Пе́снь 1.

Ирмо́с: Волно́ю морско́ю Скры́вшаго дре́вле гони́теля мучи́теля под земле́ю скры́ша спасе́нных о́троцы; но мы́, я́ко отрокови́цы, Го́сподеви пои́м, сла́вно бо просла́вися.

Венцено́сче Нико́лае, вку́пе с му́ченическими ли́ки, цари́цею, ча́ды и слуга́ми, предстоя́ще у Престо́ла Христо́ва, просвеще́ние на́м да́руйте, озаря́ющее ду́ш на́ших омраче́ние и нечу́вствие, я́ко да восхва́лим ра́достно ва́шу блаже́нную па́мять.

Ны́не прорече́ние Саро́вскаго ста́рца, я́ко просла́вльшаго мя́ просла́вит Бо́г, испо́лнися, просла́ви бо Це́рковь Ру́сская ца́рственнаго страстоте́рпца. Те́мже вку́пе с преподо́бным мо́лится, во е́же стяжа́ти на́м благода́ть Свята́го Ду́ха.

Се́рдце царе́во в руце́ Бо́жией, глаго́лет Госпо́дь. Ты́ же, и́стинный пома́занниче и слуго́ Госпо́день, благогове́йне ре́кл еси́: не то́кмо жи́знь моя́, но и путие́ страны́ Росси́йския в руце́ Госпо́дней су́ть.

Богоро́дичен: Ты́ еси́ кре́пость на́ша, Ты́ еси́ похвала́ и ра́дование, Предста́тельница Непобеди́мая и Покро́в держа́вный страны́ Росси́йския, Пресвята́я Богоро́дице, с ца́рственными страстоте́рпцы и новому́ченики моли́ спасти́ рабы́ Твоя́.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Тебе́, на вода́х Пове́сившаго всю́ зе́млю неодержи́мо, тва́рь ви́девши на Ло́бнем ви́сима, у́жасом мно́гим содрога́шеся, не́сть Свя́т, ра́зве Тебе́, Го́споди, взыва́ющи.

Поруга́ние и разоре́ние земли́ своея́ от безбо́жных ви́дя, благочести́вый царю́, пла́кася из глубины́ серде́чныя, я́ко проро́к Иереми́я, го́рце стеня́ и моля́ся за лю́ди согреши́вшия: Ми́лостиве Го́споди, не оста́ви и́х, оста́вльших мя́.

На земли́ алка́л и жа́ждал еси́ пра́вды Бо́жия, за ню́же ду́шу кро́тце положи́л еси́, пра́ведне Нико́лае, оба́че в Го́рнем Ца́рствии насы́тился еси́, иде́же пребыва́еши во ве́ки.

Врачева́ния и чудеса́ то́чите, святи́и страстоте́рпцы, лю́дем, ве́рою к ва́м притека́ющим, те́мже печа́ль на́шу на ра́дость преложи́те моли́твами ва́шими.

Богоро́дичен: Прибе́жище, Вы́шший Покро́в Тя́ и́мамы, Благослове́нная Ма́ти Бо́жия, Твое́ю по́мощию сохрани́ и заступи́ на́с, Всепе́тая.

Седа́лен, гла́с 4:

Егда́ мно́зи от сро́дник на́ших отступи́ша от Бо́га, отврати́шася Бо́жиих за́поведей и воста́ша на Го́спода и пома́занника Его́, тогда́ гне́в Бо́жий на зе́млю Ру́сскую прии́де, изся́че любы́ мно́гих, пролия́ся кро́вь бра́тий на́ших, расточи́шася лю́дие Росси́йстии по всему́ лицу́ земли́, хра́ми на́ши поруга́нию преда́шася, гла́ди, наше́ствия иноплеме́нник постиго́ша ны́, и бы́хом в посмея́ние язы́ков. Мы́ же, разуме́юще сие́, с сокруше́нием се́рдца в покая́нии зове́м: прости́ и поми́луй на́с, Го́споди, по вели́цей ми́лости Твое́й, очи́сти беззако́ния на́ша и пода́ждь стра́ждущей стране́ Росси́йстей предста́тельством ца́рственных страстоте́рпец проще́ние грехо́в, ми́р и ве́лию ми́лость.

Богоро́дичен: Умоли́, Милосе́рдая Ма́ти Све́та, Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего о е́же возста́вити держа́ву на́шу Правосла́вную, сохрани́ти ю́ в ми́ре и благоде́нствии, изба́вити ны́ от междоусо́бныя бра́ни, укрепи́ти Святу́ю Це́рковь и огради́ти ю́ от неве́рия, раско́ла и ересе́й.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: На Кресте́ Твое́ Боже́ственное истоща́ние прови́дя, Авваку́м, ужа́сся, вопия́ше: Ты́ си́льных пресе́кл еси́ держа́ву, Бла́же, приобща́яся су́щим во а́де, я́ко Всеси́лен.

Нището́ю духо́вною обогати́лся еси́, свя́те Нико́лае, и сотвори́ тя́ Госпо́дь досто́йна не то́кмо земна́го, но и Небе́снаго Ца́рствия.

Ско́рбию обдержи́м бы́сть, венцено́сче Нико́лае, зря́ ослепле́ние наро́да твоего́, отре́кшагося от Царя́ Небе́снаго, та́кожде и земна́го.

Му́жественне возложи́в упова́ние на Бо́га в многострада́льнем земне́м служе́нии твое́м, я́коже И́ов иногда́, стори́цею воздая́ние прия́л еси́ на Небесе́х, иде́же ны́не наслажда́ешися, ца́рственный му́чениче.

Богоро́дичен: Милосе́рдия две́ри, Благослове́нная Богоро́дице, отве́рзи на́м, да изба́вимся от бе́д и озлобле́ния на́шего, во е́же пе́ти Тебе́ непреста́нно: Ты́ еси́ спасе́ние ро́да христиа́нскаго.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Богоявле́ния Твоего́, Христе́, к на́м ми́лостивно бы́вшаго, Иса́ия, Све́т ви́дев Невече́рний, из но́щи у́треневав, взыва́ше: воскре́снут ме́ртвии, и воста́нут су́щии во гробе́х, и вси́ земноро́днии возра́дуются.

Миротво́рец яви́лся еси́, царю́ Нико́лае святы́й, неся́ ми́р ми́ру, спаса́я и защища́я ты́сящи во Оте́честве твое́м и в ины́х страна́х, сего́ ра́ди сы́н Бо́жий, по сло́ву Госпо́дню, наре́клся еси́.

Изгна́ние, поноше́ние, гоне́ние и вся́к глаго́л ло́жный, на вы́ рече́нный, претерпе́сте, святи́и ца́рственнии му́ченицы. Ра́дуйтеся у́бо и весели́теся, я́ко мзду́ ва́шу на Небеси́ прия́сте.

Служи́телие беззако́ния та́йнаго, вене́ц терно́вный спле́тше, возложи́ша на тя́, ца́рственная главо́, оба́че де́рзостная дела́ и́х погибо́ша я́ве.

Богоро́дичен: В ти́ну грехо́в впа́ли есмы́, и лю́те потопи́ ны́ бу́ря прегреше́ний. Но, я́ко ро́ждшая Спа́са, Влады́чице, при́зри на ны́, рабы́ Твоя́, и изба́ви от страсте́й душетле́нных.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Я́т бы́сть, но не удержа́н в пе́рсех ки́товых Ио́на: Тво́й бо о́браз нося́, страда́вшаго и погребе́нию да́вшагося, я́ко от черто́га, от зве́ря изы́де; приглаша́ше же кустоди́и: храня́щии су́етная и ло́жная, ми́лость сию́ оста́вили есте́.

Все́м правосла́вным засту́пник бы́л еси́, богоизбра́нный Нико́лае, наро́дом Слове́нским защи́ту благу́ю явля́яй и, я́ко бра́т бра́ту, помога́яй.

О сы́не ве́рный Святы́я Це́ркве! Ты́ ревни́тель прославле́ния святы́х яви́лся еси́, хра́мов созида́тель, святы́х оби́телей благоукраси́тель, Святы́я Земли́ и Горы́ Афо́нския благотвори́тель, просвеще́ния правосла́внаго попечи́тель и мона́шества покрови́тель.

В житии́ ва́шем и в де́лех любве́ о́браз христиа́ном бы́сте, боговенча́ннии ца́рие Нико́лае и Алекса́ндро, полага́сте бо во главу́ у́гла Ка́мень, Христа́, Бо́га на́шего.

Богоро́дичен: К Тебе́ прибега́ем, Цари́це Держа́вней, ве́рных покро́ве, на Тя́ наде́жду возлага́ем спасе́ния на́шего, Пресвята́я Влады́чице Богоро́дице, не пре́зри на́с.

Конда́к, гла́с 8:

Избра́ннии Царе́м ца́рствующих и Го́сподем госпо́дствующих от ро́да царе́й Росси́йских, благове́рнии му́ченицы, му́ки душе́вныя и сме́рть теле́сную за Христа́ прии́мшии и венцы́ Небе́сными увенча́вшиися, к ва́м, я́ко покрови́телем на́шим ми́лостивым, с любо́вию благода́рне вопие́м: ра́дуйтеся, ца́рственнии страстоте́рпцы, за Ру́сь Святу́ю пред Бо́гом усе́рднии моли́твенницы.

И́кос:

Сла́вою и бога́тством благоче́стия сия́ющии, багряни́цею многоце́нною и венце́м украше́ннии, ми́лостию и пра́вдою в житии́ просия́вшии, ве́ру, наде́жду и любо́вь к Бо́гу до конца́ яви́ли есте́. К ва́м, я́ко покрови́телем на́шим ми́лостивым, с любо́вию благода́рне вопие́м: ра́дуйтеся, ца́рственнии страстоте́рпцы, за Ру́сь Святу́ю пред Бо́гом усе́рднии моли́твенницы.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Неизрече́нное чу́до, в пещи́ Изба́вивый преподо́бныя о́троки из пла́мене во Гро́бе ме́ртв, бездыха́нен полага́ется во спасе́ние на́с, пою́щих: Изба́вителю, Бо́же, благослове́н еси́.

Я́ко при́сных ва́ших, неду́жных во́инов чадолю́бне посеща́сте, ца́рственнии му́ченицы, и с любо́вию и́х утеша́сте, места́ же и́х упокое́ния слеза́ми ва́шими ороша́сте.

Вы́ есте́ о́браз супру́жества доброде́тельнаго и дете́й воспита́ния благочести́ваго, святи́и ца́рие Нико́лае и Алекса́ндро. До́м ва́ш я́ко цветни́к духо́вный соде́лавше, на Небесе́х ны́не вку́пе со ча́ды лику́ете.

На высоте́ сла́вы челове́ческия пребыва́я, о Небе́сных при́сно помышля́л еси́, царю́ Нико́лае, а́може устреми́ся душа́ твоя́ свята́я.

Богоро́дичен: Всесвята́я Влады́чице, оживи́ у́м на́ш, умерщвле́нный страстьми́ мно́гими, и укрепи́ ны́ богоуго́дная твори́ти, да велича́ем Тя́, я́ко Засту́пницу ро́да христиа́нскаго.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Ужасни́ся, боя́йся, Не́бо, и да подви́жатся основа́ния земли́: се́ бо в мертвеце́х вменя́ется в Вы́шних Живы́й и во Гро́б ма́л странноприе́млется. Его́же, о́троцы, благослови́те, свяще́нницы, воспо́йте, лю́дие, превозноси́те во вся́ ве́ки.

Егда́ уго́дницы Бо́жии предреко́ша ва́м пу́ть му́ченический, я́коже Па́влу проро́к Ага́в, вы́, ца́рственнии страстоте́рпцы, не уклони́стеся ни одесну́ю, ни ошу́юю, но му́жественне проидо́сте его́, взира́юще на Соверши́теля ве́ры Иису́са Христа́.

Во страда́ниих ва́ших, страстоте́рпцы святи́и, не отверго́стеся Пути́, И́стины и Живота́, Христа́ Бо́га на́шего, не устраши́стеся богобо́рцев, но в терпе́нии ше́ствовасте ца́рским путе́м в жи́знь ве́чную.

Увы́ на́м, оте́ческия заве́ты попра́вшим, от обе́та ве́рности ца́рскому ро́ду, Це́рковию Свято́ю благослове́нному, отсту́пльшим и та́ко от пути́ Бо́жия отлучи́вшимся. Прости́ на́с, Го́споди, за вся́ сия́ соде́янная и поми́луй моли́твами святы́х страстоте́рпец.

Богоро́дичен: Засту́пницу на́шу Тя́ ве́мы, Богоро́дице, непреста́нно бо о на́с мо́лишися, во е́же пока́ятися и испра́витися на́м, упова́ние и прибе́жище ду́ш на́ших.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Не рыда́й Мене́, Ма́ти, зря́щи во Гро́бе, Его́же во чре́ве без се́мене зачала́ еси́ Сы́на: воста́ну бо, и просла́влюся, и вознесу́ со сла́вою непреста́нно, я́ко Бо́г, ве́рою и любо́вию Тя́ велича́ющия.

Да воскре́снет Ру́сь Свята́я моли́твами ца́рственных страстоте́рпец и новому́ченик Твои́х, Го́споди, и да расточа́тся вси́ врази́ ея́ вско́ре, и от лица́ ея́ да бежа́т вси́ ненави́дящии ю́ от ны́не и до ве́ка.

Все́ упова́ние на Го́спода возложи́ держа́вный ца́рь на́ш. Та́кожде и мы́ со упова́нием Го́споду помо́лимся, да укрепи́т О́н моли́твами Богоро́дицы и ца́рственнаго страстоте́рпца страну́ на́шу в Правосла́вии и спасе́т ду́ши на́ша.

Я́ко досто́йное пе́ние приими́те, святи́и страстоте́рпцы, ма́лое моле́ние сие́ и, я́коже Христо́с прия́т вдови́цы две́ ле́пте, не возгнуша́йтеся на́с, окая́нных, страстьми́ обурева́емых, убо́гих чти́телей и служи́телей ва́ших.

Богоро́дичен: Держа́вным Твои́м покро́вом, Чи́стая, рабы́ Твоя́ сохрани́ вся́ невреди́мы: Тя́ бо еди́ну и́мамы прибе́жище в ну́ждах, утеше́ние в ско́рбех и побе́ду во бране́х на́ших.

Свети́лен:

Невече́рнему Све́ту предстоя́ще, страстоте́рпцы святи́и ца́рственнии, с му́ченическими ли́ки, во испыта́ниих не оставля́йте ны́ моли́твами ва́шими.

Сла́ва, и ны́не: Ро́ждшая Све́т Незаходи́мый, просвеща́ющий седя́щих во тьме́ неве́дения и пре́лести, озари́ и на́с, гре́шных, све́том Сы́на Твоего́.