Канон всем святым, в земле Русской просиявшим

Пе́снь 1.

Ирмо́с: В Чермне́м фарао́на с колесни́цами погрузи́л еси́ и лю́ди Моисе́ом спа́сл еси́, пою́щия Тебе́, Го́споди, пе́снь побе́дную, я́ко Изба́вителю на́шему Бо́гу.

Вси́ в пе́снех духо́вных воспои́м согла́сно во благоче́стии просия́вшия Боже́ственныя отцы́ на́ша, я́же изнесе́ Ру́сския земли́ вся́ко ме́сто и страна́ и я́же Це́рковь Ру́сская воспита́.

Ра́дуйтеся, святи́телие седмочи́сленнии: Васи́лие, Ефре́ме, Евге́ние, Елпи́дие, Агафодо́ре, Ефе́рие и Капи́тоне, в Херсо́не епи́скопствовавшии и зе́млю на́шу кровьми́ свои́ми освяти́вшии.

Прииди́те, мучениколю́бцы ве́рнии, пе́сньми почти́м первому́ченики ру́сския, Фео́дора и ю́наго Иоа́нна, и́долом не послужи́вшия и кро́ви своя́ за Христа́ да́вшия.

Вели́чие на́ше и похвала́ ты́ еси́, О́льго Богому́драя, тобо́ю бо свободи́хомся от бесо́вскаго прельще́ния, не преста́й и ны́не моли́ти за лю́ди, я́же Бо́гу привела́ еси́.

Ра́дуйся и весели́ся, ра́бе Христо́в, кня́же вели́кий и му́дрый Влади́мире, просвети́телю на́ш, тобо́ю бо изба́вихомся от душепа́губнаго идолослуже́ния, те́мже, ра́дуйся, вопие́м тебе́.

Сия́ет, я́ко звезда́ на небеси́, Бо́жий иера́рх Михаи́л, зе́млю Ру́сскую просвети́вый све́том позна́ния Боже́ственныя ве́ры и Влады́це приведы́й лю́ди но́вы, ба́нею креще́ния обновле́нны.

О блаже́ннии страстоте́рпцы Христо́вы, кня́зие Бори́се, Гле́бе, и И́горе, и Михаи́ле с боля́рином Фео́дором! Не забу́дите оте́чества ва́шего, гла́д и озлобле́ние отгони́те, от грехопаде́ний междоусо́бий изба́вите ны́.

Богоро́дичен: С чи́нми а́нгел, Влады́чице, со проро́ки, и апо́столы, и со все́ми святы́ми за ны́, гре́шныя, Бо́гу помоли́ся, Твоего́ Покро́ва пра́здник в Росси́йстей земли́ просла́вльшия.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Небе́снаго кру́га Верхотво́рче, Го́споди, и Це́ркве Зижди́телю, Ты́ мене́ утверди́ в любви́ Твое́й, жела́ний кра́ю, ве́рных утвержде́ние, Еди́не Человеколю́бче.

Пропове́дует пресла́вно и па́че трубы́ вопие́т вели́кая Ла́вра Пече́рская, тобо́ю нача́ло прии́мшая, о́тче преподо́бне, Анто́ние сла́вне, все́х росси́йских мона́хов первонача́льниче.

Воспои́м све́тло мона́шескаго о́бщаго жития́ в Ру́сстей земли́ устрои́теля, блаже́ннаго Феодо́сия, с ни́м и Не́стора, достопа́мятных дея́ний списа́теля, и Али́пия, живописа́ния в Росси́и нача́льника.

Ра́й мы́сленный еси́, Пече́рская свята́я горо́, умно́жившая духо́вная древеса́, блаже́нныя отцы́, и́хже исчести́ по еди́ному не могу́ще, о все́х вку́пе хвалу́ принесе́м Еди́ному Влады́це. Анто́ние, Иоа́нне и Евста́фие, тве́рдии испове́дницы правосла́вныя ве́ры, издре́вле в земли́ Росси́йско-Лито́встей насажде́ннии, моли́твами ва́шими от зловре́дных инове́рных мудрова́ний соо́тчичей ва́ших и все́х на́с огражда́йте.

Хода́таи бу́дите за оте́чество ва́ше земно́е, Афана́сие преподобному́чениче, и ты́, о́троче Гаврии́ле, научи́те у́бо и на́с Правосла́вие дерзнове́нно испове́дати и стра́ха вра́жия не боя́тися.

Да почти́тся И́ов преподо́бный, Ла́вры Поча́евския украше́ние, вку́пе со все́ми уго́дники и чудотво́рцы Волы́нскими, де́лы свои́ми и чудесы́ облиста́вшии пресла́вно земли́ на́шея концы́.

Пе́сньми свяще́нными восхва́лим Афана́сия, Царегра́дскаго святи́теля, свое́ благослове́ние земли́ Росси́йстей прине́сшаго и честны́я своя́ мо́щи, я́ко зало́г едине́ния со Вселе́нскою Це́рковию, на́м оста́вльшаго.

Богоро́дичен: Се́ вре́мя заступле́ния Пресвяты́я Богоро́дицы прии́де, умно́жившимся собла́зном, се́ вре́мя на́ших к Не́й воздыха́ний, о бра́тие, рце́м у́бо от всего́ се́рдца на́шего: Влады́чице, Влады́чице, помози́ лю́дем Твои́м.

Седа́лен, гла́с 7:

Нощне́й тьме́ огустева́ющей, умножа́ется зве́здный бле́ск, и к тому́ о́чи заблу́ждших ра́достно возво́дятся. Та́ко и умно́жившейся на земли́ грехо́вней тьме́, возведе́м горе́ о́чи на́ши, бра́тие, и, сия́ние духо́вных зве́зд, зе́млю на́шу озаря́ющих, узре́вше, к Небе́сному оте́честву потщи́мся, его́же да не лиши́т Госпо́дь на́с, гре́шных, моли́твами святы́х Свои́х.

Сла́ва, и ны́не: Притеце́м, ве́рнии, к Боже́ственней и цельбоно́сней ри́зе Спаси́теля на́шего Бо́га, благоизво́лившаго сию́ пло́тию носи́ти и на Кресте́ Святу́ю Свою́ Кро́вь излия́ти, е́юже искупи́ на́с от рабо́ты вра́жия. Те́мже благода́рственно вопие́м Ему́: спаси́ Первосвяти́теля на́шего и архиере́и, Оте́чество на́ше и вся́ лю́ди честно́ю Твое́ю ри́зою защити́ и спаси́ ду́ши на́ша, я́ко Человеколю́бец.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Ты́ моя́ кре́пость, Го́споди, Ты́ моя́ и си́ла, Ты́ мо́й Бо́г, Ты́ мое́ ра́дование, не оста́вль не́дра О́тча и на́шу нищету́ посети́в. Те́м с проро́ком Авваку́мом зову́ Ти: си́ле Твое́й сла́ва, Человеколю́бче.

Первонача́льника и устрои́теля гра́да Москвы́, блаже́нне кня́же Дании́ле, показа́ тя Госпо́дь, к Нему́ же непреста́нно моля́ся, гра́д тво́й охраня́й, зе́млю на́шу от бе́д спаса́й, правосла́вныя же ру́сския лю́ди посеща́ти ми́лостивно не преста́й.

Мо́лим ва́с, святи́телие Христо́вы Пе́тре, Алекси́е, Ио́но, Фили́ппе и Инноке́нтие, Фо́тие, Киприа́не и Феогно́сте и вси́ про́чии Моско́встии чудотво́рцы: душе́вное смуще́ние и печа́ли на́шея бу́рю разори́те и тишину́ на́м пода́йте ва́шими к Бо́гу моли́твами.

И первопресто́льник Росси́йския Це́ркве, и испове́дник Правосла́вныя ве́ры, и обличи́тель грехолюби́вых и мяте́жных, и строи́тель Ру́сския земли́ бы́л еси́, святи́телю Ермоге́не, и за сие́ темни́цею и гла́дом му́чимь бы́л еси́ и прие́мь от Бо́га неувяда́емый вене́ц, со святи́тели и му́ченики весели́шися.

Ра́дуется сла́вный гра́д Москва́, и весе́лия исполня́ется вся́ Росси́я, на твоя́ моли́твы наде́ющеся, Се́ргие Богоблаже́нне, оби́тель же твоя́ красу́ется, храня́щи честны́я твоя́ мо́щи, я́ко сокро́вище свяще́нное.

Пе́сньми свяще́нными восхва́лим преподо́бнаго Ни́кона, послуша́ния рачи́теля, с ни́мже воспои́м Михе́я, Са́вву и Диони́сия, Стефа́на, Андрони́ка и Са́вву и вся́ преподо́бныя ученики́ и собесе́дники вели́каго Се́ргия, и́хже моли́твами сы́нове росси́йстии спаса́ются.

О прему́дрии и блаже́ннии Васи́лие, Макси́ме и Иоа́нне Моско́встии и вси́ Христа́ ра́ди юро́дивии Росси́йстии, чу́днии житие́м и ра́зумом, мо́лим ва́с приле́жно: моли́те Христа́ Бо́га на́шего за земно́е оте́чество ва́ше и все́м ве́рным спасе́ние испроси́те.

Но́вый сто́лпник в де́бри Калу́жстей яви́лся еси́, преподо́бне Ти́хоне, и ку́пно с преподо́бным Пафну́тием, и́ночества стро́гим ревни́телем, и блаже́нным Лавре́нтием ко гра́ду Го́рнему в стране́ твое́й пу́ть ве́рный проложи́л еси́, на не́мже упаси́ и на́с моли́твами твои́ми.

Богоро́дичен: Подо́бием ико́ны И́верския не то́чию Афо́н просвеща́ется, но и гра́д Москва́ украша́ется и ини́и гра́ди и ве́си освяща́ются, от тоя́ чуде́сную по́мощь прие́млюще и исто́чник утеше́ния в не́й обрета́юще, и на́м, Блага́я Врата́рнице, две́ри ра́йския отве́рзи.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Вску́ю мя́ отри́нул еси́ от лица́ Твоего́, Све́те Незаходи́мый, и покры́ла мя́ е́сть чу́ждая тьма́, окая́ннаго, но обрати́ мя и к све́ту за́поведей Твои́х пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Вели́каго Нова́града первопа́стырие, Ники́то, Ни́фонте, Иоа́нне, Феокти́сте, Моисе́е, Евфи́мие, Ио́но и Серапио́не, и про́чии чу́днии святи́телие, в дому́ Прему́дрости Бо́жия, я́ко фи́никсы, процвели́ есте́, словесы́ благопло́дными и непоро́чным житие́м.

Све́тло да похва́лятся кня́зие Новгоро́дстии, Влади́мир, Святы́я Софи́и пречу́дныя устрои́тель, с ма́терию свое́ю А́нною, и Мстисла́в, и Фео́дор, с ни́ми же и вси́ от ро́да князе́й Росси́йских житие́м богоуго́дным просия́вшии, Боже́ственными да воспою́тся пе́сньми.

Ди́внаго Варлаа́ма, вели́ка Нова́града сла́ву и украше́ние, всеросси́йскаго моли́твенника, и Анто́ния сла́внаго, от ве́тхаго Ри́ма на ка́мени по волна́м морски́м преплы́вшаго, Са́вву же, и Ефре́ма, и Михаи́ла кто́ досто́йно просла́вит от земны́х?

Еде́мскаго рая́, прииди́те, ви́дим цве́ты присножи́зненныя и богопрозябе́нныя, по́двиги оте́ц, в преде́лех Новгоро́дских просия́вших, и́хже е́сть еди́н Де́латель Госпо́дь.

Все́волод кро́ткий и Довмо́нт, Пско́ву стена́ необори́мая, и Нико́ла блаже́нный и Корни́лий преподо́бный, святы́м креще́нием чу́дь Ливо́нскую просвети́вый, пе́сньми да воспою́тся.

Ве́ру правосла́вную пред лати́ны пропове́давшии, к ве́чным востеко́ша оби́телем Иси́дор пресви́тер и с ни́м собо́р му́ченический во Ю́рьеве, гра́де Ливо́нстем, Царю́ царе́й ны́не предстоя́ще, мо́лятся о на́с, почита́ющих па́мять и́х.

Авраа́мия Богоно́снаго, Смоле́нска украше́ние, и Евфроси́нию, ра́дование По́лотское и де́вам сия́ние, Христе́ мо́й, Тебе́ приво́дим моли́твенники, и́хже ра́ди спаси́ на́с.

Богоро́дичен: Засту́пница те́плая иногда́ вели́кому Новугра́ду была́ еси́ и ненаде́ющихся наде́жда и люде́й бе́дствующих Помо́щница, и ны́не о́ком милосе́рдным при́зри на на́с и, ско́рби на́ша ви́девши и воздыха́ние услы́шавши, зна́мение ми́лости яви́ на́м, Пречи́стая.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Во́днаго зве́ря во утро́бе дла́ни Ио́на крестови́дно распросте́р, спаси́тельную стра́сть прообража́ше Я́ве; те́м, тридне́вен изше́д, преми́рное Воскресе́ние прописа́ше пло́тию пригвожде́ннаго Христа́ Бо́га и тридне́вным Воскресе́нием ми́р просве́щшаго.

Ева́нгельски Христа́ возлюби́вше, преподо́бнии Зоси́мо, Савва́тие, Ге́рмане, Ирина́рше, Елеаза́ре и про́чии Солове́цтии чудотво́рцы, ми́ра отврати́стеся, в непроходи́мыя и пусты́я о́стровы Солове́цкия заше́дше, вся́кия доброде́тели о́бразу навыко́сте, му́дрей пчеле́ подо́бящеся, и селе́ние, досто́йное прия́ти Ду́ха Свята́го, бы́сте, прему́дрии.

Вели́каго в чудесе́х преподо́бнаго Три́фона воспои́м, Лопа́рскаго просвети́теля, в после́дних конце́х се́верныя страны́ от го́рькаго ра́бства бесо́вскаго лю́ди изба́вльшаго и святы́м креще́нием возроди́вшаго.

Ра́дуйся, пусты́не, пре́жде безпло́дная и необита́емая, по́слежде же, я́ко кри́н, процве́тшая и и́нок мно́жество возрасти́вшая! Взыгра́йте, го́ры Валаа́ма и вся́ древа́ дубра́вная, хва́ляще с на́ми Се́ргия и Ге́рмана, вку́пе же и Арсе́ния со Алекса́ндром Сви́рским, отцы́ всехва́льныя.

Жития́ сего́ непостоя́нную пучи́ну немяте́жно преше́л еси́, преподо́бне Кири́лле, ко́рмчую Ма́терь Бо́жию име́я, и ты́, Ио́сифе, Во́лоцкая похвало́, и Ни́ле нестяжа́телю, на воде́ поко́йне и на зла́це воздержа́ния учени́к ва́ших стада́ му́дре упасли́ есте́, и ны́не с ни́ми моли́теся о чту́щих па́мять ва́шу.

Я́ко зве́зды вели́кия, просия́ша в мона́шеских собо́рех Анто́ний Си́йский и Три́фон Вя́тский, Дими́трий на Прилу́це и Амфило́хий и Диони́сий, похвала́ Глуши́цкая, Григо́рий Пе́льшемский, Па́вел, и Се́ргий, и Корни́лий Волого́дстии, я́ко луча́ми, сия́юще доброде́тельми жития́ своего́, преподо́бнии.

Богови́дно пожи́вше, пусты́ни, я́ко гра́ды, сотвори́ли есте́, Мака́рие, Варна́во и Ти́хоне, Авраа́мие и Генна́дие. Те́мже вку́пе с про́чими отцы́, в преде́лех Костромски́х и Яросла́вских просия́вшими, ублажа́ем ва́с и мо́лим: моли́те Го́спода, да не лиши́т и на́с его́же ны́не наслажда́етеся боговиде́ния в ве́чнем гра́де Небе́снаго Царя́.

Лику́й, Фиваи́до Ру́сская, красу́йтеся, пусты́ни и де́бри Олоне́цкия, Белоезе́рския и Волого́дския, возрасти́вшия свято́е и сла́вное оте́ц мно́жество, чу́дным житие́м все́х наставля́ющее ми́ру не прилепля́тися, кре́ст сво́й на ра́мена взя́ти и во сле́д Христу́ ше́ствовати.

Богоро́дичен: Твое́ю всечестно́ю ико́ною Ти́хвинскою, ю́же вели́кая Росси́я я́ко не́кий да́р Боже́ственный свы́ше благогове́йно прия́т, при́сно страну́ на́шу, о Госпоже́ Цари́це Богоро́дице, покрыва́й и заступа́й, спаса́ющи сию́ от все́х наве́т вра́жиих.

Конда́к, гла́с 3.

Дне́сь ли́к святы́х, в земли́ на́шей Бо́гу угоди́вших, предстои́т в Це́ркви и неви́димо за ны́ мо́лится Бо́гу. А́нгели с ни́м славосло́вят, и вси́ святи́и Це́ркве Христо́вы ему́ спра́зднуют, о на́с бо мо́лят вси́ ку́пно Преве́чнаго Бо́га.

И́кос:

Еде́мскаго рая́ древеса́ добропло́дная и кра́сная яви́шася святи́и, цве́ты благово́нныя уче́ний и плоды́ де́л творя́щии, от ни́хже ду́ши на́ша пита́ются и гла́д на́ш духо́вный утоля́ется, прииди́те у́бо, притеце́м под се́нь и́х и ублажи́м и́х, я́ко страны́ на́шея отра́ду и украше́ние и я́ко жития́ о́браз на́м и начерта́ние, ти́и бо венцы́ прия́ша нетле́нныя от Преве́чнаго Бо́га.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Бо́жия снизхожде́ния о́гнь устыде́ся в Вавило́не иногда́. Сего́ ра́ди о́троцы в пещи́, ра́дованною ного́ю, я́ко во цве́тнице, лику́юще, поя́ху: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Лео́нтий, Иса́ия и Игна́тий, Иа́ков и Фео́дор, честни́и Ду́ха сосу́ди и Росто́ву украше́ние, Авраа́мий, и́долом покланя́вшияся ко Христу́ приведы́й, и Пе́тр царе́вич, и Ирина́рх, самопроизво́льный страда́лец, Кассиа́н и Паи́сий, кня́зь Рома́н и царе́вич Дими́трий, и вси́ Росто́встии и У́гличстии чудотво́рцы Боже́ственными да воспою́тся пе́сньми.

Да велича́ется Не́вский победи́тель, благове́рный кня́зь Алекса́ндр, да пое́тся Гео́ргий, во́ин хра́брый и страда́лец, да похва́лится Андре́й, пе́рвый Ру́сския земли́ собира́тель, вку́пе со Гле́бом, ю́ным сы́ном свои́м, да воспое́тся же и Авраа́мий му́ченик, гра́да Влади́мира сла́ва, Святы́я Руси́ засту́пницы и Це́ркве Правосла́вный украше́ние.

Фео́дору и Иоа́нну сла́ва, Су́ждальским свети́льником, Си́мону и Диони́сию! С ни́ми да пою́тся и Евфи́мий, в по́двизех превысо́кий, и Евфроси́ния преподо́бная, пресве́тлая Су́ждальская звезда́, вку́пе же и Косма́, на Я́хроме реце́ подвиза́выйся.

Пе́снь сто́лпнику Ники́те, покая́ния о́браз яви́вшему, хвала́ и Дании́лу, ни́щих и безро́дных согрева́телю, сла́ва и Андре́ю, княже́ние оста́вившему и в ни́щетнем о́бразе житие́ сконча́вшему, Переясла́вским чудотво́рцем.

Константи́не кня́же, апо́столе и просвети́телю Му́ромския земли́, с Михаи́лом и Фео́дором, ча́ды твои́ми, и Пе́тре и Февро́ние, и пра́ведная Иулиани́е ми́лостивая, Му́рома засту́пницы, вку́пе же и Васи́лие святи́телю и кня́же Рома́не, Ряза́ни сла́во, о на́с Христа́ моли́те.

Тверска́я похвало́, Арсе́ние святи́телю, Михаи́ле, кня́же и му́чениче, и А́нно, гра́да Ка́шина сокро́вище, Ни́ле и Мака́рие преподо́бнии, Ефре́ме, гра́да Торжка́ просвети́телю, со Арка́дием и Иулиани́ею, цве́том целому́дрия, о на́с Христа́ моли́те.

Ору́жием ва́ших моли́тв, благове́рнии кня́зие Фео́доре и Дави́де с Константи́ном и Васи́лие и Константи́не, Яросла́вля сла́во, охраня́йте и ны́не оте́чество ва́ше и люде́й правосла́вных от вся́ких бе́д и напа́стей.

Богоро́дичен: Я́ко благода́тное сокро́вище дарова́ла еси́ Святе́й Руси́ ико́ну Твою́ Влади́мирскую, е́юже отце́м на́шим многоча́стне и многообра́зне благоде́яла еси́. Не оскуде́й и ны́не, о Ма́ти Бо́жия, утоля́ющи лю́тое на на́с воста́ние, и зе́млю Ру́сскую спаси́.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Победи́тели мучи́теля и пла́мене благода́тию Твое́ю бы́вше, за́поведем Твои́м зело́ прилежа́ще, о́троцы вопия́ху: благослови́те, вся́ дела́ Госпо́дня, Го́спода.

Красу́йся, гра́де Каза́нь, име́я моли́твенники своя́, преподо́бных святи́телей Гу́рия, Варсоно́фия и Ге́рмана, отгна́вших от тебе́ тьму́ неве́рия, и Иоа́нна му́ченика, и Стефа́на, и Петра́, оте́ческое нече́стие оста́вивших и му́ченически в Небе́сное оте́чество преше́дших.

Свяще́ннаго Писа́ния от ю́ности научи́вся, богоно́се Стефа́не, ра́лом слове́с твои́х олядене́вшая зыря́нских люде́й сердца́ возде́лал еси́ и Боже́ственное се́мя в ни́х все́ял еси́. Ны́не же вку́пе со святы́ми продолжа́тели де́ла твоего́ Гера́симом, Питири́мом и Ио́ною па́ству ва́шу и всю́ Ру́сскую зе́млю моли́твами ва́шими огражда́йте.

Весели́ся, Сиби́рская страно́, в тебе́ бо Госпо́дь яви́ уго́дники Своя́: пра́веднаго Симео́на Верхоту́рскаго, и Ирку́тския святи́тели Инноке́нтия и Софро́ния, и Иоа́нна Тобо́льскаго, но́выя ди́вныя свети́льники и чудотво́рцы.

Ра́дуйся, Иве́рие и вся́ земле́ Грузи́нская, торжеству́й, Арме́ние, воспева́ющи равноапо́стольную Ни́ну и Тама́ру, Григо́рия Просвети́теля и ины́х мно́гих, в страна́х Кавка́зских ве́ру правосла́вную испове́давших и ны́не о земно́м оте́честве Христу́ моля́щихся.

Иера́рше Богому́дре Дими́трие, жити́й святы́х списа́телю и подража́телю о́ным ре́вностный, сла́вы о́ных моли́твами твои́ми соде́лай на́с о́бщники.

Святи́телю о́тче Митрофа́не, пе́рвый Воро́нежу па́стырю, му́жество ве́лие яви́вый, преще́ния царе́ва и сме́рти не убоя́выйся и в простоте́ ду́шу свою́ спасы́й, моли́ Бо́га о на́с.

Я́ко пчела́, ме́д сла́дкий от цвето́в скороувяда́ющих собра́л еси́, о́тче Ти́хоне, от тле́ннаго ми́ра духо́вное сокро́вище, и́мже все́х на́с услажда́еши.

Богоро́дичен: Засту́пницу усе́рдную восхва́лим и честно́му Ея́ поклони́мся о́бразу, и́мже в новопросвеще́нней стране́ правове́рие утверди́ и в годи́ну лю́тую ма́терь ру́сских градо́в спасе́. Се́й и гра́да свята́го Петра́ вели́кое сокро́вище, и всея́ земли́ на́шея пресла́вное бога́тство.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: О, де́вства кра́й, Богоро́дице! пе́сньми же сла́вными пра́здники возвыша́ющая благода́тей Твои́х и ны́не де́вственною Сло́ва Твоего́ па́мятию наи́тием та́йным украша́ющая в не́й Тя́ велича́ющия.

О благи́й просвети́телю и ти́хий а́нгеле Це́ркве Тамбо́вския, святи́телю Питири́ме, весели́ся о па́стве твое́й и всея́ Руси́, в не́й бо но́вая и ве́чная ра́дость процвете́, преподо́бный Серафи́м, ди́вный тру́дник спасе́ния на́шего.

О святи́телие Богому́дрии Феодо́сие и Иоаса́фе, ди́вным нетле́нием от Го́спода просла́вленнии! Ва́ми возвели́чени есмы́ и мы́, ча́да су́ще Це́ркве Правосла́вныя, в не́йже и доны́не Госпо́дь чу́дная явля́ет и рабо́в Свои́х прославля́ет.

О но́вый чудотво́рче, Ио́сифе, святи́телю и му́чениче! Гра́д А́страхань и вся́ Пово́лжская страна́ тобо́ю хва́лится и почита́ет тя́, за пра́вду от неве́рных мяте́жников лю́те пострада́вша.

О, па́че сло́ва и превы́ше похва́л святы́х страстоте́рпцев по́двига! Зло́бу у́бо лю́тых отсту́пников и на́глое иуде́йское неи́стовство претерпе́ша, ве́ру Христо́ву проти́ву уче́ний ми́ра сего́, я́ко щи́т, держа́ще и на́м о́браз терпе́ния и злострада́ний досто́йно явля́юще.

О, тве́рдости и му́жества по́лка му́ченик Христо́вых, от хи́нов лю́тых за Христа́ убие́нных! Ти́и бо Це́рковь Правосла́вную украси́ша и в стране́ свое́й кро́ви своя́, я́ко се́мя ве́ры, да́ша, и ку́пно со все́ми святы́ми досто́йно да почту́тся.

О вели́цыи сро́дницы на́ши, имено́ваннии и безыме́ннии, явле́ннии и неявле́ннии, Небе́снаго Сио́на дости́гшии и сла́ву мно́гу от Бо́га прии́мшии, утеше́ние на́м, в ско́рби су́щим, испроси́те, ве́ру на́шу па́дшую возста́вите и лю́ди расточе́нныя собери́те, от на́с, я́ко да́р, пе́снь благодаре́ния прие́млюще.

Тро́ичен: О Тро́ице Честна́я, приими́, я́же Росси́я прино́сит Ти́, я́ко нача́тки и я́ко фимиа́м избра́нный, вся́ угоди́вшия и пре́жде, и по́слежде в не́й, зна́емыя и незна́емыя, и моли́твами и́х от вся́каго вре́да сию́ сохраня́й.

Богоро́дичен: О Де́во Благода́тная, гра́ды и ве́си на́ша честна́го ли́ка Твоего́ изображе́нии, я́ко благоволе́ния зна́мении, обогати́вшая, благодаре́ние на́ше приими́ и от бе́д лю́тых оте́чество на́ше изба́ви, вси́ бо Тя́, я́ко Покро́в всемо́щный страны́ на́шея, велича́ем.

Свети́лен.

В пе́снех восхва́лим свети́ла незаходи́мая Росси́йския земли́, таи́нники Боже́ственнаго Сло́ва, Христа́ сла́вяще, си́х просвети́вшаго и возлюби́вшаго и помо́щники на́м да́вшаго в ско́рби.

Богоро́дичен: Све́том лица́ Твоего́ огнезра́чную страну́ Ру́сскую озари́в, Го́споди, и ны́не во святы́х Твои́х, я́ко в луча́х неизче́тных, не преста́й озаря́ти на́с прему́дростию Твое́ю, я́же е́сть Софи́я Преимени́тая.