Канон святителю Димитрию Ростовскому

Пе́снь 1.

Ирмо́с: Я́ко по су́ху пешеше́ствовав Изра́иль по бе́здне стопа́ми, гони́теля фарао́на ви́дя потопля́ема, Бо́гу побе́дную пе́снь пои́м, вопия́ше.

Со а́нгельскими чинонача́лии предстоя́й Святе́й Тро́ице, вели́кий иера́рше Дими́трие, моли́ о на́с гре́шных, да полу́чим грехо́в оставле́ние.

По́стничеством и воздержа́нием вся́ким порабо́тивый те́ло ду́ху, и те́лом соде́лавый нетле́ние и цельбоно́сную си́лу бре́нному веществу́ твоему́, научи́ и на́с, о́тче святы́й, Бо́гу, а не мамо́не рабо́тати.

Управля́я па́ству, вве́ренную тебе́ от Началопа́стыря Христа́, и отгоня́я душевре́дных волко́в от Христо́вы огра́ды твои́ми Богодухнове́нными уче́нии, назира́й и ны́не, святи́телю Дими́трие, да не ка́ко суему́дреннии раско́лы возмутя́т тишину́ церко́вную, но па́че моли́ Человеколю́бца Бо́га, да вско́ре вси́ еди́ными усты́ и еди́ным се́рдцем восхва́лим Его́ благоутро́бие.

Богоро́дичен: Избра́нну и Всечи́сту разуме́в Тя́ Сы́н Бо́жий, Всенепоро́чная, Сы́н Тво́й бы́сть, сы́ны сотвори́ благода́тию, Богоро́дицу Тя́ чту́щия.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Не́сть свя́т, я́коже Ты́, Го́споди Бо́же мо́й, вознесы́й ро́г ве́рных Твои́х, Бла́же, и утверди́вый на́с на ка́мени испове́дания Твоего́.

Утверди́вся на ка́мени ве́ры Христо́вы, тве́рд пребы́л еси́ во испове́дании Правосла́вия, и злоче́ствующих непреста́нно облича́л еси́.

Облича́я, моля́, сове́туя, не престава́л еси́ призыва́ти заблу́ждших ове́ц от Христо́ва ста́да, а́ще и не вси́ послу́шаша гла́са твоего́.

Сыно́в Це́ркве, непоколеби́мо пребы́вших во объя́тиих ея́, ободря́л еси́. И мы́, со сла́достию вне́млюще уче́нию твоему́, вопие́м: не́сть свя́т па́че Бо́га на́шего.

Богоро́дичен: Избавля́ющаго челове́ки преслуша́ния, и Кро́вию Свое́ю омы́вшаго перворо́дный гре́х Ада́мов, Чи́стая и Всенепоро́чная родила́ еси́.

Седа́лен, гла́с 8:

Дре́вних преподо́бию подража́я, освяти́л еси́ житие́ твое́ на слу́жбу Бо́гови в осмоена́десять ле́то. Отне́леже и бы́л еси́ вели́к мона́х, свяще́нник, учи́тель, иера́рх, ны́не же чудотво́рец, и моли́твенник о душа́х на́ших. [Два́жды.]

Сла́ва, и ны́не: В тебе́, треблаже́нне и жизнода́вче Кре́сте, лю́дие учрежда́ющеся, спра́зднуют с невеще́ственными ли́ки, чи́ни архиере́йстии благогове́йно воспева́ют, мно́жество же мона́шествующих и по́стников покланя́ются, Христа́ же распе́ншагося вси́ сла́вим.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Христо́с моя́ си́ла, Бо́г и Госпо́дь, честна́я Це́рковь боголе́пно пое́т, взыва́ющи, от смы́сла чи́ста, о Го́споде пра́зднующи.

Из мла́да воспита́н в до́бром науче́нии, остроту́ ума́ твоего́ не на суему́дренная у́мствования обрати́л еси́, святи́телю Дими́трие, но на созида́ние и утвержде́ние правосла́вных, на обличе́ние же и обузда́ние непокори́вых; те́мже и яви́лся еси́ досто́йный апо́стольскаго престо́ла наме́стник.

Неистощи́мое врачевство́ источа́ет многоцеле́бная ра́ка моще́й твои́х, и и́же ве́рою к ни́м притека́ющии, обрета́ют от злы́х избавле́ние.

За любо́вь, ю́же ко Христу́ и святы́м име́л еси́, просла́вился еси́ да́ром чуде́с и исцеле́ний, сего́ ра́ди покланя́емся тебе́ и мо́лим тя́, я́ко уго́дника и дру́га Бо́жия, да помяне́ши на́с во святы́х твои́х к Бо́гу моли́твах.

Богоро́дичен: Моли́ о на́с Человеколю́бца Бо́га, Пресвята́я Влады́чице, да не помяне́т беззако́ний на́ших, но да сотвори́т с на́ми по ми́лости Свое́й.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Бо́жиим све́том Твои́м, Бла́же, у́тренюющих Ти́ ду́ши любо́вию озари́, молю́ся, Тя́ ве́дети, Сло́ве Бо́жий, и́стиннаго Бо́га, от мра́ка грехо́внаго взыва́юща.

Сохрани́, святи́телю Христо́в, оте́чество твое́ ненаве́тно от враго́в и да́руй на сопроти́вныя побе́ду и одоле́ние христоно́сному наро́ду на́шему.

Огради́ на́с, уго́дниче Бо́жий Дими́трие, от все́х ко́зней лука́ваго диа́вола, да непреткнове́нно возмо́жем прейти́ пу́ть жития́ сего́ во исполне́ние за́поведей Бо́жиих.

Разжени́, о́тче Дими́трие, тьму́ грехо́вную от душе́вных оче́с на́ших и просвети́ на́с позна́нием во́ли Бо́жия, да во све́те за́поведей Его́ соверши́м до́бре тече́ние на́ше.

Богоро́дичен: Де́во Непоро́чная, ро́ждшая Све́т и́стинный, облиста́й на́м све́т Богове́дения во спасе́ние на́ше.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Жите́йское мо́ре, воздвиза́емое зря́ напа́стей бу́рею, к ти́хому приста́нищу Твоему́ прите́к, вопию́ Ти́: возведи́ от тли́ живо́т мо́й, Многоми́лостиве.

Воззри́ милосе́рдным о́ком, святи́телю Христо́в, на волне́ние грехо́вное, на́с обурева́ющее, и упра́ви пла́вание на́ше в ти́хое Приста́нище милосе́рдия Бо́жия.

Бу́ди на́м до́брый ко́рмчий, о́тче Дими́трие, и не оста́ви на́с поги́бнути во гресе́х на́ших, но в ни́хже са́м, я́ко челове́к искуша́емь бы́л еси́, помози́ и на́м, искуша́емым.

Свя́те Дими́трие, бу́ди о на́с засту́пник и хода́тай ко Многоми́лостивому Бо́гу, да возведе́т от тли́ живо́т на́ш.

Богоро́дичен: Устна́ми и се́рдцем велича́ем Тя́, Ма́терь Бо́жию: Ты́ же, примири́вшая Бо́гу ве́сь ро́д челове́ческий, не отри́ни на́с от Твоего́ заступле́ния.

Конда́к, гла́с 8:

Звезду́ Росси́йскую, от Ки́ева возсия́вшую и чрез Но́вград Се́верский в Росто́в дости́гшую, всю́ же страну́ сию́ уче́ньми и чудесы́ озари́вшую, ублажи́м златослове́снаго учи́теля Дими́трия, то́й бо все́м вся́ написа́, я́же к наставле́нию, да все́х приобря́щет, я́коже Па́вел Христу́, и спасе́т правове́рием ду́ши на́ша.

И́кос:

Пра́ведным о ка́ющихся на небеси́, на́м же, гре́шным, на земли́, о тебе́, пра́ведниче Дими́трие, подоба́ет возра́доватися, я́ко но́ваго тя́ к Бо́гу моли́твенника о на́с стяжа́хом, его́же досто́йными похвала́ми ублажа́юще, си́це от ра́дости зове́м: ра́дуйся, Росто́вская похвало́ и всея́ Росси́и прославле́ние.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Росода́тельну у́бо пе́щь соде́ла а́нгел преподо́бным отроко́м, халде́и же опаля́ющее веле́ние Бо́жие, мучи́теля увеща́ вопи́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Христо́ва ра́ди смире́ния, о́браз смире́ния яви́лся еси́, свя́те Дими́трие. И мне́ пода́ждь, не в го́рдости, но во смире́нии взыва́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Воздержа́нием покори́л еси́ те́ло ду́ху твоему́, святи́телю Дими́трие. Пода́ждь и мне́ в воздержа́нии пожи́ти, да нескве́рными устна́ми воззову́: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Уче́нии твои́ми, о́тче Дими́трие, управля́еши мы́сли на́ша. И мы́, подража́юще тебе́, воспева́ем Бо́гу: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Богоро́дичен: Безнача́льнаго Бо́га зачала́ еси́ во чре́ве Твое́м, Пречи́стая Де́во, Его́же пою́ще, зове́м: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Из пла́мене преподо́бным ро́су источи́л еси́ и пра́веднаго же́ртву водо́ю попали́л еси́: вся́ бо твори́ши, Христе́, то́кмо е́же хоте́ти. Тя́ превозно́сим во вся́ ве́ки.

Ты́ бы́л еси́ до́брый учи́тель на́ш, о́тче Дими́трие, вопия́ все́м послу́шающим уче́ния твоего́: превозноси́те Христа́ во ве́ки.

Богому́дрый иера́рше, всеблаже́нне Дими́трие, ми́лостивою и человеколю́бною к на́м любо́вию, моли́ о на́с Человеколюби́ваго Бо́га, Его́же превозно́сим во вся́ ве́ки.

Зловре́дное мудрова́ние суему́дров испрове́ргл еси́, свя́те Дими́трие, ве́рныя же наста́вил еси́ пребы́ти тве́рдыми во и́стинней ве́ре, превозноси́те, вопия́, Христа́ во ве́ки.

Богоро́дичен: Преесте́ственное и чу́дное Рождество́ Твое́, Де́во, воспева́ем благоче́стно, превознося́ще Христа́ во ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Бо́га челове́ком невозмо́жно ви́дети, на Него́же не сме́ют чи́ни а́нгельстии взира́ти; Тобо́ю бо, Всечи́стая, яви́ся челове́ком Сло́во воплоще́нно, Его́же велича́юще, с небе́сными во́и, Тя́ ублажа́ем.

Наслажда́яся, о́тче, ве́чныя жи́зни, о не́йже усе́рдно подвиза́лся еси́, моли́ и на́м сея́ дости́гнути.

А́ще и пресели́лся еси́ от на́с в го́рняя, святи́телю Дими́трие, оба́че ду́хом пребыва́еши с призыва́ющими тя́, науча́я и укрепля́я ходи́ти по стези́ спаси́тельных за́поведей Бо́жиих.

Яви́лся еси́ благоче́стия свети́льник всесве́тлый, ри́тор изя́щнейший и правосла́вных архиере́ев удобре́ние. Те́м тя́ серде́чною любо́вию досто́йно велича́ем.

Богоро́дичен: Богоро́дице Де́во, Его́же родила́ еси́ Человеколю́бца Бо́га, моли́ со святи́телем Дими́трием, да спасе́т ду́ши на́ша.

Свети́лен, гла́с 8:

Поставля́яй преде́лы язы́ков по числу́ а́нгел Свои́х, и собира́яй от разсе́янных сыно́в Ада́млих Це́рковь Свою́, умножа́еши в не́й святы́я Твоя́, Бо́же на́ш, я́ко зве́зды на небеси́, от ни́хже просия́ и па́мять святи́теля Твоего́ Дими́трия. Его́же ра́ди просвети́ ду́ши, помраче́нныя раздо́рным суеве́рием, да вку́пе зове́м Ти́ пе́снь трегу́бую: аллилу́ия.

Сла́ва, и ны́не: Кре́ст воздвиза́ется дне́сь, и ми́р освяща́ется: И́же бо со Отце́м седя́й и Ду́хом Святы́м, на се́м ру́це распростре́, ми́р ве́сь привлече́ к Твоему́, Христе́, позна́нию; и́же у́бо на Тя́ наде́ющияся боже́ственныя сподо́би сла́вы.