Пе́снь 1.

Ирмо́с: Отве́рзу уста́ моя́, и напо́лнятся Ду́ха, и сло́во отры́гну Цари́це Ма́тери, и явлю́ся, све́тло торжеству́я, и воспою́, ра́дуяся, Тоя́ чудеса́.

Отве́рзшая две́ри милосе́рдия Бо́жия арха́нгельское приве́тствие Тебе́ приноси́вшему, не затвори́ и от на́с утро́бы человеколю́бия Твоего́, Тя́ воспева́ющих.

Чу́дно бы́сть житие́ Твое́ на земли́, Пресла́вная Ма́ти Де́во, но Небе́сное Твое́ жи́тельство чу́днейше е́сть: непреста́нно бо явля́еши чудеса́ ма́терняго Твоего́ милосе́рдия Тя́ воспева́ющим.

Сы́на, от Отца́ безле́тно ражда́ющагося в после́дняя ле́та, зачала́ еси́ осене́нием Ду́ха Свята́го, ве́чную ра́дость ми́ру роди́вши.

Ра́дуйся, мо́ре, потопи́вшее фарао́на мы́сленнаго — диа́вола. Ра́дуйся, ка́меню, напои́вший жа́ждущих жи́зни духо́вныя, дарова́ла бо еси́ ро́ду челове́ческому Изба́вителя плене́нных и Наста́вника заблу́ждших.

И́н. гла́с 2.

Ирмо́с: Моисе́йскую пе́снь восприи́мши, возопи́й, душе́: Помо́щник и Покрови́тель бы́сть мне́ во спасе́ние, Се́й мо́й Бо́г, и просла́влю Его́.

Рабо́ты вра́жия изба́вила еси́ ве́сь ро́д челове́чь, Спа́са всему́ ми́ру роди́вши, Его́же моли́ от наве́тов лука́ваго и на́с спасти́.

Бу́ди в напа́стех на́ших Хода́таица и Предста́тельница о на́с к Сы́ну Твоему́, Пресвята́я Де́во, да, те́х избы́вше, прославля́ем Его́ со Отце́м и Святы́м Ду́хом.

А́нгел и Арха́нгел превы́сшая и всея́ тва́ри честне́йшая, Ты́ еси́ вели́кая Предста́тельница ро́да христиа́нскаго.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Твоя́ песносло́вцы, Богоро́дице, живы́й и незави́стный Исто́чниче, ли́к себе́ совоку́пльшия, духо́вно утверди́, в Боже́ственней Твое́й сла́ве венце́в сла́вы сподо́би.

Тя́ усе́рдно песносло́вящих утверди́ в житии́ доброде́тельнем и Ро́ждшагося от Тебе́ усе́рдно моли́, да не лише́ни бу́дем венце́в сла́вы гре́х ра́ди на́ших.

Па́че вся́каго беззако́нна челове́ка в житии́ свое́м Сы́на Твоего́ грехи́ прогневля́ем, но, о Ма́ти милосе́рдая, бу́ди о на́с Хода́таица.

Да сподо́бит на́с венце́в сла́вы в Боже́ственней Свое́й сла́ве седя́й со Отце́м и Святы́м Ду́хом Иису́с Человеколю́бец, рожде́йся от Тебе́ и вла́сть име́яй челове́ком оставля́ти грехи́.

Ра́дуйся, Де́во, невмести́маго Бо́га во чре́ве вмести́вшая, и Того́ я́ко Младе́нца носи́вшая, и сосцы́ Твои́ми пита́вшая.

И́н.

Ирмо́с: Утверди́ мя, Го́споди, Бо́же мо́й, да не похва́лится вра́г мо́й о мне́: Ты́ бо еси́, Го́споди, утвержде́ние мое́, и прибе́жище, и си́ла.

Моле́ния на́ша услы́ши, Ма́ти Де́во, и вонми́ воздыха́ниям на́шим, и о на́с моли́тву к Сы́ну Твоему́ сотвори́.

Я́ко милосе́рдая, вонми́ моли́твам на́шим и да́руй на́м от злы́х и лю́тых обстоя́ний и печа́лей избавле́ние.

Бу́рю жите́йских треволне́ний на́ших утоли́ и злы́я стра́сти на́ша прожени́, Пречи́стая, да в тишине́ и безстра́стии Тя́ прославля́ем.

Лю́дие Бо́жии, прииди́те, ны́не восхва́лим Небе́сную Цари́цу, с Небесе́ свята́го Своего́ на ны́ призира́ющую и на́с к Небе́сным возводя́щую.

Седа́лен, гла́с 5:

Те́плая Предста́тельнице и непобеди́мая, упова́ние изве́стное и непосты́дное, стено́, и покро́ве, и приста́нище прибега́ющим к Тебе́, Присноде́во Чи́стая, Сы́на Твоего́ и Бо́га моли́ со А́нгелы умире́ние да́ти ми́ру, и спасе́ние, и ве́лию ми́лость.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Седя́й в сла́ве на Престо́ле Божества́ во о́блаце ле́гце, прии́де Иису́с Пребоже́ственный Нетле́нною Дла́нию и спасе́ зову́щия: сла́ва, Христе́, си́ле Твое́й.

Спа́са всему́ ми́ру ро́ждшая, и Сама́ спаса́еши, Ма́ти, от бе́д и печа́лей жите́йских Богоро́дицу Тя́ испове́дающих.

Исцели́ вся́ лю́тыя и неудо́бь исце́льныя боле́зни на́ша, Ма́ти Сы́на и Изба́вителя, на Кре́ст грехи́ на́ша возне́сшаго.

Ипоста́сная Прему́дрость, Бо́г Сло́во избра́ Тя в жили́ще Свое́, Сего́ усе́рдно моли́, да спасе́т на́с и́миже ве́сть судьба́ми.

Ра́дуйся, Неве́сто прекра́сная, до́брая. Ра́дуйся, Голуби́це Чи́стая. Ра́дуйся, Ма́ти Емману́илева, Богоро́дице Присноде́во.

И́н.

Ирмо́с: Пою́ Тя, слу́хом бо, Го́споди, услы́шах и ужасо́хся: до мене́ бо и́деши, мене́ ища́, заблу́ждшаго. Те́м мно́гое Твое́ снизхожде́ние, е́же на мя́, прославля́ю, Многоми́лостиве.

А́ще и недоуме́ет язы́к на́ш восхвали́ти Тя́ по досто́инству, оба́че, любо́вию к Тебе́ дви́жими, от всего́ се́рдца и от всего́ помышле́ния на́шего сла́вим и хва́лим Тя́, все́х благи́х Хода́таицу.

Глубины́ морски́я кто́ изсле́дит? Кто́ же возмо́жет исчи́слити и Твоя́ вели́кия на́м ми́лости и щедро́ты?

О́тче, Го́споди Небесе́ и земли́! коли́кое благодаре́ние принесе́м Тебе́, зане́ благу́ю и си́льную Хода́таицу ро́ду христиа́нскому дарова́л еси́.

Дла́ни Твоя́ просте́рши к Ро́ждшемуся из Тебе́, Премилосе́рдая Ма́ти, не преста́й о на́с моля́ся, да моли́твами Твои́ми Небе́сных и земны́х дарова́ний сподо́бимся.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Ужасо́шася вся́ческая о Боже́ственней сла́ве Твое́й: Ты́ бо, Неискусобра́чная Де́во, име́ла еси́ во утро́бе над все́ми Бо́га и родила́ еси́ Безле́тнаго Сы́на, все́м воспева́ющим Тя́ ми́р подава́ющая.

Не́бо и земля́ удивля́ются, зря́ще милосе́рдие Твое́ к ро́ду христиа́нскому, пресла́вная Ма́ти Де́во, и к са́мым до́лу пове́рженным гре́шником нисхо́диши, Всеблага́я.

Спаси́ от зо́л и скорбе́й рабы́ Твоя́, Богоро́дице, и ми́р Бо́жий, превы́сший вся́каго ми́ра земна́го, пода́ждь рабо́м, Тя́ воспева́ющим.

Родила́ еси́ умиротвори́вшаго Го́рняя и до́льняя и сего́ ра́ди на зе́млю Соше́дшаго, от Отца́ же и Ду́ха Свята́го не разлучи́вшагося.

Ра́дуйся, Цари́це Небесе́ и земли́. Ра́дуйся, превы́сшая А́нгел и Арха́нгел. Ра́дуйся, я́ко Тобо́ю Иа́ковом предвозвеще́нный к на́м Примири́тель соше́л е́сть.

И́н.

Ирмо́с: Просвеще́ние во тьме́ лежа́щих, спасе́ние отча́янных, Христе́, Спа́се мо́й, к Тебе́ у́тренюю, Царю́ ми́ра, просвети́ мя сия́нием Твои́м, ино́го бо, ра́зве Тебе́, бо́га не зна́ю.

Арха́нгел Гаврии́л, с Небе́сных слете́в круго́в, принесе́ Тебе́ ра́дость Благове́щения, сему́ неизрече́нному Бо́жию сове́ту послужи́вши, ди́вная в жена́х, и Сама́ прино́сиши ра́дость все́м, ве́рно Тя́ песносло́вящим.

Ра́дость вои́стинну неча́янную всему́ до́льнему и Го́рнему ми́ру дарова́ла еси́, зане́ от Тебе́ происше́дый умиротвори́ и соедини́ Го́рняя с до́льними, Его́же ны́не моли́ вражды́ и нестрое́ний на́м изба́витися.

Я́д грехо́вный от дре́вняго пра́отца во ве́сь ро́д челове́чь привни́де, но от Тебе́ Рожде́йся вся́ очи́сти, освяти́ и спасе́, Его́же ны́не моли́ грехо́вных страсте́й и безме́стных де́л на́м изба́витися.

Щедро́ты Твоя́ к на́м неисче́тны, и бла́гости Сло́ва и Сы́на Твоего́ подо́бятся, и сие́ ве́мы и до́бре ве́мы, но что́ воздади́м Тебе́ о ни́х, Премилосе́рдая Ма́ти Де́во?

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Боже́ственное сие́ и всечестно́е соверша́юще пра́зднество, Богому́дрии, Богома́тере, прииди́те, рука́ми воспле́щим, от Нея́ ро́ждшагося Бо́га сла́вим.

Свяще́нное торжество́ ны́не духо́вно соверша́юще, прииди́те, празднолю́бцы, воспои́м пе́сньми Богома́терь, прославля́юще Сы́на, дарова́вшаго толи́кую благода́ть Ма́тери Свое́й.

При́зри на пе́ние рабо́в, Богороди́тельнице, враго́в ви́димых и неви́димых смиря́я вознесе́нную горды́ню и на смире́нныя излива́я высо́кия ми́лости Твоя́.

Ты́ еси́ ко́рень, от него́же произы́де же́зл Иессе́ев, Христо́с, Челове́к от до́му Дави́дова и Бо́г, Отцу́ и Ду́ху Соприсносу́щный.

Ра́дуйся, Ма́ти Обра́дованная. Ра́дуйся, прекра́снейшая все́х дще́рей челове́ческих. Ра́дуйся, благоро́дная о́трасль Богоизбра́ннаго ро́да Дави́дова.

И́н.

Ирмо́с: Во глубине́ грехо́вней содержи́мь е́смь, Спа́се, и в пучи́не жите́йстей обурева́емь, но, я́коже Ио́ну от зве́ря, и мене́ от страсте́й возведи́ и спаси́ мя.

А́да, и сме́рти, и тле́ния Рождество́м Твои́м спасла́ еси́ ро́д челове́чь, те́м Тя́ вся́ко коле́но Небе́сных и земны́х по до́лгу ублажа́ет, я́ко Ма́терь Разруши́теля а́да и сме́рти Свободи́теля.

Гре́х ра́ди на́ших не отврати́ся от на́с, Де́во Пресвята́я, но моли́твами Твои́ми свобожде́ние от а́да и ве́чныя сме́рти на́м исхода́тайствуй.

О, в коли́цей ле́ности, коли́ком нераде́нии о спасе́нии на́шем все́ житие́ на́ше иждива́ем! Ка́я му́ка, ки́й пла́мень предлежи́т на́м! Но, о Ма́ти, да́нною Тебе́ благода́тию и на́с спаси́.

О́гнь Боже́ственный, Христа́, неопа́льно на руку́ Свое́ю носи́ла еси́, сего́ ра́ди, ны́не предстоя́щи пред Престо́лом огнезра́чным сла́вы Его́, моли́, да воспламени́т на́с к благи́х де́ланию.

Конда́к, гла́с 6:

Не и́мамы ины́я по́мощи, не и́мамы ины́я наде́жды, ра́зве Тебе́, Влады́чице. Ты́ на́м помози́, на Тебе́ наде́емся и Тобо́ю хва́лимся, Твои́ бо есмы́ раби́, да не постыди́мся.

И́кос:

Не вве́ри мя́ челове́ческому предста́тельству, Пресвята́я Влады́чице, но приими́ моле́ние раба́ Твоего́: ско́рбь бо обдержи́т мя́, терпе́ти не могу́ де́монскаго стреля́ния, покро́ва не и́мам, ниже́ где́ прибе́гну, окая́нный, всегда́ побежда́емь, и утеше́ния не и́мам, ра́зве Тебе́, Влады́чице ми́ра. Упова́ние и предста́тельство ве́рных, не пре́зри моле́ние мое́, поле́зно сотвори́.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Не послужи́ша тва́ри Богому́дрии па́че Созда́вшаго, но, о́гненное преще́ние му́жески попра́вше, ра́довахуся, пою́ще: препе́тый отце́в Госпо́дь и Бо́г, благослове́н еси́.

Презре́ла еси́ вся́ кра́сная ми́ра, Чи́стая, Еди́ному Бо́гу возжела́вши послужи́ти, Ему́же воспева́ла еси́: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

На́с, всесоверше́нно благочести́вым отроко́м не после́дующих, но прилепля́ющихся тва́ри па́че, не́же Творцу́, наста́ви, Влады́чице, еди́ному Бо́гу служи́ти и воспева́ти: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Дании́л у́мныма очи́ма предузре́ Тя, Христе́, в ка́мени нерукосе́чнем, разруши́вшем су́етная ца́рства челове́ческая, во спасе́ние пою́щих Тебе́ со Отце́м и Ду́хом: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Ра́дуйся, Горо́, благода́тию Бо́жиею приосене́нная, от нея́же отсече́ся ка́мень, Бо́гом Отце́м положе́нный во главу́ у́гла Це́ркве Своея́, Христо́с, Ему́же пое́м: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

И́н.

Ирмо́с: Купина́ в горе́ огненеопа́льная и росоно́сная пе́щь халде́йская Я́ве предписа́ Тя, Богоневе́сто: Боже́ственный бо Невеще́ственный в веще́ственнем чре́ве О́гнь неопа́льно прия́ла еси́. Те́мже из Тебе́ Ро́ждшемуся пое́м: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Творе́ц и Зижди́тель все́х, Бо́г Сло́во в после́дняя ле́та во утро́бу Твою́ всели́ся, Пресла́вная Богоотрокови́це, и вся́ научи́ воспева́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Ско́рби, беды́, боле́зни от мно́гаго мно́жества грехо́в на́ших, я́ко во́ды морски́я, внидо́ша до глубины́ ду́ш на́ших, но на Твою́ наде́ющеся, Богома́ти, по́мощь, не отчаява́емся, Сы́ну Твоему́ взыва́ем: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Кто́ возглаго́лет си́лу Твою́ на Небеси́, ю́же дарова́ Ти от Тебе́ Происше́дый? Кто́ и на земли́ слы́шаны сотвори́т вся́ хвалы́ Твоему́ вели́кому покро́ву и заступле́нию земноро́дных, воспева́ющих: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Отрокови́це Чи́стая, Неискусобра́чная! очи́сти на́ш у́м от по́мыслов су́етных и се́рдце на́ше от по́хотей лука́вых, да чи́стыми душа́ми и нескве́рными устна́ми Сы́ну Твоему́ воспева́ем: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: О́троки благочести́выя в пещи́ Рождество́ Богоро́дичо спасло́ е́сть; тогда́ у́бо образу́емое, ны́не же де́йствуемое, вселе́нную всю́ воздвиза́ет пе́ти Тебе́: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Слы́ши, Отрокови́це Де́во Чи́стая, глаго́л, Гаврии́лом Тебе́ веща́нный: роди́ши Сы́на, спаса́ющаго воспева́ющих: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Пло́тию от Тебе́ происше́дый спа́сл е́сть от огня́ отроко́в, ве́рою зре́вших Его́. Того́ моли́ и на́с спасти́, пла́менем страсте́й жего́мых, Сы́ну же Твоему́ воспева́ющих: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

В пещи́ Вавило́нстей ви́ден бы́л еси́, Христе́, я́ко А́нгел светоно́сный, зра́ком же Сы́ну Бо́жию подо́бный. Тебе́ со Отце́м и Ду́хом пое́м: Го́спода по́йте дела́ и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

Ра́дуйся, купино́, Моисе́ем ви́денная, в после́дняя же ле́та от ко́рене Дави́дова происше́дшая и Спа́са все́х неизрече́нно ро́ждшая, Ему́же пое́м: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся́ ве́ки.

И́н.

Ирмо́с: Веле́нию мучи́телеву преподо́бнии трие́ о́троцы не повину́вшеся, в пе́щь вве́ржени, Бо́га испове́даху, пою́ще: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Руно́ ороше́нное, Гедео́ном ви́денное, та́йно прообрази́ Тя, Де́ву Ма́терь, осене́нием Ду́ха Свята́го Бо́га Сло́ва неискусому́жно роди́вшую, Ему́же пое́м: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Безу́мная я́рость мучи́теля вве́рже благочести́выя о́троки в пе́щь, огне́м разжже́нную, но Сы́н Тво́й росо́ю та́инственною си́лу огня́ угаси́. Сего́ умоли́, Пресвята́я, и на́с огня́ ве́чнаго изба́вити и росоно́снаго Ца́рства сла́вы не лише́ны сотвори́ти, да та́мо пое́м: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Его́же неизрече́нней та́йне воплоще́ния послужи́ла еси́, Его́же все́ю ма́тернею любо́вию возлюби́ла еси́, о Не́мже, на Кресте́ ви́сящем, ма́терски рыда́ла еси́, Сего́ моли́ и са́мых отве́рженных гре́шников не отри́нути, да и ти́и пою́т: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Сла́вим и воспева́ем Тя́ по до́лгу, Премилосе́рдая Ма́ти, Ты́ бо вели́кая Засту́пница ро́да христиа́нскаго и на́ша Преблага́я и Ско́рая Помо́щница.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Вся́к земноро́дный да взыгра́ется, Ду́хом просвеща́емь, да торжеству́ет же Безпло́тных умо́в естество́, почита́ющее свяще́нное торжество́ Богома́тере, и да вопие́т: ра́дуйся, Всеблаже́нная Богоро́дице, Чи́стая Присноде́во.

Бо́г, от Тебе́ воплоти́выйся и к на́м прише́дый, соде́ла чре́во Твое́ Небе́с простра́ннейше. Ди́вное чу́до: Невмести́мый во утро́бу Де́вы вмеща́ется, да Сию́ пое́м во вся́ ве́ки.

Неизрече́нно в после́дняя ле́та от Тебе́ Заче́ншагося моли́, Богоро́дице Де́во, вся́ на́ша печа́ли на ра́дость преложи́ти и све́та невече́рняго на́с сподо́бити, да Сию́ пое́м во вся́ ве́ки.

Ты́ еси́ Престо́л сла́вы Бо́жия, Иезеки́илем та́йно узре́нный, я́ко Сы́на Бо́жия, Отцу́ и Ду́ху Сопресто́льна, во Твою́ Пречи́стую утро́бу восприя́ла еси́ и Твои́ма ма́тернима рука́ма носи́ла еси́.

Ра́дуйся, хра́ме одушевле́нный, в не́мже Бо́г пло́тию обита́. Ра́дуйся, киво́те, сла́вою Сы́на Бо́жия приосене́нный. Ра́дуйся, Всеблаже́нная, Богоро́дице Чи́стая, Присноде́во.

И́н.

Ирмо́с: Невмести́маго Бо́га во чре́ве вмести́вшая и Ра́дость всему́ ми́ру роди́вшая, Тя́ пое́м, Богоро́дице Де́во.

Па́стыря До́браго, взыска́вшаго о́вцу заблу́ждшую, ми́ру дарова́ла еси́, с Ни́мже ны́не соца́рствующи, приведи́ к Нему́ и вся́ заблу́ждшая овча́та.

А́гнца, взе́млющаго грехи́ всего́ ми́ра, яви́ Тобо́ю Оте́ц, превосходя́й вся́к у́м любо́вию к па́дшим во Ада́ме, пред Ни́м не преста́й моля́ся Кро́вию Сы́на Его́ на́м освяти́тися и очи́ститися.

Со Отце́м спрославля́емый, с Ду́хом сосла́вимый, Сы́не Бо́жий, моли́твами Ро́ждшия Тя́ не оста́ви на́с, погиба́ющих.

И́же от Тебе́ воплоти́выйся и вочелове́чивыйся поста́ви Тя́ превы́ше вся́каго а́нгельскаго чинонача́лия, иде́же предстоя́, возведи́ и на́с к Небе́сным высо́там, греха́ вся́каго изыма́ющи.

Свети́лен.

Посети́л ны́ е́сть Восто́к с высоты́ и дарова́ на́м, я́ко пресве́тлую зарю́, Тебе́, Богоро́дице, в ско́рбных обстоя́ниих неча́янную ра́дость на́м подаю́щую, гре́шных Хода́таицу.