуме́ют долготерпе́ния твоего́, егда́ боле́знь после́дняя на́йде на тя́, тебе́ же все́ боле́знование о ча́дех твои́х бы́сть, и́же ку́пно с тобо́ю страда́ста. Те́м тебе́ вопие́м:
Спасти́ хотя́щу ду́шу твою́, ве́сь ти́ пу́ть бы́сть от грехо́в разреша́ти и причаща́ти, те́мже и сподо́би тя́ Госпо́дь со Свято́ю Ча́шею в руку́ сконча́тися, да позна́ют малове́рнии, я́ко честна́ пред Го́сподем сме́рть преподо́бных Его́, и да зову́т Ему́: Аллилу́иа.
Стена́ необори́мая ча́дом твои́м и по сме́рти явля́ешися овогда́ виде́нием со́нным, овогда́ прише́ствием ви́димым утеша́еши, во е́же не бы́ти и́м в се́м житии́ многоско́рбнем си́рыми и уны́лыми, зову́щим тебе́:
Пе́ние но́вое Це́рковь Ру́сская дне́сь прино́сит, прославля́я страстоте́рпцы и испове́дники своя́, святи́тели же, мона́си и мирсти́и, и о гресе́х ча́д свои́х воздыха́ет, да Христо́с Госпо́дь, зи́ждяй Це́рковь на крови́ му́ченик Свои́х, и на́ша грехи́ очи́стит и поми́лует все́х зову́щих Ему́: Аллилу́иа.
Свети́льник присногоря́щий па́ки обре́л еси́ оби́тель Дани́лову приста́нищем себе́, Гео́ргие блаже́нне, в не́й же ны́не моща́ми почива́еши и послу́шаеши все́х зову́щих тебе́:
Благода́ть испроси́ на́м у Творца́ и Бо́га, прибега́ющим к покро́ву твоему́ и духо́внаго твоего́ води́тельства взыску́ющим, во е́же пе́ти с тобо́ю: Аллилу́иа.
Пою́ще мно́гия по́двиги твоя́, преподо́бство вку́пе с испове́дничеством, духовни́чество с непреста́нным моле́нием, пропове́дничество и вну́треннее безмо́лвие, прибега́ем к де́йственной моли́тве твое́й, е́юже ты́ на́с от разслабле́ния возста́ви и на пу́ть покая́ния напра́ви, ублажа́ющих тя́:
О свяще́нная главо́, преподо́бне о́тче на́ш Гео́ргие, Дани́ловския оби́тели моли́твенниче, Христа́ Бо́га от ю́ности возлюби́вый, и по́двигом до́брым Ему́ угоди́вый, ве́ру же правосла́вную до сме́рти соблюды́й, и ны́не Престо́лу Бо́жию предстоя́, приими́ ма́лое сие́ хвале́ние от чту́щих тя́, и моли́ся ко Го́споду о Це́ркви и Оте́честве на́шем, и о ве́рою живу́щих в не́м, да спасе́ние улучи́вше, пое́м Ему́: Аллилу́иа.
Этот конда́к читается трижды, затем и́кос 1-й и конда́к 1-й.
Ангелоподо́бную добро́ту души́ твоея́ прови́дев, все́й тва́ри Созда́тель моли́тву твою́ чи́стую прие́млет и та́инственно от моще́й Игу́мена земли́ Ру́сския Се́ргия пу́ть в О́птину пу́стынь тебе́ указу́ет, а́може все́ю душе́ю устреми́лся еси́, сего́ ра́ди восхваля́ем тя́ си́це:
Избра́нный от Подвигополо́жника Го́спода Иису́са но́вый страстоте́рпче и моли́твенниче пречу́дный, преподо́бне о́тче на́ш Гео́ргие, оби́тели Дани́ловой похвало́ и украше́ние, воспева́юще честны́я по́двиги и е́же за Христа́ страда́ния твоя́, хвале́бное пе́ние прино́сим ти́:
О пресла́вный уго́дниче Бо́жий, преподо́бне о́тче Гео́ргие, Дани́ловы оби́тели похвало́ и украше́ние! Ты́ от ю́ности своея́ мона́шеское житие́ возжела́л еси́, в не́мже подвиза́вся, любо́вь Христо́ву стяжа́л еси́, и бы́л еси́ па́стырь до́брый притека́ющим к тебе́: последи́ же изгна́ния и мно́ги ско́рби претерпе́в, Небе́сное Ца́рство насле́довал еси́. И ны́не при́зри на на́с, ча́д твои́х, моля́щихся тебе́, и упра́ви ду́ши на́ша ко спасе́нию; оби́тель же на́шу святу́ю ми́ром и благоче́стием укрепи́, да чи́стым житие́м благоугоди́м Бо́гу, Ему́же вся́кая сла́ва подоба́ет, че́сть и поклоне́ние, во ве́ки. Ами́нь.