Пе́снь 1.

Ирмо́с: Се́ченое сече́тся мо́ре Чермно́е, волнопита́емая же изсуша́ется глубина́, та́яжде ку́пно безору́жным бы́вши проходи́ма и всеору́жным гро́б. Пе́снь же богокра́сная воспева́шеся: сла́вно просла́вися Христо́с Бо́г на́ш.

Го́споди, Бо́же на́ш, при́сно прославля́яй вся́ святы́я, ны́не и на́с, недосто́йных, сподо́би сыно́вне просла́вити святы́х сро́дников на́ших, новому́чеников и испове́дников Росси́йских.

Кровьми́ ва́шими, священному́ченицы, я́ко в Чермне́м мо́ри, потопи́ли есте́ безбо́жныя мучи́тели, Це́рковь же Ру́сская, ва́ми крася́щися, похвалы́ побе́дныя, я́ко земля́ обетова́нная ме́д и млеко́, ва́м источа́ет.

Егда́ даде́ся ва́м благода́ть не то́чию во Христа́ ве́ровати, но и по Не́м страда́ти, немо́кренно пучи́ну кро́вных му́к проидо́сте, святи́и му́ченицы, ве́рным сыново́м росси́йским о́браз я́вльше, и со дерзнове́нным испове́данием во врата́ Небе́сная внидо́сте.

Богоро́дичен: Приими́ пе́снь хвале́бную, от недосто́йных у́ст возноси́мую, препросла́вленная Ма́ти Бо́жия.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Госпо́дь Сы́й все́х и Зижди́тель Бо́г, созда́нное, Безстра́стный, обнища́в, Себе́ соедини́, и Па́сха, за я́же хотя́ше умре́ти, Са́м, Сы́й, Себе́ предпожре́: яди́те, вопия́, Те́ло Мое́ и ве́рою утверди́теся.

Егда́ бу́ря нече́стия на Це́рковь Ру́сскую воздви́жеся, вы́, святи́и новому́ченицы, страда́ньми ва́шими со тща́нием укроти́сте ю́ и по́двиги ва́шими Правосла́вие утверди́сте.

Му́ки ве́лия за Це́рковь Христо́ву претерпе́сте, святи́и новому́ченицы, моли́те утверди́тися е́й незы́блемей и непоколеби́мей до сконча́ния ве́ка.

Страда́ньми и испове́данием Христа́, святи́и сро́дницы на́ши, вше́дше в Небе́сная селе́ния, я́ко дре́вле Изра́иль в зе́млю обетова́нную, оте́чество ва́ше земно́е, Ру́сь Святу́ю, в любви́ сохраня́йте моли́твами ва́шими.

Богоро́дичен: Небе́сных круго́в вы́шшая и сла́вою Боже́ственною преукраше́нная, Де́во Ма́ти Бо́жия, спаси́ ду́ши на́ша.

Седа́лен, гла́с 2:

Но́вии страстоте́рпцы Росси́йстии, му́ченически по́прище земно́е сконча́вшии и страда́ньми дерзнове́ние ко Го́споду приобре́тшии, моли́теся Ему́, ва́с укре́пльшему, да и мы́, егда́ на́йдет на ны́ испыта́ния ча́с, му́жества да́р Бо́жий восприи́мем.

Сла́ва, и ны́не: Не премолчи́м при́сно, Богоро́дице Де́во, благода́рственно воспева́ти от се́рдца Твоя́ ми́лости, Влады́чице, раби́ Твои́, вопию́ще и глаго́люще: Пресвята́я Де́во, предвари́, и изба́ви на́с от вра́г ви́димых и неви́димых, и от ну́жды и вся́каго преще́ния, Ты́ бо еси́ на́ше заступле́ние.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Прови́дев проро́к та́йну Твою́ неизрече́нную, Христе́, провозгласи́: положи́л еси́ тве́рдую любо́вь кре́пости, О́тче Ще́дрый, Единоро́днаго бо Сы́на, Благи́й, очище́ние в ми́р посла́л еси́.

Все́м конце́м земли́ яви́ся чу́до смотре́ния Твоего́, Влады́ко, кро́вию бо новому́ченик, я́ко водо́ю, угаси́л еси́ в Росси́йстей земли́ пла́мень нече́стия и развраще́ния и спа́сл еси́ лю́ди Твоя́.

Сла́ву Бо́жию унасле́довасте, новому́ченицы, просия́вшии в земли́ на́шей, отве́ргшеся бо себе́ и стра́х сме́ртный препобеди́вше, любо́вь к Бо́гу да́же до сме́рти му́жественне сохрани́ли есте́.

По́двигом до́брым подвиза́вшиися, святи́и новому́ченицы Росси́йстии, к покая́нию и доброде́тельному житию́ подви́гните на́с, да и мы́ ва́шими моли́твами сподо́бимся прославля́ти Го́спода во Ца́рствии Его́.

Богоро́дичен: На Тво́й наде́ющеся покро́в, Ма́ти Бо́жия, со святы́ми новому́ченики и испове́дники Росси́йскими прославля́ем милосе́рдие Твое́.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Сою́зом любве́ связу́еми, апо́столи, влады́чествующему все́ми себе́ Христу́ возло́жше, кра́сны но́ги очища́ху, благовеству́юще все́м ми́р.

Дерзнове́нно, святи́и, испове́дали есте́ Го́спода пред отсту́пники и гони́тели: с на́ми Бо́г, взыва́юще, разуме́йте и покаря́йтеся, стра́ха ва́шего не убои́мся, ниже́ смути́мся, я́ко с на́ми Бо́г.

Уврачу́йте моли́твами ва́шими, святи́и новому́ченицы Росси́йстии, лю́ди богобо́рныя, враждо́ю и уби́йствы ды́шущия, и ми́р стране́ на́шей и ве́рным лю́дем да́руйте.

Предстоя́ще Христу́, вла́сть иму́щу суди́ти всему́ ми́ру, святи́и новому́ченицы и испове́дницы Росси́йстии, очи́стите на́с от грехо́в на́ших моли́твами ва́шими, да не с ми́ром осужде́ни бу́дем.

Богоро́дичен: Водворя́ет ны́ зми́й во юдо́ль пла́ча и ча́яния злы́х, не мо́жем терпе́ти ско́рби своея́, взыва́ху новому́ченицы, Ты́ же, Богороди́тельнице, просте́рла еси́ и́м покро́в Сво́й и спасла́ еси́ от сете́й вра́жиих.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Бе́здна после́дняя грехо́в обы́де мя́, и, волне́ния не ктому́ терпя́, я́ко Ио́на, Влады́це, вопию́ Ти́: от тли́ мя́ возведи́.

Во́лны безбо́жнаго нече́стия тща́хуся потопи́ти кора́бль Це́ркве Ру́сския, Ты́ же, И́стинный Ко́рмчий, спа́сл еси́ ше́ствующия на не́м моли́твами страстоте́рпцев Росси́йских, вопию́щих: Го́споди Си́л, из смертоно́сныя глубины́ возведи́ ны́.

Безбо́жнии Ка́иновы вну́цы святы́ни церко́вныя поруга́нию и огню́ преда́ша, оби́тели разори́ша, хра́мы я́ко ово́щная храни́лища соде́яша, христолюби́выя лю́ди в темни́цы заключи́ша и уму́чиша. Вы́ же, страстоте́рпцы, с любо́вию учи́ли есте́: сие́ бы́сть по грехо́м на́шим, лю́дие, пока́йтеся.

Увы́ на́м, увы́, вопия́ху испове́дницы Росси́йстии, ви́дяще, я́ко безу́мнии богобо́рцы святы́ни земли́ на́шея разори́ша, оби́тели я́ко узи́лища темни́чная соде́яша, хра́мы Бо́жии в скве́рная и позо́рищная места́ обрати́ша и кро́вь христиа́нскую в ни́х пролия́ша. Сего́ ра́ди опустоши́шася сердца́ нечести́вых и живо́т и́х а́ду прибли́жися.

Богоро́дичен: Изведи́ на́с из ро́ва поги́бели и уврачу́й на́ша грехо́вныя я́звы, Пресвята́я Ма́ти Де́во, да неосужде́нно сподо́бимся при́сно прославля́ти новому́ченики Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего.

Конда́к, гла́с 3.

Дне́сь новому́ченицы Росси́йстии в ри́зах бе́лых предстоя́т А́гнцу Бо́жию и со А́нгелы пе́снь побе́дную воспева́ют Бо́гу: благослове́ние, и сла́ва, и прему́дрость, и хвала́, и че́сть, и си́ла, и кре́пость на́шему Бо́гу во ве́ки веко́в. Ами́нь.

И́кос:

Кра́сный ли́че, светоза́рнии и боже́ственнии свети́льницы, Све́ту вели́кому предстоя́ще при́сно, богоблаже́ннии му́ченицы, и отту́ду испуща́емыми невече́рняго Божества́ сия́нии, всегда́ просвеща́еми и обожа́еми, ве́рою па́мять ва́шу соверша́ющия боже́ственную просвети́те, и омраче́ния и страсте́й и бе́д и зло́бы изба́вите, моля́щеся непреста́нно о все́х на́с.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: О́троцы в Вавило́не пе́щнаго пла́мене не убоя́шася, но, посреде́ пла́мене вве́ржени, ороша́еми поя́ху: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

О́троцы в Вавило́не дре́вле, я́ко основа́ние, новому́ченицы же Росси́йстии ны́не, я́ко увенча́ние, с ли́ки страстоте́рпец при́сно взыва́ют: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

О́троцы в Вавило́не пе́щнаго пла́мене не убоя́шася, новому́ченицы же Росси́йстии, те́м подража́юще, гоне́ния безбо́жных в ничто́же вмени́ша, те́мже ны́не согла́сно с ни́ми воспева́ют: благослове́н еси́, Го́споди, Бо́же оте́ц на́ших.

Дне́сь торжеству́ет Це́рковь Ру́сская, святи́и бо новому́ченицы, сро́дницы на́ши, к ликостоя́нием святы́х, от ве́ка Бо́гу благоугоди́вших, присовокупи́вшеся, согла́сно с ни́ми воспева́ют хвале́бную пе́снь: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Богоро́дичен: Предстоя́щи Ти́ Кресту́ Сы́на Твоего́, Богома́ти, ору́жие про́йде ду́шу Твою́, те́мже и попече́ние сугу́бое о возлюби́вших Его́ прия́ла еси́, и́же Тя́ сыно́вне велича́ют: благослове́нна Ты́ в жена́х еси́, Всенепоро́чная Влады́чице.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: За зако́ны оте́ческия блаже́ннии в Вавило́не ю́ноши, предбе́дствующе, царю́ющаго оплева́ша повеле́ние безу́мное и, совоку́плени, и́мже не свари́шася огне́м, Держа́вствующему досто́йную воспева́ху пе́снь: Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Зако́ны Христо́вы возлюби́ша новому́ченицы и испове́дницы Росси́йстии, безбо́жная же повеле́ния отри́нуша и, ре́вностию о Бо́зе связу́емии, Бо́гу побе́дную пе́снь воспева́ху: да благослови́т Го́спода Ру́сь Свята́я и превозно́сит Его́ во ве́ки.

Егда́ земля́ Росси́йская тьмо́ю безбо́жия и Ка́иновым озлобле́нием объя́та бы́сть, тогда́ мно́зи христолюби́вии лю́дие на го́рькия рабо́ты изгна́ни бы́ша и гла́д, мра́з, зно́й и сме́рть лю́тую му́жественне претерпе́ша, ве́рою же, наде́ждею и любо́вию совоку́плени, досто́йную воспева́ху пе́снь: да благослови́т Го́спода Ру́сь Свята́я и превозно́сит Его́ во ве́ки.

А́нгелов хвалу́ и новому́чеников славосло́вие ми́лостивно прие́мляй, не отри́ни, Триипоста́сный Бо́же, от со́нма и́х и на́с, недосто́йных, но сподо́би вку́пе с ни́ми воспева́ти: да благослови́т Го́спода Ру́сь Свята́я и превозно́сит Его́ во ве́ки.

Богоро́дичен: Зря́щи поруга́ние свята́го уде́ла Своего́, скорбя́ше Пречи́стая Ма́ти и держа́вную по́мощь ве́рным лю́дем простира́ше, Сы́на же Своего́ усе́рдно моля́ше, взыва́ющи: да благослови́т Го́спода Ру́сь Свята́я и превозно́сит Его́ во ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Стра́нствия Влады́чня и безсме́ртныя трапе́зы на Го́рнем ме́сте высо́кими умы́, ве́рнии, прииди́те, наслади́мся, возше́дша Сло́ва, от Сло́ва научи́вшеся, Его́же велича́ем.

Безсме́ртныя трапе́зы и жи́зни ве́чныя во Ца́рствии Бо́жием наслажда́ются ны́не новому́ченицы и испове́дницы Росси́йстии, испо́лнися бо на ни́х обетова́ние Госпо́дне: побежда́ющим да́м се́сти со Мно́ю на Престо́ле Мое́м.

Да просла́вятся с ли́ки новому́чеников и испове́дников Росси́йских жены́ богому́дрыя земли́ на́шея, я́же, мироно́сиц восприе́мша чи́н и му́жески Христу́ после́довавша, страда́ния за и́мя Его́ претерпе́ша и ве́рно отце́м, муже́м и бра́тиям на́шим, Христа́ ра́ди му́чимым, послужи́ша. Сего́ ра́ди ны́не в жи́зни ве́чней вку́пе с ни́ми трапе́зы безсме́ртныя наслажда́ются.

Жизнода́вче Го́споди, моли́твами новому́чеников и испове́дников Росси́йских упоко́й со все́ми пра́ведными ве́рныя рабы́ Твоя́, за и́мя Твое́ пострада́вшия: святи́тели и иере́и, мона́хи и мирски́я, ста́рыя, ю́ныя и вся́к во́зраст, имену́емыя и неимену́емыя, я́ко и́стинныя сы́ны и дру́ги Бо́жия.

Богоро́дичен: Я́ко взбра́нная Воево́да во́инства новому́чеников и испове́дников Росси́йских, держа́вный покро́в и ми́лостивное заступле́ние яви́ла еси́, Пресвята́я Де́во, земли́ на́шей, опустоша́емей ско́рбными и безбо́жными наведе́нии. Сего́ ра́ди ны́не мо́лим Тя́: прости́ лю́ди согре́шшия и сохрани́ Святу́ю Ру́сь.

Свети́лен.

Я́ко отре́бие ми́ру бы́ша, святи́и новому́ченицы и испове́дницы Росси́йстии, ка́мением побие́ни бы́ша, претре́ни бы́ша, искуше́ни бы́ша, уби́йством меча́ умро́ша, свиде́тельствующе о Све́те И́стиннем, Иису́се Христе́, Го́споде на́шем.