Псало́м пе́сни в де́нь суббо́тный, 91.

Бла́го е́сть испове́датися Го́сподеви, и пе́ти и́мени Твоему́, Вы́шний: возвеща́ти зау́тра ми́лость Твою́ и и́стину Твою́ на вся́ку но́щь, в десятостру́ннем псалти́ри с пе́снию в гу́слех. Я́ко возвесели́л мя́ еси́, Го́споди, в творе́нии Твое́м, и в де́лех руку́ Твое́ю возра́дуюся. Я́ко возвели́чишася дела́ Твоя́, Го́споди, зело́ углуби́шася помышле́ния Твоя́. Му́ж безу́мен не позна́ет, и неразуми́в не разуме́ет си́х. Внегда́ прозябо́ша гре́шницы я́ко трава́, и пронико́ша вси́ де́лающии беззако́ние: я́ко да потребя́тся в ве́к ве́ка. Ты́ же Вы́шний во ве́к, Го́споди. Я́ко се́ врази́ Твои́, Го́споди, я́ко се́ врази́ Твои́ поги́бнут, и разы́дутся вси́ де́лающии беззако́ние. И вознесе́тся я́ко единоро́га ро́г мо́й, и ста́рость моя́ в еле́и масти́те. И воззре́ о́ко мое́ на враги́ моя́, и востаю́щыя на мя́ лука́внующыя услы́шит у́хо мое́. Пра́ведник я́ко фи́никс процвете́т, я́ко ке́др, и́же в Лива́не, умно́жится. Насажде́ни в дому́ Госпо́дни, во дво́рех Бо́га на́шего процвету́т, еще́ умно́жатся в ста́рости масти́те, и благоприе́млюще бу́дут. Да возвестя́т, я́ко пра́в Госпо́дь Бо́г на́ш, и не́сть непра́вды в Не́м.

В де́нь предсуббо́тный, внегда́ насели́ся земля́, хвала́ пе́сни Дави́ду, 92.

Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся: облече́ся Госпо́дь в си́лу и препоя́сася, и́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится. Гото́в престо́л Тво́й отто́ле: от ве́ка Ты́ еси́. Воздвиго́ша ре́ки, Го́споди, воздвиго́ша ре́ки гла́сы своя́. Во́змут ре́ки сотре́ния своя́, от гласо́в во́д мно́гих. Ди́вны высоты́ морски́я, ди́вен в высо́ких Госпо́дь. Свиде́ния Твоя́ уве́ришася зело́, до́му Твоему́ подоба́ет святы́ня, Го́споди, в долготу́ дни́й.

Псало́м Дави́ду, в четве́ртый суббо́ты, 93.

Бо́г отмще́ний Госпо́дь, Бо́г отмще́ний не обину́лся е́сть. Вознеси́ся Судя́й земли́, возда́ждь воздая́ние го́рдым. Доко́ле гре́шницы, Го́споди, доко́ле гре́шницы восхва́лятся? Провеща́ют и возглаго́лют непра́вду, возглаго́лют вси́ де́лающии беззако́ние? Лю́ди Твоя́, Го́споди, смири́ша и достоя́ние Твое́ озло́биша. Вдови́цу и си́ра умори́ша и прише́льца уби́ша, и ре́ша: не у́зрит Госпо́дь, ниже́ уразуме́ет Бо́г Иа́ковль. Разуме́йте же безу́мнии в лю́дех и бу́ии не́когда умудри́теся. Насажде́й у́хо, не слы́шит ли? Или́ созда́вый о́ко, не сматря́ет ли? Наказу́яй язы́ки, не обличи́т ли, уча́й челове́ка ра́зуму? Госпо́дь ве́сть помышле́ния челове́ческая, я́ко су́ть су́етна. Блаже́н челове́к, его́же а́ще нака́жеши, Го́споди, и от зако́на Твоего́ научи́ши его́, укроти́ти его́ от дне́й лю́тых, до́ндеже изры́ется гре́шному я́ма. Я́ко не отри́нет Госпо́дь люде́й Свои́х, и достоя́ния Своего́ не оста́вит, до́ндеже пра́вда обрати́тся на су́д, и держа́щиися ея́ вси́ пра́вии се́рдцем. Кто́ воста́нет ми́ на лука́внующыя? Или́ кто́ спредста́нет ми́ на де́лающыя беззако́ние? А́ще не Госпо́дь помо́гл бы ми́, вма́ле всели́лася бы во а́д душа́ моя́. А́ще глаго́лах, подви́жеся нога́ моя́, ми́лость Твоя́, Го́споди, помога́ше ми́. По мно́жеству боле́зней мои́х в се́рдце мое́м, утеше́ния Твоя́ возвесели́ша ду́шу мою́. Да не прибу́дет Тебе́ престо́л беззако́ния, созида́яй тру́д на повеле́ние. Уловя́т на ду́шу пра́ведничу, и кро́вь непови́нную осу́дят. И бы́сть мне́ Госпо́дь в прибе́жище, и Бо́г мо́й в по́мощь упова́ния моего́. И возда́ст и́м Госпо́дь беззако́ние и́х и по лука́вствию и́х погуби́т я́ Госпо́дь Бо́г (на́ш).

Сла́ва:

Хвала́ пе́сни Дави́ду, не надпи́сан у евре́й, 94.

Прииди́те, возра́дуемся Го́сподеви, воскли́кнем Бо́гу Спаси́телю на́шему: предвари́м лице́ Его́ во испове́дании, и во псалме́х воскли́кнем Ему́. Я́ко Бо́г ве́лий Госпо́дь, и Ца́рь ве́лий по все́й земли́, я́ко в руце́ Его́ вси́ концы́ земли́, и высоты́ го́р Того́ су́ть. Я́ко Того́ е́сть мо́ре, и То́й сотвори́ е́, и су́шу ру́це Его́ созда́сте. Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Ему́, и воспла́чемся пред Го́сподем сотво́ршим на́с: я́ко То́й е́сть Бо́г на́ш, и мы́ лю́дие па́жити Его́, и о́вцы руки́ Его́. Дне́сь а́ще гла́с Его́ услы́шите, не ожесточи́те серде́ц ва́ших, я́ко в прогне́вании, по дни́ искуше́ния в пусты́ни, во́ньже искуси́ша Мя́ отцы́ ва́ши, искуси́ша Мя́, и ви́деша дела́ Моя́. Четы́редесять ле́т негодова́х ро́да того́, и ре́х, при́сно заблужда́ют се́рдцем, ти́и же не позна́ша путе́й Мои́х, я́ко кля́хся во гне́ве Мое́м, а́ще вни́дут в поко́й Мо́й.

Хвала́ пе́сни Дави́ду, внегда́ до́м созида́шеся по плене́нии, не надпи́сан у евре́й, 95.

Воспо́йте Го́сподеви пе́снь но́ву, воспо́йте Го́сподеви вся́ земля́, воспо́йте Го́сподеви, благослови́те и́мя Его́, благовести́те де́нь от дне́ спасе́ние Его́. Возвести́те во язы́цех сла́ву Его́, во все́х лю́дех чудеса́ Его́. Я́ко Ве́лий Госпо́дь и хва́лен зело́, стра́шен е́сть над все́ми бо́ги. Я́ко вси́ бо́зи язы́к бе́сове: Госпо́дь же небеса́ сотвори́. Испове́дание и красота́ пред Ни́м, святы́ня и великоле́пие во святи́ле Его́. Принеси́те Го́сподеви оте́чествия язы́к, принеси́те Го́сподеви сла́ву и че́сть. Принеси́те Го́сподеви сла́ву и́мени Его́, возми́те же́ртвы, и входи́те во дворы́ Его́. Поклони́теся Го́сподеви во дворе́ святе́м Его́, да подви́жится от лица́ Его́ вся́ земля́. Рцы́те во язы́цех, я́ко Госпо́дь воцари́ся, и́бо испра́ви вселе́нную, я́же не подви́жится: су́дит лю́дем пра́востию. Да возвеселя́тся небеса́, и ра́дуется земля́, да подви́жится мо́ре и исполне́ние его́. Возра́дуются поля́, и вся́ я́же на ни́х: тогда́ возра́дуются вся́ древа́ дубра́вная от лица́ Госпо́дня, я́ко гряде́т, я́ко гряде́т суди́ти земли́, суди́ти вселе́нней в пра́вду, и лю́дем и́стиною Свое́ю.

Псало́м Дави́ду, егда́ земля́ его́ устроя́шеся, не надпи́сан у евре́й, 96.

Госпо́дь воцари́ся, да ра́дуется земля́, да веселя́тся о́строви мно́зи. О́блак и мра́к о́крест его́, пра́вда и судьба́ исправле́ние престо́ла Его́. О́гнь пред Ни́м предъи́дет, и попали́т о́крест враги́ Его́. Освети́ша мо́лния Его́ вселе́нную: ви́де, и подви́жеся земля́. Го́ры я́ко во́ск раста́яша от лица́ Госпо́дня, от лица́ Го́спода всея́ земли́. Возвести́ша небеса́ пра́вду Его́, и ви́деша вси́ лю́дие сла́ву Его́. Да постыдя́тся вси́ кла́няющиися истука́нным, хва́лящиися о и́долех свои́х, поклони́теся Ему́ вси́ А́нгели Его́. Слы́ша и возвесели́ся Сио́н, и возра́довашася дще́ри Иуде́йския, суде́б ра́ди Твои́х, Го́споди, я́ко Ты́ Госпо́дь Вы́шний над все́ю земле́ю, зело́ превозне́слся еси́ над все́ми бо́ги. Лю́бящии Го́спода, ненави́дите зла́я, храни́т Госпо́дь ду́шы преподо́бных Свои́х, из руки́ гре́шничи изба́вит я́. Све́т возсия́ пра́веднику, и пра́вым се́рдцем весе́лие. Весели́теся, пра́веднии, о Го́споде и испове́дайте па́мять Святы́ни Его́.

Сла́ва:

Псало́м Дави́ду, 97.

Воспо́йте Го́сподеви пе́снь но́ву, я́ко ди́вна сотвори́ Госпо́дь. Спасе́ Его́ десни́ца Его́, и мы́шца свята́я Его́. Сказа́ Госпо́дь спасе́ние Свое́, пред язы́ки откры́ пра́вду Свою́. Помяну́ ми́лость Свою́ Иа́кову, и и́стину Свою́ до́му Изра́илеву, ви́деша вси́ концы́ земли́ спасе́ние Бо́га на́шего. Воскли́кните Бо́гови вся́ земля́, воспо́йте, и ра́дуйтеся, и по́йте. По́йте Го́сподеви в гу́слех, в гу́слех и гла́се псало́мсте. В труба́х ко́ваных и гла́сом трубы́ ро́жаны воструби́те пред Царе́м Го́сподем. Да подви́жится мо́ре и исполне́ние его́, вселе́нная и вси́ живу́щии на не́й. Ре́ки воспле́щут руко́ю вку́пе, го́ры возра́дуются. От лица́ Госпо́дня, я́ко гряде́т, я́ко и́дет суди́ти земли́, суди́ти вселе́нней в пра́вду, и лю́дем пра́востию.

Псало́м Дави́ду, 98.

Госпо́дь воцари́ся, да гне́ваются лю́дие: седя́й на Херуви́мех, да подви́жится земля́. Госпо́дь в Сио́не вели́к, и высо́к е́сть над все́ми людьми́. Да испове́дятся и́мени Твоему́ вели́кому, я́ко стра́шно и свя́то е́сть. И че́сть Царе́ва су́д лю́бит: Ты́ угото́вал еси́ правоты́, су́д и пра́вду во Иа́кове Ты́ сотвори́л еси́. Возноси́те Го́спода Бо́га на́шего, и покланя́йтеся подно́жию но́гу Его́, я́ко свя́то е́сть. Моисе́й и Ааро́н во иере́ех Его́, и Самуи́л в призыва́ющих и́мя Его́: призыва́ху Го́спода, и То́й послу́шаше и́х. В столпе́ о́блачне глаго́лаше к ни́м: я́ко храня́ху свиде́ния Его́ и повеле́ния Его́, я́же даде́ и́м. Го́споди Бо́же на́ш, Ты́ послу́шал еси́ и́х: Бо́же, ты́ ми́лостив быва́л еси́ и́м, и мща́я на вся́ начина́ния и́х. Возноси́те Го́спода Бо́га на́шего, и покланя́йтеся в горе́ святе́й Его́, я́ко свя́т Госпо́дь Бо́г на́ш.

Псало́м Дави́ду, во испове́дание, 99.

Воскли́кните Бо́гови вся́ земля́, рабо́тайте Го́сподеви в весе́лии, вни́дите пред Ни́м в ра́дости. Уве́дите, я́ко Госпо́дь то́й е́сть Бо́г на́ш: То́й сотвори́ на́с, а не мы́, мы́ же лю́дие Его́ и о́вцы па́жити Его́. Вни́дите во врата́ Его́ во испове́дании, во дворы́ Его́ в пе́ниих: испове́дайтеся Ему́, хвали́те и́мя Его́. Я́ко бла́г Госпо́дь, в ве́к ми́лость Его́, и да́же до ро́да и ро́да и́стина Его́.

Псало́м Дави́ду, 100.

Ми́лость и су́д воспою́ Тебе́, Го́споди. Пою́ и разуме́ю в пути́ непоро́чне, когда́ прии́деши ко мне́? Прехожда́х в незло́бии се́рдца моего́ посреде́ до́му моего́. Не предлага́х пред очи́ма мои́ма ве́щь законопресту́пную: творя́щыя преступле́ние возненави́дех. Не прильпе́ мне́ се́рдце стропти́во, уклоня́ющагося от мене́ лука́ваго не позна́х. Оклевета́ющаго та́й и́скренняго своего́, сего́ изгоня́х: го́рдым о́ком, и несы́тым се́рдцем, с си́м не ядя́х. О́чи мои́ на ве́рныя земли́, посажда́ти я́ со мно́ю: ходя́й по пути́ непоро́чну, се́й ми́ служа́ше. Не живя́ше посреде́ до́му моего́ творя́й горды́ню, глаго́ляй непра́ведная, не исправля́ше пред очи́ма мои́ма. Воу́трия избива́х вся́ гре́шныя земли́, е́же потреби́ти от гра́да Госпо́дня вся́ де́лающыя беззако́ние.

Сла́ва:

По 13‑й кафи́сме: Трисвято́е по О́тче на́ш:

Тропари́, гла́с 8.

О́ком благоутро́бным, Го́споди, ви́ждь мое́ смире́ние, я́ко пома́ле жи́знь моя́ иждива́ется, и от де́л не́сть мне́ спасе́ния. Сего́ ра́ди молю́ся: о́ком благоутро́бным, Го́споди, ви́ждь мое́ смире́ние и спаси́ мя.

Сла́ва: Я́ко Судии́ предстоя́щу, попецы́ся, душе́, и стра́шнаго дне́ ча́с помышля́й, су́д бо неми́лостив е́сть не сотво́ршым ми́лости. Возопи́й у́бо Христу́ Бо́гу: Сердцеве́дче, согреши́х, пре́жде да́же не осу́диши, поми́луй мя́.

И ны́не: Стра́шнаго Твоего́ и гро́знаго, и неумы́тнаго суда́, Христе́, во уме́ прие́м де́нь и ча́с, трепе́щу, я́ко злоде́й, студа́ дела́ и дея́ния име́я лю́тая, я́же еди́н а́з соде́ях приле́жно. Те́мже стра́хом припа́даю Тебе́, вопия́ боле́зненно: моли́твами Ро́ждшия Тя́, Многоми́лостиве, спаси́ мя.

Го́споди, поми́луй, (40).

Моли́тва.

Го́споди Святы́й, И́же в вы́шних живы́й, и всеви́дящим Твои́м о́ком призира́яй на всю́ тва́рь. Тебе́ приклони́хом вы́ю души́ и телесе́, и Тебе́ мо́лимся, Святы́й святы́х: простри́ ру́ку Твою́ неви́димую от свята́го жили́ща Твоего́, и благослови́ вся́ ны́: и а́ще что́ к Тебе́ согреши́хом во́лею и нево́лею, я́ко Бла́г и Человеколю́бец Бо́г прости́, да́руяй на́м и ми́рная блага́я Твоя́. Твое́ бо е́сть, е́же ми́ловати и спаса́ти, Бо́же на́ш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.