Пе́снь 1.

Ирмо́с: Помо́щник и покрови́тель бы́сть мне́ во спасе́ние, Се́й мо́й Бо́г, и просла́влю Его́, Бо́г отца́ моего́, и вознесу́ Его́: сла́вно бо просла́вися.

Де́нь стра́шный всенеизглаго́ланнаго Твоего́ прише́ствия страшу́ся помышля́я: убоя́вся прови́жду, во́ньже предся́деши суди́ти живы́я и ме́ртвыя, Бо́же мо́й Всеси́льне.

Егда́ прии́деши Бо́же, во тьма́х и ты́сящах а́нгельских, небе́сных нача́л, и мене́ окая́ннаго, сре́сти Тя́ Христе́ на о́блацех сподо́би.

Гряди́, приими́ душе́ моя́, то́й ча́с и де́нь, егда́ Бо́г я́ве надста́нет, и рыда́й, пла́чи, обрести́ся чиста́ в ча́с истяза́ния.

Ужаса́ет мя́ и страши́т о́гнь негаси́мый гее́нский, че́рвь го́рький, скре́жет зубо́в, но осла́би ми́, оста́ви, и стоя́нию мя́, Христе́, избра́нных Твои́х соучини́.

Возжеле́ннаго Твоего́ гла́са, святы́я Твоя́ зову́щаго на ра́дость, да услы́шу и а́з окая́нный, и обря́щу Ца́рствия Небе́снаго неизрече́нное наслажде́ние.

Не вни́ди со мно́ю в су́д, нося́й моя́ дея́ния, словеса́ изыску́яй, и исправля́яй стремле́ния, но щедро́тами Твои́ми презира́я моя́ лю́тая, спаси́ мя́ Всеси́льне.

Тро́ичен: Триипоста́сная Еди́нице, нача́льнейшая Госпоже́ все́х, совершеннонача́льное пренача́лие, Сама́ на́с спаси́, О́тче и Сы́не и Ду́ше Пресвяты́й.

Богоро́дичен: Кто́ роди́ Сы́на, несе́янна О́тчим зако́ном? Сего́ у́бо ражда́ет Оте́ц без ма́тере. Пресла́вное чу́до! Ты́ бо родила́ еси́, Чи́стая, Бо́га вку́пе и Челове́ка.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Утверди́, Го́споди, на ка́мени за́поведей Твои́х подви́гшееся се́рдце мое́, я́ко еди́н Свя́т еси́, и Госпо́дь.

Госпо́дь гряде́т, и кто́ стерпи́т стра́х Его́? Кто́ яви́тся лицу́ Его́? Но гото́ва бу́ди, о душе́, ко сре́тению.

Предвари́м, пла́чем, примири́мся Бо́гу пре́жде конца́: стра́шно бо суди́ще, на не́мже вси́ обнаже́ни ста́нем.

Поми́луй Го́споди, поми́луй мя́, вопию́ Ти́, егда́ прии́деши со а́нгелы Твои́ми отда́ти все́м по достоя́нию дея́ний.

Нестерпи́мый, Го́споди, гне́в, ка́ко стерплю́ суда́ Твоего́, преслу́шав Твое́ повеле́ние? Но пощади́, пощади́ мя́ в ча́с суда́.

Обрати́ся, воздохни́ душе́ окая́нная, пре́жде да́же жития́ торжество́ конца́ не прии́мет, пре́жде да́же две́ри черто́га не затвори́т Госпо́дь.

Согреши́х, Го́споди, я́коже ины́й никто́же от челове́к, прегреши́в па́че челове́ка: пре́жде суда́ ми́лостив бу́ди ми́, Человеколю́бче.

Тро́ичен: Тро́ице про́стая, несозда́нная, безнача́льное Естество́ в Тро́ице воспева́емое Ипоста́сей, спаси́ ны́, ве́рою покланя́ющияся держа́ве Твое́й.

Богоро́дичен: Прозябла́ еси́ Пречи́стая безсе́менным Рождество́м живо́е Сло́во, воплоще́нное во утро́бе Твое́й, непрело́жное: сла́ва Богома́ти, Рождеству́ Твоему́.

Седа́лен.

Помышля́ю де́нь стра́шный, и пла́чуся дея́ний мои́х лука́вых: ка́ко отвеща́ю безсме́ртному Царю́? Ко́им же дерзнове́нием воззрю́ на Судию́ блу́дный а́з? Благоутро́бный О́тче, Сы́не Единоро́дный, Ду́ше Святы́й, поми́луй мя́.

Сла́ва: Во юдо́ли пла́ча, в ме́сте е́же положи́л еси́, егда́ ся́деши Ми́лостиве, сотвори́ти пра́ведный су́д, не объяви́ моя́ та́йная, ниже́ посрами́ мене́ пред а́нгелы, но пощади́ мя́, Бо́же, и поми́луй мя́.

И ны́не: Упова́ние ми́ра блага́я Богоро́дице Де́во, Твое́ и еди́ное стра́шное предста́тельство молю́: умилосе́рдися на удобообстоя́тельныя лю́ди, умоли́ ми́лостиваго Бо́га, изба́витися душа́м на́шим от вся́каго преще́ния, еди́на благослове́нная.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Услы́ша проро́к прише́ствие Твое́, Го́споди, и убоя́ся, я́ко хо́щеши от Де́вы роди́тися, и челове́ком яви́тися, и глаго́лаше: услы́шах слу́х Тво́й, и убоя́хся, сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.

Наста́ де́нь, уже́ при две́рех су́д, душе́ бо́дрствуй, иде́же ца́рие вку́пе и кня́зи, бога́тии и убо́зии собира́ются и восприи́мет по достоя́нию соде́янных от челове́к ки́йждо.

В чину́ свое́м, мона́х и иера́рх, ста́рый и ю́ный, ра́б и влады́ка истя́жется, вдови́ца и де́ва испра́вится: и все́м го́ре тогда́, не име́вшим житие́ непови́нное.

Неумы́тный су́д Тво́й, неутае́нное Твое́ суди́ще хитросло́вия, не вити́й худо́жество кра́дущее, не свиде́телей непщева́ние отража́ющее пра́ведное, в Тебе́ бо, Бо́зе все́х, сокрове́нная предстоя́т.

Да не прииду́ в зе́млю пла́ча, да не ви́жду ме́сто тьмы́, Христе́ мо́й Сло́ве, ниже́ свя́зан бу́ду рука́ма и нога́ма, вне́ черто́га Твоего́ изве́рженный, оде́жду нетле́ния оскверне́нную име́яй всеокая́нный.

Внегда́ отлучи́ши гре́шныя от пра́ведных, судя́й ми́ру, еди́наго от ове́ц мя́ Твои́х сопричти́, от ко́злищ разлуча́я мя́, Человеколю́бче, во е́же услы́шати гла́са о́наго благослове́ннаго Твоего́.

Испыта́нию быва́ему, и кни́гам отверза́емым соде́янных, что́ сотвори́ши, о душе́ окая́нная? Что́ отвеща́еши на суди́щи, не иму́щая пра́вды плоды́ принести́ Христу́ и Соде́телю твоему́?

Слы́ша бога́таго во пла́мени му́ки рыданосло́вия, пла́чуся и рыда́ю окая́нный, того́жде сы́й осужде́ния, и молю́ся: поми́луй мя́, Спа́се ми́ра, во вре́мя суда́.

Тро́ичен: Сы́на от Отца́, и Ду́ха сла́влю, я́ко от со́лнца све́т и лучу́: О́ваго у́бо рожде́ственне, зане́ и рожде́ние, О́ваго же происхо́дне, зане́ и происхожде́ние, собезнача́льную Боже́ственную Тро́ицу, покланя́емую от вся́кия тва́ри.

Богоро́дичен: Де́вая Младе́нца роди́вшая, и чистоту́ соблю́дшая, Чи́стая Ты́ яви́лася еси́ Бо́га ро́ждши и Челове́ка, еди́наго Того́ во обою́ зра́ку: чу́до Твое́, Де́во Ма́ти, ужаса́ет вся́кий слу́х и по́мысл.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: От но́щи у́тренююща, Человеколю́бче, просвети́, молю́ся, и наста́ви и мене́ на повеле́ния Твоя́, и научи́ мя́, Спа́се, твори́ти во́лю Твою́.

Тре́пет неисповеди́мый, и стра́х та́мо: прии́дет бо Госпо́дь, и де́ло с Ни́м коего́ждо от челове́к, и кто́ отсю́ду про́чее себе́ не воспла́чет?

Река́ о́гненная смуща́ет мя́, истаява́ет мя́, стру́жет мя́ скре́жет зубо́в, тьма́ бе́здны: и ка́ко, или́ что́ соде́яв, Бо́га уми́лостивлю?

Пощади́, пощади́, Го́споди, раба́ Твоего́, да не когда́ преда́си мене́ го́рьким мучи́телем а́ггелом лю́тым: в ни́хже не́сть та́мо поко́я обрести́.

Кня́зь и во́ждь та́мо вку́пе, бога́тый и безсла́вный, вели́кий ку́пно и ма́лый испра́вится ра́вно: го́ре кому́ждо про́чее неугото́вленному.

Осла́би, оста́ви Го́споди, и прости́ ели́ка Ти́ согреши́х, и не покажи́ мя́ та́мо пред а́нгелы во осужде́нии огня́, и студа́ неконча́емаго.

Пощади́, пощади́, Го́споди, созда́ние Твое́: согреши́х, осла́би ми́, я́ко естество́м чи́стый, Са́м еси́ еди́н, и и́ный ра́зве Тебе́ никто́же е́сть вне́ скве́рны.

Тро́ичен: Еди́ницу естество́м Тя́, Тро́ице, воспева́ю, безнача́льную, непости́жную, нача́льственное, ца́рское, пресоверше́нное еди́нство, Бо́га, и Све́та, и Живота́, и Соде́теля ми́ру.

Богоро́дичен: В Рождестве́ Твое́м па́че естества́ Чи́стая, зако́ни естества́ Тебе́ разори́шася я́ве, и́бо без се́мене ражда́еши Преве́чнаго Бо́га, от Отца́ рожде́ннаго.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Возопи́х все́м се́рдцем мои́м к ще́дрому Бо́гу, и услы́ша мя́ от а́да преиспо́дняго, и возведе́ от тли́ живо́т мо́й.

Во стра́шнем, Христе́, прише́ствии Твое́м, егда́ яви́шися с Небесе́, и поста́вятся престо́ли, и кни́ги разгну́тся, пощади́, пощади́ тогда́, Спа́се, созда́ние Твое́.

Та́мо ничто́же помощи́ мо́жет, Бо́гу су́щу Судии́, ни тща́ние, ни ко́зни, ни сла́ва, ни дру́жба, ра́зве от де́л кре́пость твоя́, о душе́ моя́!

Та́мо вку́пе кня́зь и во́ждь, ни́щий и бога́тый, душе́, ни оте́ц возмо́жет ни ма́ти помога́ющи, ни избавля́яй бра́т осужде́ния.

Стра́шное, душе́, истяза́ние помышля́ющи Судиино́, ужасни́ся отсю́ду, угото́ви сло́во, да не осу́дишися у́зами ве́чными.

Возми́ твое́, да не услы́шу, Го́споди, отсыла́емь от Тебе́, ниже́, е́же поиди́ во о́гнь прокля́тых, но возжеле́ннаго гла́са пра́ведных.

А́дских вра́т изба́ви мя́, Го́споди, про́пасти, и тьмы́ несвети́мыя от преиспо́дних, и огня́ негаси́маго, и вся́кия ины́я му́ки ве́чныя.

Тро́ичен: Тро́ичнаго еди́нства Божество́ пою́, Отца́, и Сы́на, и Боже́ственнаго Ду́ха, еди́наго нача́ла держа́ву, соразделя́емаго треми́ начерта́ньми.

Богоро́дичен: Две́рь Ты́ еси́, Ю́же еди́н про́йде вше́дый и изше́дый, и ключи́ не разреши́вый де́вства, Чи́стая, Иису́с созда́вый Ада́ма, и Сы́н Тво́й.

Конда́к.

Егда́ прии́деши, Бо́же, на зе́млю со сла́вою, и трепе́щут вся́ческая, река́ же о́гненная пред суди́щем влече́т, кни́ги разгиба́ются, и та́йная явля́ются, тогда́ изба́ви мя́ от огня́ неугаси́маго и сподо́би мя́ одесну́ю Тебе́ ста́ти, Судие́ Пра́веднейший.

И́кос:

Стра́шное суди́ще Твое́ помышля́я, преблаги́й Го́споди, и де́нь су́дный, ужаса́юся, и бою́ся, от со́вести моея́ облича́емь, егда́ и́маши се́сти на престо́ле Твое́м, и твори́ти испыта́ние: тогда́ отрещи́ся грехо́в никто́же возмо́жет, и́стине облича́ющей, и боя́зни содержа́щей: вельми́ у́бо возшуми́т тогда́ о́гнь гее́нский, гре́шницы же возскреже́щут. Те́мже мя́ поми́луй пре́жде конца́, и пощади́ мя, Судие́ Пра́веднейший.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Согреши́хом, беззако́нновахом, непра́вдовахом пред Тобо́ю, ниже́ соблюдо́хом, ниже́ сотвори́хом, я́коже запове́дал еси́ на́м, но не преда́ждь на́с до конца́, отце́в Бо́же.

Припаде́м и воспла́чемся пре́жде суда́ о́наго ве́рнии, егда́ небеса́ поги́бнут, зве́зды спаду́т, и вся́ земля́ поколе́блется, да ми́лостива обря́щем в коне́ц отце́в Бо́га.

Неумы́тное истяза́ние, стра́шный е́сть та́мо су́д, иде́же Судия́ неутае́н е́сть, иде́же лица́ не́сть в даре́х прия́ти: тогда́ пощади́ мя, Влады́ко, и изба́ви вся́каго гне́ва Твоего́ стра́шнаго.

Госпо́дь гряде́т суди́ти, кто́ стерпи́т виде́ние Его́? Вострепещи́ душе́ окая́нная, вострепещи́, и угото́ви исхо́дищу дела́ твоя́, да ми́лостива и милосе́рда обря́щеши Его́, отце́в Бо́га благослове́нна.

Негаси́мый о́гнь смуща́ет мя́, горча́йший черве́й скре́жет, а́д душетле́нный страши́т мя́, благоуми́лен отню́д не быва́ю. Но Го́споди Го́споди, пре́жде конца́ утверди́ мя стра́хом Твои́м.

Припа́даю Ти́, и приношу́ Тебе́ я́коже сле́зы глаго́лы моя́: согреши́х, я́коже не согреши́ блудни́ца, и беззако́нновах, я́ко и́ный никто́же на земли́. Но уще́дри, Влады́ко, творе́ние Твое́, и призови́ мя.

Обрати́ся, душе́, пока́йся, откры́й сокрове́нная, глаго́ли Бо́гу вся́ ве́дущему: Ты́ ве́си моя́ та́йная еди́не Спа́се, но Са́м мя́ поми́луй, я́коже пое́т Дави́д, по ми́лости Твое́й.

Тро́ичен: Три́, еди́но Существо́м, и еди́но Ли́цами, Три́ пою́ Сия́: Оте́ц, Сы́н, и Святы́й Ду́х, еди́на си́ла, хоте́ние и де́йство. Еди́н Бо́г Трисвяты́й, Ца́рство еди́но единонача́льнейшее.

Богоро́дичен: Прохо́дит красне́йший от черто́га чре́ва Твоего́ Бо́г, я́коже Ца́рь оде́янный боготка́нною багряни́цею, обагре́ния та́йнаго пречи́стых крове́й Твои́х, Безневе́стная, и ца́рствует земле́ю.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Его́же во́инства небе́сная сла́вят, и трепе́щут херуви́ми и серафи́ми, вся́ко дыха́ние и тва́рь, по́йте, благослови́те и превозноси́те во вся́ ве́ки.

Стра́шнаго втора́го Твоего́, Го́споди, прише́ствия помышля́я сре́тение, трепе́щу преще́ния Твоего́, бою́ся гне́ва Твоего́, от сего́ мя часа́ зову́, спаси́ во ве́ки.

Тебе́, Бо́гу судя́щу вся́ческая, кто́ стерпи́т земноро́ден, сы́й стра́стен? Негаси́мый бо о́гнь тогда́, и че́рвь скреже́щущий вельми́, осужде́нныя прии́мет во ве́ки.

Вся́кое дыха́ние егда́ призове́ши, е́же разсуди́ти Христе́ вку́пе: вели́кий стра́х тогда́, ве́лия ну́жда, то́кмо помога́ющим дея́нием во ве́ки.

Все́х Судие́, Бо́же мо́й и Го́споди, да услы́шу тогда́ гла́са Твоего́ вожделе́ннаго, да уви́жду све́т Тво́й вели́кий, да узрю́ вселе́ния Твоя́, да узрю́ сла́ву Твою́, ра́дуяся во ве́ки.

Правосу́де Спа́се поми́луй, и изба́ви мя́ огня́ и преще́ния, его́же мне́ на суде́ пра́ведно подъя́ти, осла́би ми́ пре́жде конца́, доброде́телию и покая́нием.

Егда́ ся́деши, Судие́, я́ко благоутро́бен, и пока́жеши стра́шную сла́ву Твою́, Христе́, о ки́й стра́х тогда́, пе́щи горя́щей, и все́м боя́щимся нестерпи́маго суди́ща Твоего́!

Благослови́м Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, Го́спода: Еди́наго Бо́га по Существу́ чту́, Три́ Ипоста́си пою́ определи́тельне, и́ныя, но не и́наковыя, поне́же Божество́ еди́но в трие́х Ли́цех, и́бо Оте́ц, и Сы́н, и Боже́ственный Ду́х.

Богоро́дичен: Из светле́йшаго чре́ва Твоего́ проше́д, я́ко Жени́х из черто́га возсия́ Христо́с, Све́т ве́лий су́щим во тьме́, и́бо пра́вды Со́лнце облиста́в, просвети́, Чи́стая, ми́р.

Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся́ ве́ки. Катава́сия:

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Безсе́меннаго зача́тия Рождество́ несказа́нное, Ма́тере безму́жныя нетле́нен Пло́д, Бо́жие бо рожде́ние обновля́ет естества́. Те́мже Тя́ вси́ ро́ди, я́ко богоневе́стную Ма́терь, правосла́вно велича́ем.

Госпо́дь гряде́т гре́шныя му́чити, пра́ведныя же спасти́: воспла́чемся, и возрыда́им, и прии́мем чу́вство о́наго дне́, во́ньже безве́стная и та́йная откры́в, челове́ком отда́ст по достоя́нию.

Пристра́шен и тре́петен бы́сть Моисе́й, ви́дя Тя́ от за́дних: ка́ко же постою́, лице́ Твое́ ви́дя тогда́ а́з окая́нный, егда́ прии́деши с Небесе́? Но пощади́ мя́, Ще́дре, ми́лостивным Твои́м призре́ннем.

Дании́л убоя́ся часа́ истяза́ния, а́з же окая́нный что́ постражду́ от него́, гряды́й Го́споди, стра́шнаго дне́, но да́ждь ми́ пре́жде конца́ благоуго́дно Тебе́ послужи́ти, и улучи́ти Ца́рствие Твое́.

О́гнь гото́вится, че́рвь устроя́ется: весе́лие, сла́ва, ослабле́ние, све́т невече́рний, ра́дость пра́ведных: и кто́ блаже́нный избе́гнути не восхо́щет муче́ния пе́рвых, насле́дивый втора́я?

Да мя́ не отврати́т от лица́ Твоего́, Го́споди, я́рость Твоего́ гне́ва, ниже́ да услы́шу гла́са кля́твеннаго, во о́гнь отсыла́ющаго, но да вни́ду в ра́дость нетле́ннаго Твоего́ черто́га и а́з тогда́ со святы́ми Твои́ми.

У́м уязви́ся, те́ло острупи́ся, боле́знует ду́х, сло́во изнемо́же, житие́ умертви́ся, коне́ц при две́рех. Те́мже окая́нная моя́ душе́, что́ сотвори́ши, егда́ прии́дет Судия́ испыта́ти твоя́?

Тро́ичен: Еди́наго Единороди́телю, единоро́днаго Сы́на О́тче, и еди́не еди́наго Све́те, Све́та сия́ние: и еди́ный еди́не еди́наго Бо́га, Святы́й Ду́ше, Го́спода Госпо́дь, вои́стинну сы́й. О Тро́ице Еди́нице Свята́я! Спаси́ мя́, богосло́вяща Тя́.

Богоро́дичен: Чу́до Рождества́ Твоего́ удивля́ет мя́, Всенепоро́чная, ка́ко зачина́еши безсе́менно необыме́ннаго? Рцы́, ка́ко де́вствуеши ро́ждши я́ко Ма́ти? Е́же па́че естества́ ве́рою прие́м, Рожде́нному поклони́ся, ели́ка хо́щет бо, и мо́жет.

Ексапостила́рий.

Стра́шный де́нь суда́, и неизрече́нныя Твоея́ сла́вы, помышля́я трепе́щу, Го́споди, вся́ко, и трясы́йся стра́хом вопию́: на зе́млю егда́ прии́деши суди́ти, Христе́ Бо́же, вся́ческая со сла́вою, от вся́каго изба́ви мя́ муче́ния, одесну́ю Тебе́, Влады́ко, сподо́бивый мя́ ста́ти.

Се́ де́нь гряде́т Го́спода Вседержи́теля, и кто́ стерпи́т стра́х прише́ствия о́наго? Де́нь бо я́рости е́сть, и пе́щь горя́щая, во́ньже Судия́ ся́дет, и по достоя́нию дея́ний кому́жде отдая́й.

Богоро́дичен: Ча́с испыта́ния, и стра́шнаго прише́ствия Человеколю́бца Влады́ки помышля́я, ве́сь трепе́щу, и се́туя, вопию́ Ти: Судие́ мо́й пра́веднейший, и еди́не Многоми́лостиве, ка́ющася приими́ мя Богоро́дицы моли́твами.