Канон священномученику Ермогену, патриарху Московскому и всея Руси

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Пе́снь возсле́м, лю́дие, чу́дному Бо́гу на́шему, свободи́вшему Изра́иля от рабо́ты, пе́снь побе́дную пою́ще и вопию́ще: пои́м Тебе́, еди́ному Влады́це.

Ве́дущии воскликнове́ние, по́йте и велича́йте святи́теля вели́каго и, взира́юще на кончи́ну его́, подража́йте ве́ре его́.

Оби́лие благода́ти обита́ет в ра́це моще́й твои́х, святи́телю Ермоге́не, ея́же ра́ди прославля́ем тя́, я́ко новоявле́нна чудотво́рца, и про́сим исцеле́ний.

Нача́ло прему́дрости — стра́х Госпо́день, научи́вый и тя́, святи́телю, рабо́тати Го́сподеви с тре́петом и ра́доватися пред лице́м Его́. Да́ждь и на́м, по моли́тве твое́й, положи́ти сие́ нача́ло благо́е.

Мно́ги ско́рби пра́ведным, и от все́х и́х изба́вит я́ Госпо́дь. По словеси́ сему́ бы́сть житие́ твое́, святи́телю. И се́, ны́не ра́дуешися на небесе́х и ра́дуеши все́х, чту́щих па́мять твою́.

Испыта́яй свиде́ния Бо́жия бы́л еси́, святи́телю, в зако́не бо Христо́ве поуча́лся еси́ де́нь и но́щь, и оправда́ния Госпо́дня пра́ва су́ть, в селе́ния бо пра́ведных всели́ тя́ Госпо́дь.

За́поведи Госпо́дни от ю́ности возлюби́л еси́ и преда́ния святы́х оте́ц да́же до сме́рти соблю́л еси́, святи́телю, и ны́не с ни́ми сопрославля́еши Бо́га, Его́же моли́, да спасе́т тобо́ю ду́ши на́ша.

Его́же возлюби́л еси́ и Ему́же ре́вностно порабо́тал еси́, ны́не с ли́ки святы́х воспева́еши и мо́лишися за ны́.

Богоро́дичен: Моли́твеннице те́плая, Засту́пнице ро́да христиа́нскаго, приими́ мольбы́ от на́с, приле́жно призыва́ющих и моля́щихся Тебе́: покры́й страну́ на́шу правосла́вную покро́вом Твоея́ бла́гости.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Ты́ еси́ утвержде́ние притека́ющих к Тебе́, Го́споди, Ты́ еси́ све́т омраче́нных, и пое́т Тя́ ду́х мо́й.

Ле́та дре́вняя помяну́х, и поучи́хся во все́х де́лех твои́х, святи́телю, и обрето́х ве́дение, ка́ко жи́ти в ми́ре се́м, от святы́х оте́ц и от жити́й святы́х вразумля́яся.

Епи́скоп му́дрый лю́дем и ца́рству бы́л еси́, святи́телю, уподо́бился еси́ му́жу, смотря́щу лице́ бытия́ ца́рства правосла́внаго в ле́тописех дре́вних, я́коже в зерца́ле, поуча́ющуся прему́дрости Правосла́вия во дне́х дре́вних.

Го́споди, Госпо́дь на́ш, я́ко чу́дно и́мя Твое́ по все́й Руси́. Госпо́дь посмее́тся враго́м на́шим. Госпо́дь засту́пник на́ш. — Сию́ пра́вду живописа́л еси́, святи́телю, поуча́я ро́ды родо́в, я́ко летопи́сец правосла́вныя Руси́.

Лю́дие поучи́теся, лю́дие умили́теся, вразумля́юще себе́ саме́х в пе́ниих и пе́снех духо́вных, и́миже просла́вил е́сть святи́тель Ермоге́н Засту́пницу ро́да на́шего.

А́ще не Госпо́дь сози́ждет до́м, всу́е труди́шася зи́ждущии. Сию́ и́стину внуша́л еси́, святи́телю, стра́жем земли́ на́шея, да не осуетя́тся помышле́нии свои́ми и да не всу́е мяту́тся.

Свяще́нник це́ркве святи́теля Никола́я бы́л еси́, Ермоге́не, и, возгрева́я да́р, живу́щий в тебе́, ве́лию любо́вь Богома́тере стяжа́л еси́, Е́юже от сла́вы в сла́ву да́же до небесе́ влеко́м бы́л еси́ и в селе́ниих пра́ведных всели́лся еси́.

Уподо́бился еси́ купцу́, многоце́нен би́сер обре́тшу, егда́ ико́ну Богома́тере от земли́ подъя́л еси́, я́ко сокро́вище благода́ти, ни́щия ду́хом обогаща́ющее.

Богоро́дичен: Сказа́ние чуде́с Твои́х, Богоро́дице, е́же написа́ святи́тель Ермоге́н во сла́ву ико́ны Твоея́ Каза́нския, воздвиза́ет всю́ Ру́сь правосла́вную при́сно прибега́ти к Тебе́ во все́х обстоя́ниих и приле́жно моли́ти: Пресвята́я Богоро́дице, помога́й на́м.

Седа́лен, гла́с 8.

Возше́д на высоту́ небе́сную, и боже́ственными отту́ду, о́тче, озари́вся сия́нии чуде́с, пресве́тел вои́стину яви́лся еси́ правосла́вней Руси́ па́стырь, на́м в напа́стех сы́й предста́тель непобеди́м; те́мже пресла́вно враги́ победи́в, лжу́ иносла́вия отгна́л еси́, и ца́рство правосла́вное спа́сл еси́ от поги́бели, Ермоге́не. Моли́ Христа́ Бо́га, грехо́в оставле́ние дарова́ти чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́.

Сла́ва, и ны́не, богоро́дичен: Святи́телю Ермоге́ну подража́юще, почти́м пресве́тлую ико́ну Богома́тере, я́ко исто́чник неисчерпа́емый исцеле́ний, и ублажи́м Ма́терь Бо́га Вы́шняго, я́ко Де́ву и еди́ну в жена́х, без се́мене ро́ждшую Бо́га пло́тию.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Услы́шах, Го́споди, смотре́ния Твоего́ та́инство, разуме́х дела́ Твоя́ и просла́вих Твое́ Божество́.

Возвести́те во язы́цех дела́ Бо́жия, я́же яви́л на́м е́сть Госпо́дь Вседержи́тель от ико́ны Своея́ Ма́тере, — ре́кл еси́, святи́телю, — да не реку́т язы́цы: где́ е́сть Бо́г и́х, в Него́же ве́руют? и да заградя́тся уста́ и́х.

Я́та бы́сть земле́ю, но не удержа́нна, ико́на Пречи́стыя, да бу́дет во утвержде́ние новопросвеще́нным, блужда́ющим же во тьме́ неве́дения, во открове́ние све́та и́стины, я́коже му́дрствует о се́м святи́тель Ермоге́н.

Ты́ еси́ изря́дное пе́ние чуде́с Пренепоро́чныя, ты́ еси́ утвержде́ние немощству́ющих в ве́ре, ты́ еси́ просвеще́ние омраче́нных тьмо́ю неве́рия, и пое́т тя́ ду́х мо́й.

И́го благо́е и бре́мя ле́гкое подъя́л еси́, Ермоге́не, егда́ о́браз а́нгельский восприя́л еси́, да прии́деши в во́зраст му́жа соверше́нна.

Тебе́, оде́ющагося моли́твою, я́ко ри́зою, доброде́телей подви́жника, Спа́сова оби́тель ви́дя, зело́ ра́довася: гряде́т бо свяще́нно-архимандри́т обнови́ти оби́тель и утверди́ти благоче́стие.

Ермола́ю тезоимени́тый, усоверши́лся еси́, Ермоге́ну же, сожи́тельствуя, уподо́бился еси́, и се́, я́ко свети́льник немерца́яй, поставля́ешися на све́щнице Каза́нския Це́ркве.

Ле́по е́сть прему́дрому нему́дрыя просвеща́ти, си́льному о Го́споде немощны́я укрепля́ти, ле́по е́сть святи́тельствовати Ермоге́ну, вся́ могу́щему о Христе́ Иису́се.

Богоро́дичен: Я́ко Госпожу́, Цари́цу и Влады́чицу, заступа́ющу все́х на́с, в держа́вный Тво́й покро́в прибега́ющих, пое́т Тя́ святы́й Ермоге́н, с ни́мже приими́ и на́ша моле́ния и спаси́ ду́ши на́ша.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: У́тренююще вопие́м Ти́: Го́споди, спаси́ ны́, Ты́ бо еси́ Бо́г на́ш, ра́зве Тебе́, ино́го не ве́мы.

Егда́ бы́л еси́ в Каза́ни, неве́дущия и́стиннаго Бо́га просвеща́л еси́ и рабо́тати Еди́ному Бо́гу науча́л еси́. Сего́ ра́ди со апо́столы ра́дуешися, прие́мля награ́ду благове́стника Христо́ва.

Ре́вностию Бо́жиею по сла́ве ди́вных во святы́х: Гу́рия, Варсоно́фия и Ге́рмана поревнова́л еси́, Ермоге́не, и, те́х моли́твами вспомоществу́емый, в оби́тели святи́телей пресели́лся еси́, предстоя́ Еди́ному Пастыренача́льнику, Его́же моли́ спасти́ся все́м на́м.

Ми́луя, нака́зывал еси́ и, наказу́я, ми́ловал еси́, святи́телю, и се́ю му́дростию огражда́л еси́ от волко́в хи́щных новопросвеще́нная ча́да твоя́ и вся́ о́вцы твоя́.

Опло́том во́ли царе́вой, ревну́ющия по правосла́вию ца́рства, немощны́я в ве́ре огражда́л еси́ и к попече́нию о спасе́нии ца́рства во Христе́ Иису́се царя́ Фео́дора призыва́л еси́, указу́я ца́рству спаси́тельное преображе́ние.

Гра́д Москва́ и с ни́м вся́ Ру́сь пла́кася го́рько, самозва́нну повели́телю воцари́вшуся и в нече́стие обле́кшуся, ты́ же еди́н, я́ко кре́пкий побо́рник, сему́ нече́стию противоста́л еси́ и ве́ру Правосла́вную со дерзнове́нием испове́дал еси́.

Ермоге́на испове́дника, и́же не убоя́ся преще́ния сме́ртнаго и слове́с жесто́ких от нечести́ваго врага́, пе́сньми ублажа́ем.

На Него́же ра́дующеся взира́ют чи́ни а́нгельстии и вси́ святи́и, Тому́ предстои́ши ны́не, Ермоге́не, и я́ко испове́дник хода́тайствуеши при́сно за Ру́сь правосла́вную.

Богоро́дичен: Ада́мово воззва́ние, Пренепоро́чная Де́во, с Тобо́ю Госпо́дь и Тобо́ю с на́ми Бо́г, разуме́йте сие́, язы́цы, и покаря́йтеся.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Ри́зу мне́ пода́ждь све́тлу, одея́йся све́том, я́ко ри́зою, многоми́лостиве Христе́ Бо́же на́ш.

Собо́ра освяще́ннаго избра́нием и повеле́нием ца́рским возше́л еси́, святи́телю, на престо́л патриа́ршия вла́сти, да спасе́ши Ру́сь, напа́стьми мно́гими обурева́ему.

Ве́ры нелицеме́рныя испове́дание непоколе́блемое начерта́л еси́, святи́телю, руко́ю твое́ю и сию́ ве́ру пред лице́м всея́ Це́ркве в собо́ре Успе́ния Пречи́стыя испове́дал еси́, да у́зрит вся́ Ру́сь ка́мень и́стинныя ве́ры, на не́мже сози́ждется ца́рство и утверди́тся в Правосла́вии.

Язы́к тво́й — тро́сть кни́жника скоропи́сца, и́мже загради́шася уста́ гре́шнича и уста́ льсти́ваго, и усмири́ся мяте́ж нечести́вых.

Тьму́ лжи́, я́же бы́сть о́крест престо́ла ца́рскаго, разгоня́я сло́вом и́стины, и на борьбу́ с изме́нниками правосла́вное во́инство благословля́я, изне́сл еси́ на сто́гна гра́да Москвы́ покро́в от чудото́чных моще́й царе́вича Дими́трия, да возвести́тся пра́вда Бо́жия и да укрепи́тся страна́ Правосла́вная.

А́ще ца́рь благочести́в, — ре́кл еси́, святи́телю, — и по ве́ре правосла́вней побора́тель, благослови́те о не́м Го́спода и возлюби́те его́, и в стра́се Бо́жии повину́йтеся ему́ и покаря́йтеся.

Я́ко дре́во при исхо́дищих во́д, бы́л еси́ у престо́ла благода́ти, святи́телю, осеня́я прохла́дою утеше́ния и многопло́дием пра́вды царя́ правосла́вныя Руси́.

И пропове́дуеши, и облича́еши, и призыва́еши, и мо́лишися, и моли́тися во все́х хра́мех повелева́еши, святи́телю, о спасе́нии и о умире́нии страны́ Правосла́вныя.

Богоро́дичен: Богоро́дице Де́во, упова́ние христиа́ном, покры́й, соблюди́, сохрани́ и спаси́ Ру́сь, прибега́ющу ко Твоему́ заступле́нию.

Конда́к, гла́с 6:

Темни́цею и гла́дом изнуря́емь, да́же до сме́рти ве́рен пребы́л еси́, блаже́нне Ермоге́не, малоду́шие от серде́ц люде́й твои́х отгоня́я и на о́бщий по́двиг вся́ призыва́я. Те́мже и нечести́вых мяте́ж низложи́л еси́ и ски́птры ца́рства утверди́л еси́, да вси́ зове́м ти́: ра́дуйся, засту́пниче Росси́йския земли́.

И́кос:

Прииди́те, правосла́внии лю́дие, пе́сньми ублажи́м пресве́тла свети́льника Це́ркве Росси́йския, непоколеби́ма столпа́ ве́ры правосла́вныя, те́пла моли́твенника и предста́теля за зе́млю на́шу, кре́пка стоя́теля проти́ву враго́в, стро́гаго обличи́теля на преда́телей и разори́телей правосла́внаго ца́рства, до́браго па́стыря, ду́шу свою́ за о́вцы своя́ положи́вша и сего́ ра́ди венце́м сла́вы от Го́спода венча́нна, к нему́же припаде́м, ве́рою и любо́вию зову́ще си́це: ра́дуйся, вели́кий в иера́рсех Росси́йских святи́телю Христо́в о́тче на́ш Ермоге́не.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: О́троцы Богочести́вии в Вавило́не, о́бразу злато́му не поклони́шася, но посреде́ пе́щи о́гненныя, ороша́еми, пе́снь воспева́ху, глаго́люще: превозноси́мый отце́в и на́с Бо́же, благослове́н еси́.

Огне́м лю́тыя зло́бы опаля́ема, пе́щи о́гненней уподо́билася е́сть правосла́вная Ру́сь во дни́ разоре́ния и мяте́жа лю́таго, си́лою же слове́с твои́х, святи́телю, ороша́ема и до дне́сь пое́т правосла́вно: отце́в и на́с Бо́же, благослове́н еси́.

Гла́с в собо́ре Успе́ния Пречи́стыя слы́шан бы́сть: пока́йтеся о зло́бе ва́шей, врази́ царю́ правосла́вному и Бо́гови, и́бо Бо́гом венча́н е́сть на ца́рство и Бо́гом ца́рствует во утвержде́ние Христо́вы пра́вды, пою́ще Го́сподеви: отце́в Бо́же, благослове́н еси́.

Оте́ц всея́ Руси́ в дни́ ско́рби и обстоя́ний яви́лся святи́тель Бо́жий Ермоге́н: сего́ ра́ди призыва́йте его́ и по́йте с ни́м и́мени Всевы́шняго: отце́в и на́с Бо́же, благослове́н еси́.

Моли́теся и пости́теся, и измени́теся в но́ваго челове́ка, оде́яна в доброде́тели боголю́бия и благоче́стия, да пода́ст все́м на́м Госпо́дь ми́р и любо́вь, земли́ на́шей кре́пкое едине́ние, стране́ побе́ду на враги́ и одоле́ние.

Любо́вию к царю́ согрева́яйся и ре́вностию по ве́ре па́че огня́ разгора́яйся, попаля́л еси́, святи́телю, те́рния грехолюби́ваго мяте́жа, обновля́я и утвержда́я обветша́вшее ца́рство.

Юнцы́ ту́чнии: самозва́нцы мяте́жнии, ца́рие инозе́мнии и изме́нницы нечести́вии одержа́ша Ру́сь, пред лице́м же твоея́ пра́вды, святи́телю, исчезо́ша, я́ко ды́м от огня́, да весели́тся правосла́вная Ру́сь о Го́споде, и да торжеству́ет Правосла́вие.

Бо́гови рабо́тницы и тебе́ помо́щницы бы́ша святи́тели Христо́вы: Филаре́т Росто́вский, Ефре́м Каза́нский, Феокти́ст Тверски́й и Галактио́н Су́здальский, и́миже во всю́ зе́млю изы́де сло́во твое́, Ермоге́не святи́телю, и в концы́ Руси́ веща́ние твое́.

Богоро́дичен: И́же в напа́стех и в ско́рбех, и в боле́знех, обремене́ннии грехи́ мно́гими, прииди́те к Засту́пнице Усе́рдней, Ма́тери Го́спода Вы́шняго, Та́ бо исцели́т вы́, и уте́шит, и упоко́ит.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Богоглаго́ливии о́троцы в пещи́, со огне́м пла́мень попира́юще, поя́ху: благослови́те, дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Ми́лостыни мно́ги твори́л еси́ лю́дем, святи́телю, егда́ бога́тии обнища́ша ми́лостию и сребролю́бия ра́ди не внима́ху, е́же помощи́ неиму́щим, ты́ же ре́кл еси́ ке́ларю Се́ргиевой оби́тели Авраа́мию, и жи́тницы отверзо́шася, и а́лчущии насы́тишася, и благослови́ша Го́спода.

А́ще и пе́нится жите́йское мо́ре, а́ще и бесну́ется, воздвиза́емо напа́стей бу́рею, не потопи́ти ему́ корабля́ Иису́сова: на ка́мени бо ве́ры и пра́вды стои́м. — Та́ко ре́кл еси́, святи́телю, и бы́сть та́ко, и се́, торжеству́ют правосла́внии и благословя́т Го́спода.

Я́ко до́брый ко́рмчий, приве́л еси́, святи́телю, кора́бль Росси́йския держа́вы к ти́хой при́стани Правосла́вныя Це́ркве, и се́, страна́ на́ша осоля́ется благода́тию Свята́го Ду́ха и благословля́ет Го́спода.

Ре́кл еси́, святи́телю, боя́щимся Го́спода: не бо́йся, ма́лое ста́до, я́ко благоизво́лил е́сть Оте́ц Небе́сный дарова́ти на́м ца́рство. Та́ко ве́ровал еси́ и та́ко по ве́ре восприя́л еси́. И се́, свята́я Це́рковь ра́дуется о правосла́вии страны́ на́шея и благословля́ет Го́спода.

Уничижи́ша тя́ возстаю́щии на тя́, мета́юще пра́х и песо́к в лице́ твое́, да отрече́шися от Бо́жия пома́занника, ты́ же вся́ претерпе́л еси́ пра́вды ра́ди, благословля́я Го́спода.

Свята́я и Бо́гом люби́мая Ру́сь не поги́бнет, — ре́кл еси́, святи́телю, изме́нником, и преда́телем, и все́м враго́м на́шим, — всу́е тружда́етеся, а́ще не Госпо́дь созида́ет. Пока́йтеся и благослови́те Го́спода.

Не ве́даем, ка́ко и нарещи́ ва́с, — ре́кл еси́, святи́телю, мяте́жником и изме́нником, — отступи́ли бо есте́ от Бо́га, отпа́ли от собо́рныя и апо́стольския Це́ркве, отступи́ли от Бо́гом и святы́м еле́ем пома́заннаго царя́, забы́ли есте́ обе́ты правосла́вныя ве́ры на́шея: стоя́ти до сме́рти за до́м Пресвяты́я Богоро́дицы и за ца́рство правосла́вное. Пока́йтеся и обрати́теся и благослови́те Го́спода.

Богоро́дичен: Е́же о на́с испо́лнив смотре́ние Бо́жие и я́же на земли́ соедини́в небе́сным, носи́ла еси́ во чре́ве от Ду́ха Свя́та, Пренепоро́чная, и родила́ еси́ на́м все́х Бо́га, Его́же вся́ дела́ Госпо́дня, пою́т и превозно́сят во вся́ ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Вои́стину Богоро́дицу, Тя́ испове́дуем, спасе́нии Тобо́ю, Де́во Чи́стая, с безпло́тными ли́ки Тя́ велича́юще.

Пречи́стей Влады́чице вве́рил еси́, святи́телю, правосла́вное во́инство, и стоя́ти за ве́ру неподви́жно да́же до сме́рти благослови́л еси́, и боя́тися Еди́наго, на небесе́х Живу́щаго, научи́л еси́. Сего́ ра́ди со испове́дники правосла́вныя пра́вды ра́дуешися.

Окая́нныя изме́нники анафема́тствовал еси́, правосла́вным же во́ином и все́м ревни́телем правосла́внаго ца́рства ми́лость от Го́спода Бо́га и от своего́ смире́ния благослове́ние препода́л еси́, святи́телю, и́мже бы́сть побе́да и одоле́ние на враги́ и всея́ Руси́ спасе́ние, тебе́ же вене́ц от Бо́га, я́ко строи́телю святы́я жи́зни.

Гла́с о́гненныя ре́вности о спасе́нии Оте́чества не вя́жется, а́ще и заключа́ется во хра́мине пу́сте, я́ко во гро́бе, сего́ ра́ди и запове́дал еси́ ученику́ твоему́ Диони́сию игу́мену и и́ноком оби́тели свята́го Се́ргия огласи́ти всю́ Ру́сь правосла́вную, да воздви́жется спаси́тельная бра́нь во сла́ву святы́я Це́ркве и во утвержде́ние держа́вы Росси́йския, ю́же возлюби́л еси́ и о не́йже мо́лишися Бо́гу.

И первопресто́льник апо́стольския Це́ркве, и испове́дник правосла́вныя ве́ры, и вторы́й Златоу́ст во обличе́ние грехолюби́вых и мяте́жных, и строи́тель правосла́внаго ца́рства бы́л еси́, святи́телю, и за сие́ произволе́ние темни́цею и гла́дом му́чим бы́л еси́, и, прия́в от Бо́га неувяда́емый вене́ц, с му́ченики весели́шися.

Бо́гу на́шему тобо́ю сла́ва, тебе́ же, священному́чениче Ермоге́не, довле́ет ра́доватися во све́те лица́ Его́ и непреста́нно моли́тися, да не поги́бнет Ру́сь свята́я, но да бу́дет да́же до конца́ све́т во открове́ние язы́ком правосла́вныя пра́вды.

Ни́щь и боля́й е́смь а́з, святи́телю, и во смире́нии свое́м припа́даю к цельбоно́сней ра́це твое́й, исцеле́ния тре́буя.

Его́же возлюби́л еси́, Ему́же ду́шу свою́ пре́дал еси́, и ны́не предстои́ши со дерзнове́нием я́ко му́ченик; моли́ Бо́га о на́с, святы́й священному́чениче Ермоге́не.

Богоро́дичен: Тя́ испове́дуем, я́ко Ма́терь Го́спода Вы́шняго, и, невозвра́тну наде́жду иму́ще на Тя́, мо́лимся Тебе́ умиле́нною душе́ю и сокруше́нным се́рдцем: все́м поле́зная да́руй, и вся́ спаси́, Богоро́дице Де́во, Ты́ бо еси́ Боже́ственный покро́в рабо́м Твои́м.

Свети́лен.

Во све́те Правосла́вия, его́же ревни́тель бы́л еси́, святи́телю Ермоге́не, зри́м Све́т и́стины, в не́мже полнота́ дарова́ний Ду́ха, ра́дуемся о Го́споде и велича́ем Озари́вшаго тя́ Све́том присноживо́тным.

Сла́ва, и ны́не, богоро́дичен: Ма́терь незаходи́маго Све́та, осиява́ющую Ру́сь покро́вом Ма́терняго заступле́ния, пе́сньми велича́ем, я́ко светле́йшую го́рних во́инств.